Geplaatst op: 02-06-2025
Auteur: Redactie
NRIT

Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort

Horeca zoekt duurzame oplossingen voor personeelstekort
Image by LuckyLife11 from Pixabay

De personeelstekorten in de horeca vragen om meer dan oplossingen voor de korte termijn. Door bewuster te investeren in mbo-opgeleiden, technologie slim in te zetten en zij-instromers beter te begeleiden, kan de sector bouwen aan een stabieler en duurzamer personeelsbestand. Dat schrijven experts van ABN AMRO in het rapport ‘Horeca – op zoek naar een duurzaam personeelsbestand’ waarin ze constateren dat de horeca nog altijd kampt met ruim 30.000 openstaande vacatures.

Een belangrijke oorzaak is de grote afhankelijkheid in de horeca van jongeren met een bijbaan. Maar liefst 58 procent van het horecapersoneel is tussen de 15 en 25 jaar oud. Deze groep zorgt voor flexibiliteit, maar vertrekt vaak na afronding van hun studie. Tegelijkertijd daalt het aantal mbo- en hbo-studenten in horecaopleidingen, wat de instroom van gekwalificeerd personeel onder druk zet. Het aandeel 25- tot 35-jarigen in de sector is sinds 2015 gedaald van 19 naar 12 procent. De hoge uitstroom blijft een uitdaging: per kwartaal verlaat gemiddeld 35 procent van het horecapersoneel de sector. Werknemers blijven gemiddeld slechts 3,9 jaar bij dezelfde werkgever – het laagste van alle sectoren.

Mbo-ers willen stabiliteit

ABN AMRO pleit voor een meer duurzame aanpak. Zo zouden horecaondernemers meer moeten investeren in mbo-opgeleiden, die op zoek zijn naar stabiliteit, duidelijke loopbaanperspectieven en goede begeleiding. Uit onderzoek blijkt dat jongeren uit Generatie Z, die vaak in de horeca werken, juist waarde hechten aan structuur en toekomstperspectief – in tegenstelling tot het stereotype van de ‘vrijheidszoekende idealist’.

Ook technologie kan bijdragen aan het verlichten van de werkdruk. Vooral hotels investeren al in automatisering en efficiëntere werkprocessen. Toch blijft de kloof tussen benodigde en aanwezige digitale vaardigheden groot, vooral op het gebied van AI en data-analyse. Trainingen en ontwikkelingsprogramma’s zijn daarom essentieel.

Gestructureerde aanpak voor zij-instromers gewenst

Een andere oplossing ligt in het aantrekken van zij-instromers. Hoewel 30 procent van de horecaondernemers hier open voor staat, ontbreekt het vaak aan gestructureerde trajecten zoals die in de zorg of bouw wel bestaan. De sector biedt weliswaar laagdrempelige instapmogelijkheden, maar begeleiding en opleiding blijven cruciaal om deze groep succesvol te integreren.

Investeren in stabiel personeelsbestand

ABN AMRO concludeert dat de horeca alleen toekomstbestendig kan worden als er wordt geïnvesteerd in een stabieler personeelsbestand. Dat vraagt om betere arbeidsvoorwaarden, meer aandacht voor opleiding en begeleiding, en een strategische inzet van technologie en zij-instroom.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/horeca-op-zoek-naar-een-duurzaam-personeelsbestand.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, arbeidsmarkt, arbeidsmarktbeleid, vacatures

CELTH




||| Nieuws |||

06/11/25
Saxion start studieroute Wellness management
Vanaf het studiejaar 2026-2027 biedt hogeschool Saxion een nieuwe studieroute aan binnen de bachelor Hotel Management: Wellness Management.
05/11/25
Finalisten bekend Recreatie Verkiezingen 2025
Na zorgvuldige beoordeling van alle inzendingen heeft de jury van de Recreatie Verkiezingen 2025 de finalisten geselecteerd. Per categorie gaan drie kandidaten de strijd aan om de felbegeerde titels Beste praktijkopleider, Medewerker van het jaar en Beste leerbedrijf.
05/11/25
Eigenaar en exploitant gezocht voor uitkijktoren in Hedwigepolder
In de uitkijktoren die gebouwd wordt, komen een panoramaterras, expositieruimte, restaurant en lodges om bezoekers gastvrij te ontvangen en een unieke Zeeuwse beleving te geven.
10/10/25
De ijssalon blijft crisisbestendig
In vijf jaar tijd steeg het aantal ijssalons met 41% , van 728 naar 1028 zaken, zelfs tijdens de coronaperiode zette deze groei door.
09/10/25
BUas onthaalt koningin Máxima met perfecte hospitality
Gisteravond was Koningin Máxima te gast op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas) voor het Netwerk Event van de Koning Willem I Stichting.
07/10/25
Exclusief voor leden
Valerie Morel CEO van Vintia
Vintia aanbieder van ticketing- en reserveringsoplossingen voor de leisure- en attractiesector en onderdeel van SALTO WECOSYSTEM, heeft vanaf 1 november Valerie Morel (57) benoemd tot CEO.
02/10/25
Schade btw-verhoging in de regio berekend
HISWA-RECRON heeft in een infographic de provinciale impact van de btw-verhoging doorgerekend. Voor heel Nederland gaat het om 12,8 miljoen overnachtingen minder en een daling in de bestedingen van 850 miljoen euro.
02/10/25
Exclusief voor leden
Reizen en toerisme creëren 91 miljoen banen, maar dreigend tekort vereist actie
De reis- en toerismesector staat aan de vooravond van een indrukwekkende groei. Tegen 2035 zal de sector wereldwijd 91 miljoen nieuwe banen genereren – goed voor één op de drie nieuwe banen. Maar er dreigt ook een nijpend tekort van 43 miljoen arbeidskrachten als er geen actie wordt ondernomen.

||| Agenda |||

11/11/25 t/m 13-11-25
11/11/25 t/m 13-11-25: Recreatie Vakbeurs
Recreatie Vakbeurs is dé jaarlijkse vakbeurs voor professionals in de recreatiebranche in de ...
27/01/26 t/m 30-01-26
27/01/26 t/m 30-01-26: ENTER2026 eTourism Conference
De Breda University of Applied Sciences organiseert in januari 2026 de ENTER2026 eTourism Conference...
02/04/26
02/04/26 t/m 02-04-26: Trendcongres Toerisme 2026
Het Trendcongres Toerisme 2026 is op donderdag 2 april 2026 bij Saxion Hogeschool in Deventer. De ed...
22/04/26 t/m 23-04-26
22/04/26 t/m 23-04-26: Independent Hotel Show Amsterdam
A firm fixture in the calendar of independent hoteliers and industry professionals alike, the show p...