Geplaatst op: 20-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg

Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
Informatie en routepanelen park vliegbasis Soesterberg. Foto: Provincie Utrecht.

De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang. Het is een mooi voorbeeld hoe een park ontwikkeld wordt dat aantrekkelijk is voor de regio.

Ook kunnen mensen op borden informatie over de voormalige vliegbasis lezen. Met deze werkzaamheden heeft programma Hart van de Heuvelrug de transformatie van de militaire vliegbasis in een grotendeels toegankelijk natuurgebied afgerond. Omdat het park in 2023 tien jaar open is voor het publiek, is er op zondag 1 oktober een gratis evenement met activiteiten op het gebied van natuur, sport en ontspanning.


Outdoor event als opening

Zondag 1 oktober is er een gratis evenement voor jong en oud, voor een gezellige dag in het natuurpark. Voor zowel natuurliefhebbers als sportievelingen is er van alles te beleven. Er zijn speurtochten en natuurexcursies op de fiets onder begeleiding van een gids. Hardlopers schrijven zich in voor een uitdagende parkloop of prestatieloop (meerdere afstanden). Kinderen kunnen hun survival skills oefenen of doen mee aan een mini-bootcamp. Op de ontmoetingsplaats bij Shelter 610 kunnen bezoekers aanschuiven voor een gratis snack en drankje. Bekijk het hier volledige programma. Sinds het sluiten van de militaire vliegbasis in 2008 beheert Het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied en heeft het een nieuwe naam gekregen: Park Vliegbasis Soesterberg. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft dit gebied in de afgelopen 15 jaar geleidelijk gevormd tot een grotendeels vrij toegankelijk natuurgebied met recreatieve routes. Omwonenden uit Soesterberg, Bosch en Duin en Den Dolder weten het gebied al jaren goed te vinden voor een wandeling of sportief rondje op de fiets.


In de afgelopen jaren zijn de wandelpaden uitgebreid en verbeterd. Zo is er een vijf kilometer lange wandelroute in het zogeheten Munitiepark gemaakt. In dit bosrijke deel van het perk liggen meerdere munitiebunkers verscholen in het groen.

Voor fietsers is een afwisselende route aangelegd door bosgebieden. De route gaat langs kleine meertjes, shelters, bunkers en ander opgeknapt militair erfgoed. De bijna drie kilometer lange landingsbaan is onderdeel van de route en maakt de tocht tot een bijzondere ervaring. Een interessant rustpunt is de vogelkijkhut, vanwaar je onder andere veldleeuweriken, tapuiten en de zeldzame grauwe klauwier kunt spotten.


Programma Hart van de Heuvelrug

Het programma Hart van de Heuvelrug heeft op Park Vliegbasis Soesterberg naast de bouw van de vogelkijkhut verschillende militaire objecten langs de routes hersteld. Wie wil uitkijken over het natuurgebied kan het uitkijkpaviljoen, de radarheuvel of de kerosineheuvel beklimmen.


Provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Stichting Het Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum werken samen binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Binnen het programma is de natuur op de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid en versterkt. Zo zijn er vijf ecoducten aangelegd. Op andere plekken wordt ruimte gemaakt voor wonen, werken, zorg en recreatie. Zo draagt het programma bij aan een groene en gezonde leefomgeving in de regio rond Soest en Zeist.

Trefwoorden: park, recreatie, natuur, beleid, Soesterberg, vliegbasis

CELTH
 


||| Nieuws |||

13/06/24
Den Haag ziet oprichting anti-corruptie rechtbank als kans
Integrity Initiatives International (III) is gestart met de uitbreiding van haar activiteiten in Europa met als doel de oprichting van een International Anti-Corruption Court (IACC) in Den Haag. Dat ziet dmo The Hague & Partners als een nieuwe kans voor de bestemming Den Haag.
12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
11/06/24
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
10/06/24
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...