Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 13-06-2025
Auteur: Redactie
NRIT

ABN AMRO presenteert Bourgondische Lunchindex 2025

ABN AMRO presenteert Bourgondische Lunchindex 2025
Photo by Dan Gold on Unsplash

Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.

De conclusies zijn gebaseerd op geanonimiseerde kassadata van ruim 6.500 horecazaken in Nederland en België die werken met het Lightspeed-platform in de periode van april 2024 tot en met maart 2025. De analyse richt zich op lunchtransacties. Dit zijn de eerste geregistreerde bestellingen per tafel of afhaalmoment tussen elf uur ’s ochtends en twee uur ’s middags.

Belgische lunch gemiddeld 35% duurder

Uit de Bourgondische Lunchindex 2025 blijkt dat Belgische gasten gemiddeld €38,20 per lunch besteden, tegenover €28,05 in Nederland – een verschil van 35 procent. Deze kloof is niet alleen economisch, maar vooral cultureel van aard. Waar Nederlanders de lunchpauze benutten voor snelheid en gemak, gebruiken Belgen het moment voor ontspanning, sociale interactie en smaakbeleving. Nederlanders geven gemiddeld 57 procent meer uit aan lunch buitenshuis dan in 2018. Dat is een aanzienlijke stijging, zelfs wanneer de inflatie van de afgelopen jaren wordt meegerekend.

Vlaamse steden domineren, maar Nederlandse verrassingen

De top van de index wordt gedomineerd door Vlaamse steden. Deinze voert de lijst aan met een gemiddelde lunchbon van €67,94, gevolgd door Knokke-Heist (€59,70) en Oudenaarde (€58,67). Toch zijn er ook Nederlandse steden die opvallen. Zwolle (€50,24), Delft (€36,71) en Amersfoort (€33,29) scoren verrassend hoog. Deze steden combineren een historisch centrum met een sterke kenniseconomie en investeren in culinaire kwaliteit.

Lunch als motor voor zakelijke samenwerking

Volgens ABN AMRO is lunch meer dan een eetmoment: het is een strategisch instrument voor relatieopbouw. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat samen lunchen het vertrouwen vergroot en onderhandelingen versnelt. In grensregio’s zoals Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg speelt de lunch een sleutelrol in economische samenwerking tussen Nederland en België.

Toerisme stimuleert lunchbestedingen

Het toerisme tussen beide landen groeit sterk. Sinds 2010 is het aantal Belgische verblijfstoeristen in Nederland verdubbeld naar 2,6 miljoen per jaar. Ook het dagtoerisme is aanzienlijk, met jaarlijks 17 miljoen Belgische bezoekers. Omgekeerd trekken steeds meer Nederlanders naar België, mede door het gunstige btw-tarief op overnachtingen in België (6%). In 2023 registreerde Vlaanderen ruim 1,8 miljoen Nederlandse aankomsten, een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Deze toeristische uitwisseling biedt kansen voor horecaondernemers om in te spelen op Bourgondische verwachtingen.

Nieuwe lunchgewoonten bij jongere generaties

De onderzoekers zien ook verschillen tussen generaties. Jongere generaties lunchen vaker buiten de deur. In Nederland eet 37% van de millennials wekelijks buitenshuis, tegenover slechts 7% van de babyboomers. De gemiddelde besteding per lunch loopt met de generaties op en ligt tussen de €16,70 (Generatie Z) en €18,56 (Babyboomers). Ondernemers doen er goed aan hun aanbod aan te passen met lichte, gezonde en plantaardige opties, afgestemd op diverse doelgroepen.

LunchIndex
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, eetgelegenheden, restaurants, brasserie, eetcafés, lunch, Nederland, België

CELTH



||| Nieuws |||

20/06/25
Groei Nederlands toerisme in april 2025: autonome stijging én gunstige vakantiespreiding
Het Nederlandse toerisme heeft in april 2025 een duidelijke groei doorgemaakt ten opzichte van april 2024. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het aantal gasten met 459.000 en het aantal overnachtingen met ruim 2,1 miljoen. Deze stijging is deels toe te schrijven aan autonome groei in het toerisme, maar ook aan de gunstige ligging van de meivakantie en Pasen in 2025.
18/06/25
Exclusief voor leden
Het muzikale DNA van Ruby Hotels
Bij hotelketen Ruby is muziek geen achtergrondgeluid, maar een hoofdrolspeler. In een tijd waarin hospitality draait om beleving, loopt Ruby Hotels voorop met de duidelijke positie van muziek in de formule. Met een eigen radioshow, live muziek in de hotelbars en Marshall speakers op elke kamer.
18/06/25
Trend minder alcohol drinken
In de horeca is het al duidelijk zichtbaar, de non-alcoholische dranken worden vaker besteld. Die trend is nu ook zichtbaar in de CBS-cijfers. Het is een belangrijke trend die van invloed is op de horeca in toeristische bedrijven.
13/06/25
ABN AMRO presenteert Bourgondische Lunchindex 2025
Nederlanders lunchen snel en efficiënt, Belgen nemen de tijd voor contact en culinaire beleving. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van ABN AMRO, getiteld 'Lunchcultuur in de Lage Landen: kansen voor een Bourgondische lunchrevolutie'. De bank onderzocht de lunchbestedingen in Nederland en België en ziet grote verschillen die economische kansen bieden voor horeca, toerisme en grensoverschrijdende samenwerking.
13/06/25
Exclusief voor leden
Albron en Hutten gaan samen verder als Hai
Albron en Hutten hebben vandaag hun nieuwe gezamenlijke organisatienaam bekendgemaakt: Hai – Hutten Albron Impactmakers. De naam symboliseert de gelijkwaardige samenwerking tussen beide bedrijven en hun gedeelde ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Albron en Hutten blijven als losse merken actief in de cateringmarkt.
10/06/25
Exclusief voor leden
Elektrisch op pad bij Fletcher Hotels: Opel Rocks beschikbaar voor gasten
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
10/06/25
Exclusief voor leden
Haarlem krijgt eerste 5-sterrenhotel: Hotel Palazzo
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
06/06/25
Exclusief voor leden
Waar gaan Nederlanders met Pinksteren naar toe? Booking.com ziet opmerkelijke bestemmingen in top 10
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.