Geplaatst op: 21-09-2023
Auteur: Redactie

Wat te doen bij een Microsoft audit?

Wat te doen bij een Microsoft audit?

Als je als groot bedrijf een overeenkomst hebt met Microsoft voor het gebruik van een groot aantal licenties. Dan kan het voorkomen dat er een keer een moment komt waarop je een e-mail of brief ontvangt van Microsoft met het verzoek een audit te laten uitvoeren. 


Dit houdt in dat Microsoft graag wil weten welke licenties er allemaal worden gebruikt, zodat ze precies weten of hetgeen dat je doet, ook volgens de richtlijnen is. Deze controle wordt uitgevoerd om te kijken of je als onderneming te veel of juist te weinig licenties hebt voor het aantal werkplekken dat je hebt. Dit wordt al jaren gedaan, maar is sinds 2014 ook in Nederland steeds actiever gedaan door Microsoft. Hoe dit precies in z’n werk gaat en wat je moet doen op het moment dat je een brief of mail hebt ontvangen, vertellen we je stap voor stap.

 

Brief of e-mail ontvangen

Wanneer de brief met de aankondiging op de deurmat valt, dan is dit voor veel bedrijven even schrikken. Toch is dit nog helemaal niets om je zorgen over te maken, mits je de melding maar serieus neemt. Doe je dit namelijk niet en laat je het gaan, dan kan het zijn dat Microsoft op een gegeven moment een auditor ingeschakeld, die de boel gaat nakijken in opdracht van Microsoft, maar waarbij de kosten voor jouw rekening zijn. Hierbij moet je denken aan één van de grote auditors zoals KPMG, Deloitte of Ernst & Young. In de brief staan dan ook precies wat ervan wordt verwacht en wat je moet overhandigen.

 

Schakel een professionele partij in

Het overhandigen van alle informatie die wordt gevraagd kan nogal een klus zijn. Het verstoort vaak je bedrijfsprocessen en zorgt voor een hoop onrust bij het personeel en ook de directie. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om dit uit te besteden aan een derde partij, die Microsoft Audit verdediging voor je kan uitvoeren. Dat houdt in dat alle benodigde gevraagde informatie wordt verzameld en keurig volgens de richtlijnen aan Microsoft wordt overhandigd. Zo kun jij je volledig blijven focussen op hetgeen wat je aan het doen bent en kunnen zijn het voor je afhandelen.

 

Waarom doet Microsoft dit?

De reden dat Microsoft dit doet, is omdat je hier zelf akkoord voor hebt gegeven. Op het moment dat je namelijk je licentie hebt besteld, ben je ook direct akkoord gegaan met de End User License Agreement (EULA). Dit is een hele lap tekst, die vaak door iedereen doorgescrold, maar waar wel akkoord op wordt gegeven. Dus op het moment dat je een volume overeenkomst bent aangegaan in het geval van licenties, dan hebben ze het recht tot het doen van een controle verzoek in de vorm van een audit. Overigens heeft niet alleen Microsoft zelf het recht dit te doen, maar ook het overkoepelende orgaan, de BSA die de belangen van alle grote softwarebedrijven behartigt dit doen. Wat vooral belangrijk is, is dat je rustig blijft en professionele hulp inschakelt in het geval je er zelf niet helemaal uitkomt. Niet reageren is geen optie, aangezien dit verstrekkende gevolgen kan hebben voor je hele onderneming.

Trefwoorden: Microsoft, audit, management, it

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • CELTH
   


  ||| Nieuws |||

  12/07/24
  Hellendoorn vernieuwt langste rapid river van Nederland
  De langste ‘rapid river’ van Nederland (480 meter) is niet alleen één van de populairste attracties van Avonturenpark Hellendoorn kreeg een opknapbeurt.
  12/07/24
  Exclusief voor leden
  7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
  Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
  12/07/24
  Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
  De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
  11/07/24
  Travel Challenge scoort hoog in samenspel studenten en reisbedrijven
  De recente Travel Challenge van Reiswerk scoort gemiddeld een 8,7 bij deelnemende bedrijven, studenten en onderwijsinstellingen. Reiswerk dat het door die hoge score meteen gemotiveerd is om de Travel Challenge voor 2025 op te zetten.
  11/07/24
  Efteling Danse Macabre opent op 31 oktober
  De Efteling heeft de naam van de nieuwe grote attractie bekend gemaakt. Het wordt: Danse Macabre. Deze attractie vervangt het oude spookslot en open op 31 oktober. Deze spectaculaire attractie is een combinatie van een zogenaamde thrill ride en immersieve showtechniek, die nog nergens ter wereld bestaat.
  11/07/24
  Exclusief voor leden
  Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
  Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
  11/07/24
  HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
  HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
  11/07/24
  Exclusief voor leden
  FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
  Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.

  ||| Agenda |||

  23/09/24
  23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
  De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
  24/09/24 t/m 26-09-24
  24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
  The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
  10/10/24
  10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
  Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
  12/11/24 t/m 14-11-24
  12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
  Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...