Kennisbank
Kennisbank

Vrijetijdstudies:



Vrijetijdstudies
is het enige Nederlandstalige (semi-)wetenschappelijke tijdschrift gericht op de vrijetijdssector, waarin onderzoeksuitkomsten en beleidsvoornemens over verschillende deelvelden van de vrije tijd - sport, recreatie, toerisme, media, vrijwilligerswerk, ruimte- en tijdgebruik - met elkaar in verband worden gebracht en in samenhang worden geanalyseerd. Wilt u publiceren in Vrijetijdstudies? Klik dan hier voor meer informatie.Vrijetijdstudies ontvangen? Klik dan hier.

In Vrijetijdstudies:

09/06/24   ·
Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2024-1: Thema Food
Elk nummer van Vrijetijdstudies kent een eigen thema. Het eerste nummer van 2024 heeft als thema food.
09/06/24 · | Lees meer
09/06/24   ·
Het OOG van Richard de Bruin
Richard de Bruin is directeur van Bureau Toerisme, de DMO voor de regio Rivierenland. De regio staat bekend als de Fruittuin van Nederland. Een derde van het fruit dat in Nederland geteeld wordt, komt uit deze regio. In dit interview met Richard de Bruin gaat het over foodtoerisme en destinatieontwikkeling.
09/06/24   ·
Can immersive multisensory experiences drive sustainable food behaviour?
In today’s fast-paced modern world, consumer attention to dietary choices can sometimes take a backseat. Among the different methods available to stimulate more conscious food choices, is the practice of mindfulness (Tapper, 2022). This practice involves focusing on the present moment, fostering a heightened awareness of one’s surroundings (Oxford Advanced Learner’s Dictionary, n.d.). Mindfulness is often achieved through a conscious effort to be present in the current mental, physical, and emotional state or an activity at hand. It aims to immerse the mind in the now through actively taking note of sensory stimuli that affect the state of self. Researchers and practitioners across diverse fields, ranging from videogames and entertainment to leisure, tourism, and hospitality, have endeavoured to recreate immersive experiences to engage consumers in the presence. In current times, immersive experiences lend themselves well to hospitality, tourism, and leisure settings, allowing visitors to fully engage in the present moment.
09/06/24 · Horeca · Toerisme | Lees meer
09/06/24   ·
Changing Eating Habits
Food security is rising across the world, as prices rise under pressure from climate change, geopolitics, demographics, and de-globalisation. These factors, when combined, will impact the food service sector. In this trends paper, the author identifies ten trends that reflect the changes occurring in the food service sector. The trends analysis is based upon the predictive paradigm in future studies which draws upon evidence, facts, and observational research.
09/06/24 · Horeca · Toerisme | Lees meer
09/06/24   ·
Leidraad voor het ontwikkelen van foodroutes
Foodroutes zijn activiteiten die tot doel hebben om het culinaire landschap, de smaak, identiteit en voedselgeschiedenis van een specifieke regio, streek, stad of buurt op verhalende wijze ten tonele te brengen. Daarbij draait het niet alleen om de beleving van lokale gastronomie (zoals bijvoorbeeld delicatessen), maar ook educatie speelt een belangrijke rol, net als het gevoel om op te kunnen gaan in lokale culturen. De toenemende hang naar authentieke, boeiende, memorabele en actieve belevingen, waarin men zich kan onderdompelen in lokale culturen sluit naadloos aan bij foodroutes, waarin deze belevingen veelal opgedaan kunnen worden.
09/06/24   ·
De sociale waarde van vrije tijd – een drieluik
Van oudsher wordt aan vrijetijdsbesteding een maatschappelijke betekenis toegedicht. Deze maatschappelijke betekenis verandert echter door de tijd heen. Aan de ene kant komt dit omdat de sociale vraagstukken veranderen (en ook de framing ervan zoals bijvoorbeeld in het idee van de participatiesamenleving). Aan de andere kant verandert ook de samenleving, waaronder ook de manier waarop mensen hun vrije tijd besteden. Te denken valt bijvoorbeeld aan de invloed van sociale media. Dit roept de vraag op naar de sociale waarde van vrije tijd in de huidige samenleving. Deze vraag stond centraal in het tweejarig onderzoek De Virtuele Buurt. De resultaten van dit onderzoek worden hier gepresenteerd in de vorm van een drieluik over de theorie en praktijk van de sociale waarde van vrije tijd. Het zijn drie opeenvolgende artikelen over verschillende aspecten van het onderzoek. In het eerste deel bespreek ik theorie aan de hand waarvan de sociale waarde van vrije tijd begrepen en onderzocht kan worden. In het tweede deel illustreer ik vervolgens deze theorie met onderzoeksresultaten. Het derde deel sluit ik af met implicaties voor het inrichten, monitoren en evalueren van de sociale waarde van vrije tijd.
09/06/24   ·
De vrije tijd en vrijheid van eten
Waar de welvaart groeit, verarmt het eetpatroon, zo stelt Kamsma in het artikel ‘maak eten belangrijk in je leven’ (NRC, 2024). In onze huidige welvarende maatschappij zijn we gejaagd, we zijn veel onderweg naar het werk of naar huis en ook reizen voor vrije tijd moet snel. Alles lijkt snel te moeten, er zitten maar 24 uur in een dag en die willen we allemaal optimaal besteden. Eten kan ook in combinatie met andere activiteiten, vooral samen met een (beeld)scherm; koken is niet altijd en niet voor iedereen een welkome dagelijkse bezigheid, maar een noodzakelijk kwaad dat zo min mogelijk tijd mag vergen. In Nederland lijkt men nog meer dan andere culturen weg te zijn gegaan van het eigenlijke eten, de herkomst ervan en de broodnodige aandacht die het eigenlijk weer zou moeten krijgen voor een goede (toekomstige) gezondheid. Waar komt onze gejaagdheid en haat-liefde met (on)gezond eten vandaan en hoe beschouwen we het dagelijkse kostje tegenwoordig?
09/06/24 · Horeca · Leisure · Onderzoek | Lees meer
09/06/24   ·
Streekproducten en agrotoerisme voor een vitaal landelijk gebied
Steeds meer agrarische bedrijven combineren de agrarische activiteiten met andersoortige activiteiten zoals boerderijverkoop, zorglandbouw en recreatie. De behoefte bij de consument aan onthaasten, weg van de hectiek, unieke belevingen en interesse in gezond, duurzaam geproduceerd voedsel van dichtbij biedt kansen. Agrotoerisme en streekproducten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de beleving en waardering van het landelijk gebied. Naast een extra inkomen voor agrariërs biedt het ook kansen voor korte(re) ketens, een betere verbinding tussen boer en bewoner, groei van het bewustzijn ten aanzien van de herkomst van het voedsel en een hernieuwde beleving van en waardering voor het platteland en de natuur. Om een duurzame ontwikkeling tot stand te brengen is samenwerking tussen de agrarische sector en de vrijetijdssector in toenemende mate belangrijk.
09/06/24 · Horeca · Toerisme · Vakanties | Lees meer
09/06/24   ·
Exclusief voor leden
Hoe organiseer je een winterwonderland in één van de bekendste stadsparken van Londen?
Als het gaat om populaire bestemmingen in de kerstperiode, wordt Londen steevast bovenaan genoemd in de lijsten met de meest populairste kerstbestemmingen. Eén van de trekpleisters in Londen tijdens deze periode is het spectaculaire Hyde Park Winter Wonderland, een grootschalig winterevenement in mogelijk het bekendste Royal Park in hartje Londen. Wij spraken met Suzy Griffiths, Vice President van het Arts & Entertainment Department bij IMG Events, de organisatie die verantwoordelijk is voor de organisatie van Hyde Park Winter Wonderland. Vanuit die rol geeft zij niet alleen leiding aan het ontwerp en het samenstellen van de content voor Hyde Park Winter Wonderland, maar vervult zij ook de positie van Senior Event Director. We spraken met haar over de jaarlijkse ontwikkeling van het evenement en de uitdagingen die hierbij komen kijken.
09/06/24   ·
De inspiratie van: Danielle Woudstra
De Inspiratie van Danielle Woudstra, voorzitter van Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed (VISIT Beemster).
09/06/24 · | Lees meer
23/02/24   ·
Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3
Winter! Ook in de donkere winterdagen zijn we op zoek naar vertier. Veel Nederlanders gaan op wintersport, maar ook in Nederland wordt steeds meer georganiseerd in de winter, van ijsbanen tot kerstmarkten tot winterfestivals als het Dickens festijn of het wintercircus. Dit nummer staat dan ook in het teken van wintervertier.
23/02/24 · | Lees meer
23/02/24   ·
Het Oog - Als het vriest moet je snel je schaatsen onderbinden, anders is het weer weg.
Prof. Dr. Hans Oerlemans heeft meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar de reactie van ijskappen en gletsjers op klimaatverandering. Hij is sinds 1989 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Een mooie interviewgast voor dit winterse themanummer van Vrijetijdstudies. Hij laat zijn licht schijnen op klimaatverandering en de betekenis daarvan voor winterse vrijetijdsbesteding.
09/06/24   ·
Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2024-1: Thema Food
Elk nummer van Vrijetijdstudies kent een eigen thema. Het eerste nummer van 2024 heeft als thema food.
09/06/24 · | Lees meer
09/06/24   ·
Can immersive multisensory experiences drive sustainable food behaviour?
In today’s fast-paced modern world, consumer attention to dietary choices can sometimes take a backseat. Among the different methods available to stimulate more conscious food choices, is the practice of mindfulness (Tapper, 2022). This practice involves focusing on the present moment, fostering a heightened awareness of one’s surroundings (Oxford Advanced Learner’s Dictionary, n.d.). Mindfulness is often achieved through a conscious effort to be present in the current mental, physical, and emotional state or an activity at hand. It aims to immerse the mind in the now through actively taking note of sensory stimuli that affect the state of self. Researchers and practitioners across diverse fields, ranging from videogames and entertainment to leisure, tourism, and hospitality, have endeavoured to recreate immersive experiences to engage consumers in the presence. In current times, immersive experiences lend themselves well to hospitality, tourism, and leisure settings, allowing visitors to fully engage in the present moment.
09/06/24 · Horeca · Toerisme | Lees meer
09/06/24   ·
Leidraad voor het ontwikkelen van foodroutes
Foodroutes zijn activiteiten die tot doel hebben om het culinaire landschap, de smaak, identiteit en voedselgeschiedenis van een specifieke regio, streek, stad of buurt op verhalende wijze ten tonele te brengen. Daarbij draait het niet alleen om de beleving van lokale gastronomie (zoals bijvoorbeeld delicatessen), maar ook educatie speelt een belangrijke rol, net als het gevoel om op te kunnen gaan in lokale culturen. De toenemende hang naar authentieke, boeiende, memorabele en actieve belevingen, waarin men zich kan onderdompelen in lokale culturen sluit naadloos aan bij foodroutes, waarin deze belevingen veelal opgedaan kunnen worden.
09/06/24   ·
De vrije tijd en vrijheid van eten
Waar de welvaart groeit, verarmt het eetpatroon, zo stelt Kamsma in het artikel ‘maak eten belangrijk in je leven’ (NRC, 2024). In onze huidige welvarende maatschappij zijn we gejaagd, we zijn veel onderweg naar het werk of naar huis en ook reizen voor vrije tijd moet snel. Alles lijkt snel te moeten, er zitten maar 24 uur in een dag en die willen we allemaal optimaal besteden. Eten kan ook in combinatie met andere activiteiten, vooral samen met een (beeld)scherm; koken is niet altijd en niet voor iedereen een welkome dagelijkse bezigheid, maar een noodzakelijk kwaad dat zo min mogelijk tijd mag vergen. In Nederland lijkt men nog meer dan andere culturen weg te zijn gegaan van het eigenlijke eten, de herkomst ervan en de broodnodige aandacht die het eigenlijk weer zou moeten krijgen voor een goede (toekomstige) gezondheid. Waar komt onze gejaagdheid en haat-liefde met (on)gezond eten vandaan en hoe beschouwen we het dagelijkse kostje tegenwoordig?
09/06/24 · Horeca · Leisure · Onderzoek | Lees meer
09/06/24   ·
Exclusief voor leden
Hoe organiseer je een winterwonderland in één van de bekendste stadsparken van Londen?
Als het gaat om populaire bestemmingen in de kerstperiode, wordt Londen steevast bovenaan genoemd in de lijsten met de meest populairste kerstbestemmingen. Eén van de trekpleisters in Londen tijdens deze periode is het spectaculaire Hyde Park Winter Wonderland, een grootschalig winterevenement in mogelijk het bekendste Royal Park in hartje Londen. Wij spraken met Suzy Griffiths, Vice President van het Arts & Entertainment Department bij IMG Events, de organisatie die verantwoordelijk is voor de organisatie van Hyde Park Winter Wonderland. Vanuit die rol geeft zij niet alleen leiding aan het ontwerp en het samenstellen van de content voor Hyde Park Winter Wonderland, maar vervult zij ook de positie van Senior Event Director. We spraken met haar over de jaarlijkse ontwikkeling van het evenement en de uitdagingen die hierbij komen kijken.
23/02/24   ·
Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-3
Winter! Ook in de donkere winterdagen zijn we op zoek naar vertier. Veel Nederlanders gaan op wintersport, maar ook in Nederland wordt steeds meer georganiseerd in de winter, van ijsbanen tot kerstmarkten tot winterfestivals als het Dickens festijn of het wintercircus. Dit nummer staat dan ook in het teken van wintervertier.
23/02/24 · | Lees meer
09/06/24   ·
Het OOG van Richard de Bruin
Richard de Bruin is directeur van Bureau Toerisme, de DMO voor de regio Rivierenland. De regio staat bekend als de Fruittuin van Nederland. Een derde van het fruit dat in Nederland geteeld wordt, komt uit deze regio. In dit interview met Richard de Bruin gaat het over foodtoerisme en destinatieontwikkeling.
09/06/24   ·
Changing Eating Habits
Food security is rising across the world, as prices rise under pressure from climate change, geopolitics, demographics, and de-globalisation. These factors, when combined, will impact the food service sector. In this trends paper, the author identifies ten trends that reflect the changes occurring in the food service sector. The trends analysis is based upon the predictive paradigm in future studies which draws upon evidence, facts, and observational research.
09/06/24 · Horeca · Toerisme | Lees meer
09/06/24   ·
De sociale waarde van vrije tijd – een drieluik
Van oudsher wordt aan vrijetijdsbesteding een maatschappelijke betekenis toegedicht. Deze maatschappelijke betekenis verandert echter door de tijd heen. Aan de ene kant komt dit omdat de sociale vraagstukken veranderen (en ook de framing ervan zoals bijvoorbeeld in het idee van de participatiesamenleving). Aan de andere kant verandert ook de samenleving, waaronder ook de manier waarop mensen hun vrije tijd besteden. Te denken valt bijvoorbeeld aan de invloed van sociale media. Dit roept de vraag op naar de sociale waarde van vrije tijd in de huidige samenleving. Deze vraag stond centraal in het tweejarig onderzoek De Virtuele Buurt. De resultaten van dit onderzoek worden hier gepresenteerd in de vorm van een drieluik over de theorie en praktijk van de sociale waarde van vrije tijd. Het zijn drie opeenvolgende artikelen over verschillende aspecten van het onderzoek. In het eerste deel bespreek ik theorie aan de hand waarvan de sociale waarde van vrije tijd begrepen en onderzocht kan worden. In het tweede deel illustreer ik vervolgens deze theorie met onderzoeksresultaten. Het derde deel sluit ik af met implicaties voor het inrichten, monitoren en evalueren van de sociale waarde van vrije tijd.
09/06/24   ·
Streekproducten en agrotoerisme voor een vitaal landelijk gebied
Steeds meer agrarische bedrijven combineren de agrarische activiteiten met andersoortige activiteiten zoals boerderijverkoop, zorglandbouw en recreatie. De behoefte bij de consument aan onthaasten, weg van de hectiek, unieke belevingen en interesse in gezond, duurzaam geproduceerd voedsel van dichtbij biedt kansen. Agrotoerisme en streekproducten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de beleving en waardering van het landelijk gebied. Naast een extra inkomen voor agrariërs biedt het ook kansen voor korte(re) ketens, een betere verbinding tussen boer en bewoner, groei van het bewustzijn ten aanzien van de herkomst van het voedsel en een hernieuwde beleving van en waardering voor het platteland en de natuur. Om een duurzame ontwikkeling tot stand te brengen is samenwerking tussen de agrarische sector en de vrijetijdssector in toenemende mate belangrijk.
09/06/24 · Horeca · Toerisme · Vakanties | Lees meer
09/06/24   ·
De inspiratie van: Danielle Woudstra
De Inspiratie van Danielle Woudstra, voorzitter van Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed (VISIT Beemster).
09/06/24 · | Lees meer
23/02/24   ·
Het Oog - Als het vriest moet je snel je schaatsen onderbinden, anders is het weer weg.
Prof. Dr. Hans Oerlemans heeft meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar de reactie van ijskappen en gletsjers op klimaatverandering. Hij is sinds 1989 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Een mooie interviewgast voor dit winterse themanummer van Vrijetijdstudies. Hij laat zijn licht schijnen op klimaatverandering en de betekenis daarvan voor winterse vrijetijdsbesteding.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
11/06/24
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
10/06/24
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.
07/06/24
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hoeveelheid vrije tijd?
Binnen de Europese Unie scoort Nederland hoog als het gaat om de zogenaamde Brede Welvaart in het hier en nu. Dan staan we na Zweden op de tweede plek. Als we kijken naar de tevredenheid met de hoeveelheid vrije tijd, dan doen we het niet zo sterk.