Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 17-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Culinaire Wadden Weken schaalt op

Culinaire Wadden Weken schaalt op

Dmo Visit Wadden organiseert namens het ‘project Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed’ de tweede editie van de Culinaire Wadden Weken. In 2023 nemen 54 restaurants uit het gehele Waddengebied deel aan dit culinaire evenement. De Culinaire Wadden Weken vinden plaats van 21 oktober tot en met 26 november 2023.

De Culinaire Wadden Weken dragen bij aan het ambitieuze doel om de duurzaamste bestemming van Europa te worden. De bijdrage van de restaurants zit in het gebruik van lokale (en vaak biologische) producten. Het Waddengebied heeft een rijke culinaire traditie en deze weken dragen bij aan het herwaarderen van Waddenproducten, zowel in restaurants als bij mensen thuis.

"We vergeten soms welke mooie producten gewoon in ons eigen gebied groeien." De smaken zijn bijzonder door de zilte ondergrond, die je in de rest van Nederland nauwelijks vindt. Door te koken met lokale producten verlagen de deelnemende restaurants hun ecologische footprint. Ze hebben kortere transportafstanden, kijken naar de herkomst van de ingrediënten en dragen bij aan de lokale economie. Al met al: het is de hoogste tijd dat Waddenproducten weer in het middelpunt van de aandacht komen te staan," aldus Enno Lieder, kok én projectmedewerker van het project Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed.

Ruim 50 deelnemende restaurants

Vorig jaar namen 30 restaurants deel aan de Culinaire Wadden Weken, dit jaar is Visit Wadden blij dat het aantal is opgeschaald naar meer dan 50, waaronder twee sterrenrestaurants. Dit illustreert de groeiende waardering van chefs voor lokale Waddenproducten en hun toewijding aan het behoud van de unieke smaken van het gebied, meldt de dmo.


Foodroutes

Een volledige lijst van deelnemende restaurants is beschikbaar op de website van Visit Wadden: www.culinairewaddenweken.nl. Ook is via die weg een groot aantal menu’s voor thuis te vinden en zijn er diverse culinaire foodroutes (26 fiets- en wandelroutes) beschikbaar die op eigen gelegenheid te volgen zijn door het Waddengebied.

Trefwoorden: dmo, Wadden, horeca, route

CELTH



||| Nieuws |||

18/06/25
Exclusief voor leden
Het muzikale DNA van Ruby Hotels
Bij hotelketen Ruby is muziek geen achtergrondgeluid, maar een hoofdrolspeler. In een tijd waarin hospitality draait om beleving, loopt Ruby Hotels voorop met de duidelijke positie van muziek in de formule. Met een eigen radioshow, live muziek in de hotelbars en Marshall speakers op elke kamer.
18/06/25
Trend minder alcohol drinken
In de horeca is het al duidelijk zichtbaar, de non-alcoholische dranken worden vaker besteld. Die trend is nu ook zichtbaar in de CBS-cijfers. Het is een belangrijke trend die van invloed is op de horeca in toeristische bedrijven.
13/06/25
ABN AMRO presenteert Bourgondische Lunchindex 2025
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.
13/06/25
Exclusief voor leden
Albron en Hutten gaan samen verder als Hai
Albron en Hutten hebben vandaag hun nieuwe gezamenlijke organisatienaam bekendgemaakt: Hai – Hutten Albron Impactmakers. De naam symboliseert de gelijkwaardige samenwerking tussen beide bedrijven en hun gedeelde ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Albron en Hutten blijven als losse merken actief in de cateringmarkt.
10/06/25
Exclusief voor leden
Elektrisch op pad bij Fletcher Hotels: Opel Rocks beschikbaar voor gasten
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
10/06/25
Exclusief voor leden
Haarlem krijgt eerste 5-sterrenhotel: Hotel Palazzo
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
06/06/25
Exclusief voor leden
Waar gaan Nederlanders met Pinksteren naar toe? Booking.com ziet opmerkelijke bestemmingen in top 10
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.
04/06/25
Internationaal World Leisure Congress strijkt neer in Breda
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.