13/06/25 ·
Airbnb stelt zich hard op tegenover beleidsmakers in steden. Het platform meent dat overtoerisme wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid hotelkamers en niet door de verhuur van particuliere woningen en appartementen aan toeristen.
13/06/25 ·
In een tijd waarin aandeelhouderswaarde vaak de boventoon voert, groeit de behoefte aan alternatieve vormen van eigenaarschap die duurzaamheid, betrokkenheid en lange termijnvisie centraal stellen. Een van de meest veelbelovende modellen die hierop inspeelt, is Steward Ownership. Dit model biedt een krachtig tegenwicht aan het Angelsaksische aandeelhoudersmodel, dat steeds meer kritiek krijgt vanwege de focus op korte termijn winstmaximalisatie.
13/06/25 ·
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.
13/06/25 ·
Albron en Hutten hebben vandaag hun nieuwe gezamenlijke organisatienaam bekendgemaakt: Hai – Hutten Albron Impactmakers. De naam symboliseert de gelijkwaardige samenwerking tussen beide bedrijven en hun gedeelde ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Albron en Hutten blijven als losse merken actief in de cateringmarkt.
10/06/25 ·
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
10/06/25 ·
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
06/06/25 ·
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.
05/06/25 ·
Stayokay Terschelling heeft al de nodige stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Door als werkveldpartner op te treden van het PD-traject van Judith Ogink in het domein Leisure, Tourism & Hospitality hoopt hostelmanager Martine van de Velde ook vooruitgang te boeken bij het verder terugdringen van het gebruik van plastic. Daarbij heeft een PD-traject voor Martine een belangrijk voordeel ten opzichte van een PhD-traject: “Het is operationeler en leidt meteen tot iets tastbaars.”
04/06/25 ·
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.
|
03/06/25 ·
Vandaag start het eerste nationale Horeca 2.0 onderzoek. Het onderzoek komt op een kritiek moment voor een sector die kampt met een ongekende combinatie van personeelstekorten, stijgende kosten en veranderende consumenteneisen
02/06/25 ·
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetgroei van 3,4 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tussen de deelsectoren zien we grote verschillen.
02/06/25 ·
De personeelstekorten in de horeca vragen om meer dan oplossingen voor de korte termijn. Door bewuster te investeren in mbo-opgeleiden, technologie slim in te zetten en zij-instromers beter te begeleiden, kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand.
02/06/25 ·
In 2024 liepen 1.700 mensen mee met een Vegan Food Tour in drie steden: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Ze bezochten in totaal 40 verschillende horecapartners van deze tourorgqanisatie, van comfort food tot fine dining. 66% van de deelnemers was geen veganist. Eten proeven leidt tot verandering.
28/05/25 ·
In een wereld waarin werkdruk, digitalisering en maatschappelijke spanningen toenemen, wordt vrije tijd steeds belangrijker. Niet alleen als moment van ontspanning, maar ook als instrument voor maatschappelijke verandering. De World Leisure Organization (WLO) speelt hierin een centrale rol. Marcel Bastiaansen, lid van de Raad van bestuur van de WLO, en als hoogleraar vrije tijd en toerisme o.a. verbonden aan Breda University of Applied Sciences (BUas), vertelt over de missie van de organisatie, de trends in de leisuresector en het aankomende World Leisure Congress dat dit jaar in Breda plaatsvindt.
23/05/25 ·
Zwakt de onstuimige groei van het Nederlands toerisme af? Als we naar de cijfers van het eerste kwartaal kijken wel. Toch zitten zowel logiesaccommodaties als provincies allemaal nog flink in de plus ten opzichte van 2019.
22/05/25 ·
Voor het eerst in de geschiedenis vindt het prestigieuze World Leisure Congress (WLO) plaats in Nederland. Van 25 tot en met 28 augustus 2025 verwelkomt Breda University of Applied Sciences honderden internationale wetenschappers en professionals uit de leisuresector. Een van de hoogtepunten van het congres is de CELTH Industry Day op woensdag 27 augustus.
21/05/25 ·
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
14/05/25 ·
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.
|
13/06/25 ·
Airbnb stelt zich hard op tegenover beleidsmakers in steden. Het platform meent dat overtoerisme wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid hotelkamers en niet door de verhuur van particuliere woningen en appartementen aan toeristen.
13/06/25 ·
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.
10/06/25 ·
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
06/06/25 ·
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.
04/06/25 ·
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.
02/06/25 ·
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetgroei van 3,4 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tussen de deelsectoren zien we grote verschillen.
02/06/25 ·
In 2024 liepen 1.700 mensen mee met een Vegan Food Tour in drie steden: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Ze bezochten in totaal 40 verschillende horecapartners van deze tourorgqanisatie, van comfort food tot fine dining. 66% van de deelnemers was geen veganist. Eten proeven leidt tot verandering.
23/05/25 ·
Zwakt de onstuimige groei van het Nederlands toerisme af? Als we naar de cijfers van het eerste kwartaal kijken wel. Toch zitten zowel logiesaccommodaties als provincies allemaal nog flink in de plus ten opzichte van 2019.
21/05/25 ·
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
|
13/06/25 ·
In een tijd waarin aandeelhouderswaarde vaak de boventoon voert, groeit de behoefte aan alternatieve vormen van eigenaarschap die duurzaamheid, betrokkenheid en lange termijnvisie centraal stellen. Een van de meest veelbelovende modellen die hierop inspeelt, is Steward Ownership. Dit model biedt een krachtig tegenwicht aan het Angelsaksische aandeelhoudersmodel, dat steeds meer kritiek krijgt vanwege de focus op korte termijn winstmaximalisatie.
13/06/25 ·
Albron en Hutten hebben vandaag hun nieuwe gezamenlijke organisatienaam bekendgemaakt: Hai – Hutten Albron Impactmakers. De naam symboliseert de gelijkwaardige samenwerking tussen beide bedrijven en hun gedeelde ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Albron en Hutten blijven als losse merken actief in de cateringmarkt.
10/06/25 ·
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
05/06/25 ·
Stayokay Terschelling heeft al de nodige stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Door als werkveldpartner op te treden van het PD-traject van Judith Ogink in het domein Leisure, Tourism & Hospitality hoopt hostelmanager Martine van de Velde ook vooruitgang te boeken bij het verder terugdringen van het gebruik van plastic. Daarbij heeft een PD-traject voor Martine een belangrijk voordeel ten opzichte van een PhD-traject: “Het is operationeler en leidt meteen tot iets tastbaars.”
03/06/25 ·
Vandaag start het eerste nationale Horeca 2.0 onderzoek. Het onderzoek komt op een kritiek moment voor een sector die kampt met een ongekende combinatie van personeelstekorten, stijgende kosten en veranderende consumenteneisen
02/06/25 ·
De personeelstekorten in de horeca vragen om meer dan oplossingen voor de korte termijn. Door bewuster te investeren in mbo-opgeleiden, technologie slim in te zetten en zij-instromers beter te begeleiden, kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand.
28/05/25 ·
In een wereld waarin werkdruk, digitalisering en maatschappelijke spanningen toenemen, wordt vrije tijd steeds belangrijker. Niet alleen als moment van ontspanning, maar ook als instrument voor maatschappelijke verandering. De World Leisure Organization (WLO) speelt hierin een centrale rol. Marcel Bastiaansen, lid van de Raad van bestuur van de WLO, en als hoogleraar vrije tijd en toerisme o.a. verbonden aan Breda University of Applied Sciences (BUas), vertelt over de missie van de organisatie, de trends in de leisuresector en het aankomende World Leisure Congress dat dit jaar in Breda plaatsvindt.
22/05/25 ·
Voor het eerst in de geschiedenis vindt het prestigieuze World Leisure Congress (WLO) plaats in Nederland. Van 25 tot en met 28 augustus 2025 verwelkomt Breda University of Applied Sciences honderden internationale wetenschappers en professionals uit de leisuresector. Een van de hoogtepunten van het congres is de CELTH Industry Day op woensdag 27 augustus.
14/05/25 ·
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.
|
Blogs
|
26/11/24
Uw ideale schoonzoon of dochter? Dat is vast een hotelmanager, restauranteigenaar of ondern...
|
06/10/23
Organisaties uit de gastvrijheid- en vrijetijdssector slaan de handen ineen voor een sterke...
|
13/07/23
We hebben een drukke middag achter de rug en gaan langs de fast service voor een snelle hap. We rammelen van de honger na een drukke middag. Het werd een lesje fast food in slow motion.
|
10/07/23
Wie de afgelopen tijd niet van ChatGPT heeft gehoord, heeft zeer waarschijnlijk onder een s...
|
10/07/23
In tijden van economische en klimatologische malaise neemt de oproep aan de bevolking toe o...
|
19/05/23
Vrijwel dagelijks berichten nieuwsmedia over de dilemma’s van Nederlandse overheden en on...
|
12/09/22
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
|
08/11/21
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
|
07/06/21
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
|
29/05/20
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
|
Agenda
|
27/08/25
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
|
|
|
13/06/25
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.
|
13/06/25
Albron en Hutten hebben vandaag hun nieuwe gezamenlijke organisatienaam bekendgemaakt: Hai – Hutten Albron Impactmakers. De naam symboliseert de gelijkwaardige samenwerking tussen beide bedrijven en hun gedeelde ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Albron en Hutten blijven als losse merken actief in de cateringmarkt.
|
10/06/25
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
|
10/06/25
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
|
06/06/25
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.
|
04/06/25
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.
|
03/06/25
Vandaag start het eerste nationale Horeca 2.0 onderzoek. Het onderzoek komt op een kritiek moment voor een sector die kampt met een ongekende combinatie van personeelstekorten, stijgende kosten en veranderende consumenteneisen
|
02/06/25
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetgroei van 3,4 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tussen de deelsectoren zien we grote verschillen.
|
|