Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 20-07-2023
Auteur: Marc Gerlings

Limburg biedt oerboer route met museum- en groene lus

Slimme verdeling over educatie en beleving en over het rijke groene landschap

Limburg biedt oerboer route met museum- en groene lus
Presentatie van de oerboer route bij Bandkeramiek Centrum mOERveld. Foto: Harry Heuts.

Zevenduizend jaar geleden vond in Zuid-Limburg een revolutie plaats. Mensen gingen op één plek wonen, ze bouwden boerderijen, hielden vee en legden akkers aan. Wat was het succes van die eerste boeren? DMO Visit Zuid-Limburg komt aan het begin van de zomer met een speciale oerboer route met twee lussen.

Deze Bandkeramiekers, vernuftige prehistorische boeren, kozen de vruchtbare Maasvallei tussen Maastricht en Sittard-Geleen om zich te vestigen. Om iedereen dit stukje prehistorische verleden van Zuid-Limburg te laten ontdekken is ‘De oerboer route’ ontwikkeld. Een fietsroute bestaande uit een noordlus (de Museumroute 37,5 km) en zuidlus (de Groenroute 49 km), die fietsers langs belangrijke vondstplekken, bijzondere musea en een natuurrijk landschap voert.

De fietsroute is op woensdag 19 juli officieel gepresenteerd vanuit het Bandkeramiek Centrum mOERveld in Geulle dat tevens het startpunt is van deze fietsroute. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders van Provincie Limburg en Anya Niewierra directeur van Visit Zuid-Limburg, nadat zij op creatieve wijze een ‘fietsBANDkeramiek’ afdruk creëerden. ‘De oerboer route’ is vanaf nu verkrijgbaar à € 3,50 bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences- en Shops en online via webshop.visitzuidlimburg.nl.

De eerste boeren van Nederland

Tijdens deze fietsroute gaat er een wereld voor je open, want de sporen uit de prehistorie zijn goed verborgen. Op de fiets ontdek je bekende en onbekende plekken die allemaal een link hebben met de Zuid-Limburgse oerboeren: de allereerste landbouwers van Zuid-Limburg en zelfs van heel Nederland. Archeologen noemen hen de Bandkeramiekers. Deze prehistorische boeren ontketenden misschien wel de grootste revolutie uit de menselijke geschiedenis en stonden zo aan het begin van onze huidige maatschappij. Door onderzoek hebben archeologen antwoord gekregen op talloze vragen die ons meer kunnen vertellen over de leefwijze en wereld van de oerboeren. Wat aten ze? Hoe bouwden ze hun boerderijen? Hoe zagen ze er uit? Hoe begroeven ze hun doden? En waarom hield de Bandkeramische cultuur op mysterieuze wijze plotseling op te bestaan? Tijdens het fietsen van ‘De oerboer route’ krijg je antwoord op al deze vragen.

 

Museumroute en grensoverschrijdende Groenroute

‘De oerboer route’ bestaat uit twee lussen, de museumroute (37,5 km) en de groenroute (49 km). Tijdens de museumroute, door de gemeenten Beek, Meerssen, Sittard-Geleen en Stein, fiets je langs belangrijke vondstplekken en kunnen onderweg vier musea worden bezocht, te weten: Het Historiehuis van de Maasvallei (Elsloo), Het Nieuwe Domein (Sittard), Expositie in Zorgcentrum Glana (Beek) en het Archeologisch Museum Stein (Stein).

De grensoverschrijdende Groenroute, door gemeenten Maastricht, Meerssen, Maasmechelen (BE), Lanaken (BE) en Riemst (BE), voert de fietser door het plateaulandschap langs de Maas, het Albertkanaal en centrum van Maastricht. Tijdens de Groenroute passeer je de grens tweemaal, één keer met het veer vanuit Geulle en de tweede keer via de brug in Veldwezelt (BE).

Beide routes starten vanuit Bandkeramiek Centrum mOERveld in Geulle, waar bezoekers kunnen ervaren hoe het moet zijn geweest om als prehistorische boer te leven. Op dit moment wordt er een 7.000 jaar oude prehistorische boerderij nagebouwd. Beide lussen zijn te volgen via het fietsknooppuntensysteem. Met behulp van extra routeaanwijzingen kunnen alle verborgen prehistorische plekken worden bezocht.

 

De oerboer route is vanaf 19 juli à € 3,50 verkrijgbaar bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences en Shops en online via webshop.visitzuidlimburg.nl. Een overzicht van alle locaties is te vinden op www.visitzuidlimburg.nl/vestigingen. Meer informatie over de prehistorie in Zuid-Limburg en over ‘De oerboer route’ is te vinden op www.visitzuidlimburg.nl/oerboeren.

Trefwoorden: route, dmo, landschap, fietsen, Limburg

CELTH



||| Nieuws |||

26/06/25
Rotterdam ontvangt internationale experts voor advies over cultuur
Van 2 tot en met 5 juli ontvangt Rotterdam tien internationale experts, vanuit alle windstreken, om mee te denken over de culturele toekomst van Rotterdam.
26/06/25
Studenten Buas en WUR onderzoeken klimaatrisico’s in Montenegrijnse toerismesector
Toerismestudenten van Breda University of Applied Sciences (Buas) en Wageningen University & Research hebben onlangs drie weken lang veldonderzoek gedaan in Montenegro. Ze droegen bij aan het inzicht in hoe lokale gemeenschappen de toenemende klimaatrisico's in de toeristische sector ervaren. Dit onderzoek, onderdeel van het jaarlijkse International Field Practicum, richt zich op complexe duurzaamheidsvraagstukken.
23/06/25
Exclusief voor leden
Rapportage Meimaand fietsmaand door RBT Heuvelrug
In mei heeft RBT Heuvelrug het thema fietsen, 'Meimaand fietsmaand', in de schijnwerpers gezet, met een uitgebreide combinatie van winacties, advertenties, artikelen, arrangementen en vernieuwde themaroutes.
20/06/25
Nieuw VVV Bezoekerscentrum Stavoren feestelijk geopend
Op donderdag 19 juni is het vernieuwde VVV bezoekerscentrum in Stavoren officieel geopend. Het nieuwe bezoekerscentrum richt zich op interactiviteit, beleving en inspiratie. Een van de blikvangers is een grote interactieve kaart van de IJsselmeerkust, waarmee bezoekers unieke plekken in de regio kunnen ontdekken.
18/06/25
Guy Vroemen nieuwe directeur-bestuurder Maastricht Marketing
De Raad van Toezicht van Stichting Maastricht Marketing heeft bekendgemaakt dat Guy Vroemen per 1 augustus 2025 de nieuwe directeur-bestuurder wordt.
18/06/25
Tourist Info punt in Zweeler kerk
Op 20 juni vindt de officiële aftrap van het uitvoeringsplan ‘Kiemen in Drentse grond’ plaats door het openen van de Tourist Info in de Zweeler Kerk.
11/06/25
Blow up kunst pakt groot uit in Den Haag in 2026
De vierde editie van BlowUp Art Den Haag, dit jaar voor het eerst in samenwerking met kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, nadert zijn einde. Tot en met vandaag, woensdag 11 juni, is de unieke samensmelting van monumentale opblaaskunst en een hedendaagse beeldententoonstelling te bewonderen op het Lange Voorhout tijdens BlowUp Art X Pulchri Studio.
10/06/25
Beleefkaart Ijsseldelta brengt toeristen op ideeën
MarketingOost meldt de lancering van de Beleefkaart IJsseldelta. Deze gratis kaart brengt de mooiste plekken en activiteiten in beeld en is bedoeld voor iedereen die de regio wil ontdekken, beleven en waarderen.