Geplaatst op: 08-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie

Is de oplossing genoeg voor de toekenning van de titel UNESCO werelderfgoed?

Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie
Fort Honswijk, onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
In de aanloop naar de vergadering over het werelderfgoed tweede helft juli staat de nominatie van de Hollandse Waterlinie onder hoogspanning. Een rapport van een adviescommissie van UNESCO over erfgoed (ICOMOS) is kritisch over de nauwe grenzen die om de Hollandse Waterlinie gelegd zijn. Op twee locaties zat de ontwikkeling van woningbouw en industrie te dicht op de waterlinie. Dit is in de planfase tegengehouden en nu is het afwachten of de UNESCO dit als een voldoende oplossing ziet voor de nominatie.
.
Niet alleen ICOMOS stelt vraagtekens bij het handelen van gemeenten en provincies bij de begrenzing van dit erfgoed. Ook de Raad van State heeft zich recent in een paar uitspraken kritisch uitgelaten over de bescherming van de Waterlinie in besluiten over ruimtelijke ordening. Op 23 juni werd een woningbouwproject in Woudrichem door de Raad van State afgekeurd wegens aantasting van zicht op de Waterlinie. Een besluit over een bestemmingsplan bij het Amsterdam Rijnkanaal (gemeente Nieuwegein) werd op 17 juni door de hoogste bestuursrechter geschorst, onder meer wegens onzorgvuldig omgaan met de Waterlinie. Het gaat hier om een voorgestelde uitbreiding van bedrijventerrein Het Klooster. Volgens appellanten (waaronder buitenplaats Heemstede) gaat hiermee de open ruimte verloren waarin de samenhang van inundatiegebied en linie nu nog goed zichtbaar is.

Bijzonder aan dit deel van het Amsterdam Rijnkanaal is dat zich hier de Plofsluis bevindt. Volgens appellanten komt een uniek historisch monument als de Plofsluis alleen tot zijn recht als er aan beide kanten van het kanaal open ruimte is. De Plofsluis moest er komen toen kort voor WOII het kanaal werd gegraven, dwars door een groot inundatiegebied heen. Als je de Waterlinie daar niet kon sluiten lukte het onder water zetten niet meer. Daarom de Plofsluis: een flinke ontploffing en een grote massa puin sluit het kanaal af. Vandaar dat aan beide kanten van het kanaal open ruimte moet blijven – zo stellen de appellanten – om de functie van de plofsluis te kunnen begrijpen. 

Ook de adviescommissie ICOMOS, die positief is over het openhouden van het gebied Laagraven, heeft zich in haar advies kritisch over mogelijke uitbreidingen van bebouwing aan de zuidzijde uitgelaten. Nu het bestemmingsplan geschorst is een aanpassing die de nominatie meer recht doet denkbaar, meldt appellant Buitenplaats Heemstede.

Trefwoorden: werelderfgoed, Nieuwegein, beleid, bouw

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/09/21
Exclusief voor leden
Fletcher neemt Golden Tulip Zevenbergen over
Fletcher Hotels opent op 1 november 2021 de deuren van het overgenomen hotel in Zevenbergen nabij Moerdijk. Dit maakt het hotel voor de zakelijke markt zeer aantrekkelijk.
22/09/21
 Green Key en Greendish zorgen samen voor een duurzame en gezonde menukaart!
Dinsdag 21 september tekenden Green Key en Greendish een samenwerkingsconvenant waarmee zij een...
09/09/21
Groot onderzoek naar koopgedrag in winkels
Begin september 2021 start in de Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht een grootschalig onderzoek naar koopgedrag in winkels, het Koopstromenonderzoek. Het onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende kooplocaties.
08/09/21
Horeca Nederland dient steunbegroting bij Tweede Kamer in
Horeca Nederland heeft een steunbegroting voor de horeca aan Kamerleden aangeboden. Bij de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer ging KHN onder het genot van ‘(G)een Haags bakkie’ met verschillende Kamerleden in gesprek over de financiële uitdagingen in de horeca na anderhalf jaar coronamaatregelen en welke steun er nodig is om de branche perspectief te bieden.
01/09/21
Eerste live vakbeurs voor horeca in september
Gastvrij Rotterdam 2021 vindt fysiek plaats van 20 t/m 22 september in Rotterdam Ahoy. Het gastronomische platform voor de professionele horeca biedt een compleet aanbod aan food en non-food producten en innovatieve oplossingen.
31/08/21
Omzet horeca krijgt boost in tweede kwartaal nog ver weg van 2019
De Nederlandse horeca heeft een prima kwartaal achter de rug maar is nog ver verwijderd van het précornatijdperk. De omzet van hotels groeide het sterkst maar was van alle deelbranches nog het verst verwijderd van 2019. De verblijfsrecreatie heeft zich in het tweede kwartaal volledig hersteld van corona
25/08/21
Toerisme heeft grote invloed op regionale economie
Hoe sterk is de invloed van toerisme op de regionale economie? Het CBS komt met de nieuwste cijfers en daaruit blijkt die invloed klip en klaar. Welke regio'sprofiteerden en wie waren de verliezers?
24/08/21
Toerisme groeit flink in 2e kwartaal maar niveau 2019 nog ver weg
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in het tweede kwartaal gepresteerd? Het CBS komt vandaag met nieuwe cijfers.