Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 15-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Verder herstel voor horeca en toerisme na afschaffen maatregelen en inreiscertificaat

Verder herstel voor horeca en toerisme na afschaffen maatregelen en inreiscertificaat
Minister Kuipers maakte versoepelingen vandaag bekend die per woensdag 23 maart ingaan. Foto: Martijn Beekman-Rijksoverheid.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is enorm blij en opgelucht dat het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt dat alle coronamaatregelen met ingang van 23 maart komen te vervallen. Het is ook positief voor de reissector en het inkomend toerisme omdat het digitale inreiscertificaat vervalt. Dat zal ook een stimulans zijn voor het zakelijk reisverkeer.

KHN heeft de afgelopen weken expliciet gepleit voor het zo snel mogelijk loslaten van de restricties als 1G, de quarantaine-/isolatieplicht en inreisbeperkingen en dus een spoedige terugkeer naar het oude normaal. De aangekondigde versoepelingen van het kabinet houden in dat alle sectoren binnen de horeca weer kunnen ondernemen zoals zij dat gewend waren voor de coronacrisis. En dat werd hoog tijd. 

Grens van 500 eruit

Vooralsnog golden er in bepaalde horecasectoren nog restricties. Zo mochten clubs sinds 25 februari volgens de normale sluitingstijden open, maar daar waar binnen in één ruimte meer dan 500 personen ongeplaceerd aanwezig zijn, gold een testplicht, het zogenoemde 1G. Vorige week riep KHN het kabinet nog op deze maatregel zo snel mogelijk te laten vallen. Dat dit nu ook is aangekondigd, is heel goed nieuws voor Clubs & Nightlifebedrijven; een sector die bijna twee jaar lang volledig dicht is geweest. 

Ook voor zaalverhuurbedrijven, congrescentra en grote (party) cateraars geeft het schrappen van de 1G maatregel weer meer ruimte voor ondernemen. 

Herstel toerisme en zakelijk verkeer

Het opheffen van inreisbeperkingen is een flinke stap voorwaarts in het herstel van toerisme en internationaal zakelijk verkeer. Zeker voor de hotels in grote steden en zakencentra is dit een cruciale verlichting.

Advies quarantaine- en isolatieregels blijft

Toch hebben de coronaregels zeker invloed op de vrijetijdseconomie en ook in de horeca. Na een positieve test op corona geldt nog altijd een isolatieadvies van minimaal vijf dagen, ook wanneer iemand totaal geen klachten heeft. Ook het quarantaineadvies, dat geldt voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die corona heeft, leidt tot uitval. Daardoor zitten veel horecamedewerkers thuis meldt KHN, terwijl ze geen of nauwelijks klachten hebben.

Nu verder herstel en aanpak schulden

De komende tijd zal in het teken staan van het herstel van de horeca. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Er is nog een lange weg te gaan voordat de branche weer op het niveau van voor de coronacrisis zit.” 

De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. KHN presenteerde vorige week daarom de Horeca Herstelnota met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel. Denk hierbij aan onder meer schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. "De huidige situatie vraagt écht om een gerichte aanpak middels maatwerk en hiervoor gaan wij ons de komende tijd hard maken,” aldus Willemsen.
Trefwoorden: coronamaatregelen, 1g, inreiscertificaat, quarantaine

CELTH



||| Nieuws |||

10/06/25
Exclusief voor leden
Elektrisch op pad bij Fletcher Hotels: Opel Rocks beschikbaar voor gasten
Fletcher Hotels biedt gasten vanaf deze zomer een nieuwe, duurzame manier om de omgeving te verkennen: de elektrische Opel Rocks. In samenwerking met Opel en mobiliteitspartner SURE Mobility worden 140 van deze compacte stadsauto’s ingezet bij hotels in toeristische regio’s.
10/06/25
Exclusief voor leden
Haarlem krijgt eerste 5-sterrenhotel: Hotel Palazzo
Aan de Leidsevaart in Haarlem verrijst binnenkort het eerste 5-sterrenhotel van de stad. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen Groep transformeert een monumentaal schoolgebouw uit 1883 tot het luxueuze Hotel Palazzo. De gemeente heeft inmiddels toestemming gegeven voor de bestemmingswijziging naar hotel.
06/06/25
Exclusief voor leden
Waar gaan Nederlanders met Pinksteren naar toe? Booking.com ziet opmerkelijke bestemmingen in top 10
Naar welke binnen- en buitenlandse bestemmingen reizen Nederlanders met de Pinksterdagen? Booking.com maakt drie top tien lijstjes met opmerkelijke bestemmingen. En ook op accommodatietype zien we een bijzondere top 5.
04/06/25
Internationaal World Leisure Congress strijkt neer in Breda
Van 25 tot en met 28 augustus is Breda het toneel van het achttiende World Leisure Congress. Dit prestigieuze, tweejaarlijkse evenement brengt zo’n vijfhonderd academici en professionals uit de vrijetijdssector samen om te praten over het thema ‘Leisure for a Better Society’.
03/06/25
Collectief van toonaangevende horecapartners lanceert cruciaal onderzoek naar digitale toekomstbestendigheid sector
Vandaag start het eerste nationale Horeca 2.0 onderzoek. Het onderzoek komt op een kritiek moment voor een sector die kampt met een ongekende combinatie van personeelstekorten, stijgende kosten en veranderende consumenteneisen
02/06/25
Horecaomzet groeit in eerste kwartaal 2025 met 3,4 procent
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van 2025 een omzetgroei van 3,4 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tussen de deelsectoren zien we grote verschillen.
02/06/25
Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort
De personeelstekorten in de horeca vragen om meer dan oplossingen voor de korte termijn. Door bewuster te investeren in mbo-opgeleiden, technologie slim in te zetten en zij-instromers beter te begeleiden, kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand.
02/06/25
Exclusief voor leden
Vegan Food Tour zorgt voor verandering
In 2024 liepen 1.700 mensen mee met een Vegan Food Tour in drie steden: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Ze bezochten in totaal 40 verschillende horecapartners van deze tourorgqanisatie, van comfort food tot fine dining. 66% van de deelnemers was geen veganist. Eten proeven leidt tot verandering.