Geplaatst op: 20-08-2023
Auteur: Esther Peperkamp
Publicatie: VTS 2023-1

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-1

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-1
De essentie van vrije tijd is spel, ofwel de Homo Ludens. In dit nummer willen we teruggrijpen op dit aspect van de vrije tijd. En wat is er meer ‘spel’ dan de twee Nederlandse tradities van het circus en het carnaval? We openen dit nummer dan ook met een artikel waarin wetenschappelijk onderzoek naar het (voort)bestaan van het circus wordt gepresenteerd. De circustraditie is sterk aan verandering onderhevig. Traditionele optredens van dieren hebben hun langste tijd gehad. Maar hebben nieuwe vormen van circus kans van slagen? Cedric Stalpers en Mia Stokmans presenteren en bediscussiëren de resultaten van een enquête.

Een andere traditie waarvan het voortbestaan veel besproken wordt in de media, is uiteraard het carnaval. Geplaagd door corona mocht het dit jaar weer volop worden gevierd. Meest in het oog springend zijn de prachtige wagens waar vele uurtjes werk in zitten. Het bouwen van een dergelijke wagen is een flinke uitdaging, maar is ook een sociale gebeurtenis, zoals ondergetekende en studenten van de wetenschappelijke opleiding Leisure Studies laten zien.

Naast oude tradities ontstaan er ook nieuwe vormen van spel die sociale betekenis hebben. Angela Dimitrova vertelt over haar scriptie waarin ze onderzoek heeft gedaan naar de interacties in online games en hoe deze interacties tot het ontstaan van communities leiden. Nog meer over onderzoek in een bijdrage van Lénia Marques en Siri Driessen over CultSense, een project om culturele sensitiviteit te bevorderen. In het kader van dit project is onderzoek gedaan naar culturele sensitiviteit in de toeristische ervaring en hoe deze samenhangt met waargenomen reisvoordelen.

Waar het bij cultuurtoerisme om culturele draagkracht en duurzaamheid van de lokale cultuur gaat, gaan Joost Gieling en Tom Gosens in op de draagkracht van recreatiegebieden. De auteurs stellen een rekenmodel voor om deze draagkracht te berekenen. Is dit de weg om duurzaam toerisme te bevorderen? We willen lezers uitnodigen om hierop te reageren.

Tot slot vindt u nog twee uitgebreide beschouwingen van het recent verschenen boek ‘Het eeuwige leven van reisverhalen’ van Jaap Lengkeek.
Trefwoorden: homo ludens, spelen, spel, circus, communities, culturele sensitiviteit, cultureel toerisme

CELTH
 


||| Nieuws |||

11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
Udo Delfgou volgt Dirk Beljaarts op als algemeen directeur
Udo Delfgou volgt per 1 oktober 2024 Dirk Beljaarts op als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland. Delfgou is momenteel directeur van INretail, de branchevereniging voor ondernemers in de non-foodsector.
05/07/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs legt zes dubbel court padelbanen aan
Wat als er weinig evenementen zijn en je hebt heel veel indoor vierkante meters over. En je wilt daar toch graag rendement uithalen? De Jaarbeurs ziet een gat in de markt voor padelbanen.
05/07/24
Nieuw: De Noordwijkse Keuken
Op 3 juli heeft burgemeester Wendy Verkleij bij Breakers Beach House in Noordwijk aan Zee het eerste exemplaar van het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’ in ontvangst genomen.
04/07/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkgever in Nederland
Hotelketen Hilton is uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland. Dit is op donderdag 27 juni bekendgemaakt tijdens het Best Workplaces Awardsfestival, dat werd georganiseerd door Great Place To Work (GPTW), het internationale onderzoeksbureau op het gebied van goed werkgeverschap.
28/06/24
Waar liggen kansen voor werknemers?
Jaarlijks brengt het UWV kansrijke beroepen in beeld. Dat zijn beroepen waar vanuit de markt veel vraag naar is. Welke beroepen in de gastvrijheidssector bieden veel kansen op een baan?
28/06/24
Wat doet het EK Voetbal met de omzet in de Nederlandse horeca?
In de Nederlandse horeca is de impact van het Europees Kampioenschap voetbal duidelijk zichtbaar. Dat ziet ING in haar transactiedata. Maar niet alles is, evenals de wedstrijden, hausanna. Vooral restaurants zien op speeldagen fors minder omzet.
28/06/24
HotelPlanner.com sponsor Nederlandse Triathlon Bond (NTB).
HotelPlanner.com is sponsor geworden van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB).

||| Agenda |||

10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...