Topics
Topics
13/06/25   ·
Exclusief voor leden
Airbnb stelt zich hard op: overtoerisme komt door hotels
Airbnb stelt zich hard op tegenover beleidsmakers in steden. Het platform meent dat overtoerisme wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid hotelkamers en niet door de verhuur van particuliere woningen en appartementen aan toeristen.
13/06/25   ·
Steward Ownership: ondernemen vanuit een missie
In een tijd waarin aandeelhouderswaarde vaak de boventoon voert, groeit de behoefte aan alternatieve vormen van eigenaarschap die duurzaamheid, betrokkenheid en lange termijnvisie centraal stellen. Een van de meest veelbelovende modellen die hierop inspeelt, is Steward Ownership. Dit model biedt een krachtig tegenwicht aan het Angelsaksische aandeelhoudersmodel, dat steeds meer kritiek krijgt vanwege de focus op korte termijn winstmaximalisatie.
13/06/25   ·
ABN AMRO presenteert Bourgondische Lunchindex 2025
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.
13/06/25 · Horeca | Lees meer
13/06/25   ·
Exclusief voor leden
Albron en Hutten gaan samen verder als Hai
Albron en Hutten hebben vandaag hun nieuwe gezamenlijke organisatienaam bekendgemaakt: Hai – Hutten Albron Impactmakers. De naam symboliseert de gelijkwaardige samenwerking tussen beide bedrijven en hun gedeelde ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Albron en Hutten blijven als losse merken actief in de cateringmarkt.
13/06/25 · Horeca | Lees meer
10/06/25   ·
Exclusief voor leden
Elektrisch op pad bij Fletcher Hotels: Opel Rocks beschikbaar voor gasten
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
10/06/25 · Dagrecreatie · Horeca | Lees meer
10/06/25   ·
Exclusief voor leden
Haarlem krijgt eerste 5-sterrenhotel: Hotel Palazzo
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
10/06/25 · Horeca | Lees meer
06/06/25   ·
Exclusief voor leden
Waar gaan Nederlanders met Pinksteren naar toe? Booking.com ziet opmerkelijke bestemmingen in top 10
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.
05/06/25   ·
PD-traject Judith Ogink levert werkveldpartner Stayokay praktische handvaten op
Stayokay Terschelling heeft al de nodige stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Door als werkveldpartner op te treden van het PD-traject van Judith Ogink in het domein Leisure, Tourism & Hospitality hoopt hostelmanager Martine van de Velde ook vooruitgang te boeken bij het verder terugdringen van het gebruik van plastic. Daarbij heeft een PD-traject voor Martine een belangrijk voordeel ten opzichte van een PhD-traject: “Het is operationeler en leidt meteen tot iets tastbaars.”
04/06/25   ·
Internationaal World Leisure Congress strijkt neer in Breda
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.
03/06/25   ·
Collectief van toonaangevende horecapartners lanceert cruciaal onderzoek naar digitale toekomstbestendigheid sector
Vandaag start het eerste nationale Horeca 2.0 onderzoek. Het onderzoek komt op een kritiek moment voor een sector die kampt met een ongekende combinatie van personeelstekorten, stijgende kosten en veranderende consumenteneisen
03/06/25 · Horeca · Onderzoek | Lees meer
02/06/25   ·
Horecaomzet groeit in eerste kwartaal 2025 met 3,4 procent
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetgroei van 3,4 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tussen de deelsectoren zien we grote verschillen.
02/06/25   ·
Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort
De personeelstekorten in de horeca vragen om meer dan oplossingen voor de korte termijn. Door bewuster te investeren in mbo-opgeleiden, technologie slim in te zetten en zij-instromers beter te begeleiden, kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand.
02/06/25 · Horeca | Lees meer
02/06/25   ·
Exclusief voor leden
Vegan Food Tour zorgt voor verandering
In 2024 liepen 1.700 mensen mee met een Vegan Food Tour in drie steden: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Ze bezochten in totaal 40 verschillende horecapartners van deze tourorgqanisatie, van comfort food tot fine dining. 66% van de deelnemers was geen veganist. Eten proeven leidt tot verandering.
02/06/25 · Evenementen · Horeca | Lees meer
28/05/25   ·
Leisure als motor voor een betere samenleving: De wereld van de World Leisure Organization
In een wereld waarin werkdruk, digitalisering en maatschappelijke spanningen toenemen, wordt vrije tijd steeds belangrijker. Niet alleen als moment van ontspanning, maar ook als instrument voor maatschappelijke verandering. De World Leisure Organization (WLO) speelt hierin een centrale rol. Marcel Bastiaansen, lid van de Raad van bestuur van de WLO, en als hoogleraar vrije tijd en toerisme o.a. verbonden aan Breda University of Applied Sciences (BUas), vertelt over de missie van de organisatie, de trends in de leisuresector en het aankomende World Leisure Congress dat dit jaar in Breda plaatsvindt.
23/05/25   ·
Exclusief voor leden
Kwartaal 1-2025: Is de groei uit het toerisme?
Zwakt de onstuimige groei van het Nederlands toerisme af? Als we naar de cijfers van het eerste kwartaal kijken wel. Toch zitten zowel logiesaccommodaties als provincies allemaal nog flink in de plus ten opzichte van 2019.
22/05/25   ·
Wereldwijd Leisure Congres voor het eerst naar Nederland: Breda verwelkomt internationale experts
Voor het eerst in de geschiedenis vindt het prestigieuze World Leisure Congress (WLO) plaats in Nederland. Van 25 tot en met 28 augustus 2025 verwelkomt Breda University of Applied Sciences honderden internationale wetenschappers en professionals uit de leisuresector. Een van de hoogtepunten van het congres is de CELTH Industry Day op woensdag 27 augustus.
21/05/25   ·
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
14/05/25   ·
Exclusief voor leden
Tweede XL klompenpad gaat open
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.
13/06/25   ·
Exclusief voor leden
Airbnb stelt zich hard op: overtoerisme komt door hotels
Airbnb stelt zich hard op tegenover beleidsmakers in steden. Het platform meent dat overtoerisme wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid hotelkamers en niet door de verhuur van particuliere woningen en appartementen aan toeristen.
13/06/25   ·
ABN AMRO presenteert Bourgondische Lunchindex 2025
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.
13/06/25 · Horeca | Lees meer
10/06/25   ·
Exclusief voor leden
Elektrisch op pad bij Fletcher Hotels: Opel Rocks beschikbaar voor gasten
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
10/06/25 · Dagrecreatie · Horeca | Lees meer
06/06/25   ·
Exclusief voor leden
Waar gaan Nederlanders met Pinksteren naar toe? Booking.com ziet opmerkelijke bestemmingen in top 10
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.
04/06/25   ·
Internationaal World Leisure Congress strijkt neer in Breda
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.
02/06/25   ·
Horecaomzet groeit in eerste kwartaal 2025 met 3,4 procent
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetgroei van 3,4 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tussen de deelsectoren zien we grote verschillen.
02/06/25   ·
Exclusief voor leden
Vegan Food Tour zorgt voor verandering
In 2024 liepen 1.700 mensen mee met een Vegan Food Tour in drie steden: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Ze bezochten in totaal 40 verschillende horecapartners van deze tourorgqanisatie, van comfort food tot fine dining. 66% van de deelnemers was geen veganist. Eten proeven leidt tot verandering.
02/06/25 · Evenementen · Horeca | Lees meer
23/05/25   ·
Exclusief voor leden
Kwartaal 1-2025: Is de groei uit het toerisme?
Zwakt de onstuimige groei van het Nederlands toerisme af? Als we naar de cijfers van het eerste kwartaal kijken wel. Toch zitten zowel logiesaccommodaties als provincies allemaal nog flink in de plus ten opzichte van 2019.
21/05/25   ·
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
13/06/25   ·
Steward Ownership: ondernemen vanuit een missie
In een tijd waarin aandeelhouderswaarde vaak de boventoon voert, groeit de behoefte aan alternatieve vormen van eigenaarschap die duurzaamheid, betrokkenheid en lange termijnvisie centraal stellen. Een van de meest veelbelovende modellen die hierop inspeelt, is Steward Ownership. Dit model biedt een krachtig tegenwicht aan het Angelsaksische aandeelhoudersmodel, dat steeds meer kritiek krijgt vanwege de focus op korte termijn winstmaximalisatie.
13/06/25   ·
Exclusief voor leden
Albron en Hutten gaan samen verder als Hai
Albron en Hutten hebben vandaag hun nieuwe gezamenlijke organisatienaam bekendgemaakt: Hai – Hutten Albron Impactmakers. De naam symboliseert de gelijkwaardige samenwerking tussen beide bedrijven en hun gedeelde ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Albron en Hutten blijven als losse merken actief in de cateringmarkt.
13/06/25 · Horeca | Lees meer
10/06/25   ·
Exclusief voor leden
Haarlem krijgt eerste 5-sterrenhotel: Hotel Palazzo
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
10/06/25 · Horeca | Lees meer
05/06/25   ·
PD-traject Judith Ogink levert werkveldpartner Stayokay praktische handvaten op
Stayokay Terschelling heeft al de nodige stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Door als werkveldpartner op te treden van het PD-traject van Judith Ogink in het domein Leisure, Tourism & Hospitality hoopt hostelmanager Martine van de Velde ook vooruitgang te boeken bij het verder terugdringen van het gebruik van plastic. Daarbij heeft een PD-traject voor Martine een belangrijk voordeel ten opzichte van een PhD-traject: “Het is operationeler en leidt meteen tot iets tastbaars.”
03/06/25   ·
Collectief van toonaangevende horecapartners lanceert cruciaal onderzoek naar digitale toekomstbestendigheid sector
Vandaag start het eerste nationale Horeca 2.0 onderzoek. Het onderzoek komt op een kritiek moment voor een sector die kampt met een ongekende combinatie van personeelstekorten, stijgende kosten en veranderende consumenteneisen
03/06/25 · Horeca · Onderzoek | Lees meer
02/06/25   ·
Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort
De personeelstekorten in de horeca vragen om meer dan oplossingen voor de korte termijn. Door bewuster te investeren in mbo-opgeleiden, technologie slim in te zetten en zij-instromers beter te begeleiden, kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand.
02/06/25 · Horeca | Lees meer
28/05/25   ·
Leisure als motor voor een betere samenleving: De wereld van de World Leisure Organization
In een wereld waarin werkdruk, digitalisering en maatschappelijke spanningen toenemen, wordt vrije tijd steeds belangrijker. Niet alleen als moment van ontspanning, maar ook als instrument voor maatschappelijke verandering. De World Leisure Organization (WLO) speelt hierin een centrale rol. Marcel Bastiaansen, lid van de Raad van bestuur van de WLO, en als hoogleraar vrije tijd en toerisme o.a. verbonden aan Breda University of Applied Sciences (BUas), vertelt over de missie van de organisatie, de trends in de leisuresector en het aankomende World Leisure Congress dat dit jaar in Breda plaatsvindt.
22/05/25   ·
Wereldwijd Leisure Congres voor het eerst naar Nederland: Breda verwelkomt internationale experts
Voor het eerst in de geschiedenis vindt het prestigieuze World Leisure Congress (WLO) plaats in Nederland. Van 25 tot en met 28 augustus 2025 verwelkomt Breda University of Applied Sciences honderden internationale wetenschappers en professionals uit de leisuresector. Een van de hoogtepunten van het congres is de CELTH Industry Day op woensdag 27 augustus.
14/05/25   ·
Exclusief voor leden
Tweede XL klompenpad gaat open
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.

Blogs

26/11/24
Gij zult innoveren
Gij zult innoveren
26/11/24 · CELTH · Horeca · Michel Brokke | Lees meer
Uw ideale schoonzoon of dochter? Dat is vast een hotelmanager, restauranteigenaar of ondern...
06/10/23
Kompas voor ontwikkeling human capital
Organisaties uit de gastvrijheid- en vrijetijdssector slaan de handen ineen voor een sterke...
13/07/23
Fastfood in slow motion
Fastfood in slow motion
13/07/23 · Horeca · Ton Vermeulen | Lees meer
We hebben een drukke middag achter de rug en gaan langs de fast service voor een snelle hap. We rammelen van de honger na een drukke middag. Het werd een lesje fast food in slow motion.
10/07/23
ChatGPT en de gastvrijheidssector; vloek of zegen?
Wie de afgelopen tijd niet van ChatGPT heeft gehoord, heeft zeer waarschijnlijk onder een s...
10/07/23
Een hardnekkig misverstand
In tijden van economische en klimatologische malaise neemt de oproep aan de bevolking toe o...
19/05/23
Bestemmingsmanagement vereist betere verankering van recreatie en toerisme in het bestuurlijk instrumentarium
Vrijwel dagelijks berichten nieuwsmedia over de dilemma’s van Nederlandse overheden en on...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.

Agenda

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...

||| Nieuws |||

13/06/25
ABN AMRO presenteert Bourgondische Lunchindex 2025
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.
13/06/25
Exclusief voor leden
Albron en Hutten gaan samen verder als Hai
Albron en Hutten hebben vandaag hun nieuwe gezamenlijke organisatienaam bekendgemaakt: Hai – Hutten Albron Impactmakers. De naam symboliseert de gelijkwaardige samenwerking tussen beide bedrijven en hun gedeelde ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Albron en Hutten blijven als losse merken actief in de cateringmarkt.
10/06/25
Exclusief voor leden
Elektrisch op pad bij Fletcher Hotels: Opel Rocks beschikbaar voor gasten
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
10/06/25
Exclusief voor leden
Haarlem krijgt eerste 5-sterrenhotel: Hotel Palazzo
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
06/06/25
Exclusief voor leden
Waar gaan Nederlanders met Pinksteren naar toe? Booking.com ziet opmerkelijke bestemmingen in top 10
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.
04/06/25
Internationaal World Leisure Congress strijkt neer in Breda
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.
03/06/25
Collectief van toonaangevende horecapartners lanceert cruciaal onderzoek naar digitale toekomstbestendigheid sector
Vandaag start het eerste nationale Horeca 2.0 onderzoek. Het onderzoek komt op een kritiek moment voor een sector die kampt met een ongekende combinatie van personeelstekorten, stijgende kosten en veranderende consumenteneisen
02/06/25
Horecaomzet groeit in eerste kwartaal 2025 met 3,4 procent
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetgroei van 3,4 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tussen de deelsectoren zien we grote verschillen.