Geplaatst op: 12-03-2020
Auteur: Redactie NRIT

Coronadossier tot en met 12 maart 2020

Coronadossier tot en met 12 maart 2020

Viking cruisemaatschappij stopt alle reizen tot 1 mei 2020


12 maart 2020 - Cruisemaatschappij Viking stopt alle cruises tot minstens 1 mei 2020. Viking is een van de grootste aanbieders van riviercruises in Europa. De schepen doen ook Nederland aan.

Topman Torstein Hagen maakte dit bekend in een videoboodschap. Ook ontvingen de mensen die geboekt hebben een brief.

Het bedrijf vreest dat schepen vast komen te zitten door quarantainemaatregelen. Daarbij speelt ook dat enkele topattracties zijn gesloten. Als voorbeeld wordt het Vaticaan genoemd en musea. Onder meer Bergen en Monte Carlo zijn gesloten voor cruises. Jaarlijks bezorgt Viking 500.000 gasten een rivier- of zeecruise.>>>


Inreisverbod voor Europeanen naar VS


12 maart 2020 - De Verenigde Staten voeren een inreisverbod in voor reizigers uit Schengenlanden. Het verbod gaat zaterdag om 04:59 in. President Trump probeert hiermee de import van het coronavirus te beperken. Gisteren riep de WHO COVID-19 uit tot een pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal. 


Amerikaanse staatsburgers mogen na screening wel terugreizen vanuit Europa en ook Europeanen die directe familie in de VS hebben. De gevolgen voor de luchtvaart zijn enorm omdat de Noord-Atlantische route heel erg belangrijk is voor de luchtvaart. Reizigers die een pakketreis naar de VS hebben geboekt,  kunnen die omboeken of annuleren aangezien de touroperator niet in staat is de reis uit te voeren. ANVR noemt het besluit van Trump dramatisch. Frank Oostdam bij de NOS: "Het is een flinke, flinke domper. Het gaat hele grote gevolgen hebben voor onze sector, voor een heleboel medewerkers. Daar maak ik me zorgen over."  TUI heeft besloten vandaag al geen reizigers naar de VS te laten reizen.


>>>


Kabinet komt ondernemers te hulp


11 maart 2020 - Het Nederlandse kabinet wil bedrijven helpen die door de coronacrisis in de financiële problemen komen. Daarvoor wordt een bestaande regeling, de borgstelling MKB-kredieten (BMKB), verruimt. Daarnaast kunnen ondernemers uitstel van betaling van de Belastingdienst krijgen. Ze moeten daartoe een gemotiveerd verzoek indienen waarna uitstel wordt verleend. De individuele beoordeling vindt later plaats.


Met de BMKB kunnen bedrijven makkelijker geld lenen om hun liquiditeit op peil te houden. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken gezegd. Volgens Keijzer wordt de vrijetijdssector hard geraakt door de crisis. Het kabinet moet nog wel instemmen met de verruiming. De toezegging van de staatssecretaris komt na druk van MKB Nederland. Die ondernemersorganisatie wil dat het kabinet ook kijkt naar een tijdelijke vrijstelling van BTW en mogelijkheden voor zzp-ers om tijdelijk gebruik te kunnen maken van de bijstand.


>>>


Evenementen verder onder druk


11 maart 2020 - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft in het kader van de corona-uitbraak een Bestuurlijk Afwegingskader Evenementen gepubliceerd. Dat kader biedt handvatten over het laten doorgaan, anders inrichten van evenementen en het nemen van maatregelen op het evenement. Bijzonder is dat het afwegingskader ook kan worden gebruikt voor andere publieke ruimten waar veel mensen samenkomen.


Het kader moet de bestuurlijke regionale en lokale besluitvorming ondersteunen. De afweging moet per evenement worden gemaakt zodat lokaal maatwerk kan worden geboden. Met het kader kan een risico-inschatting worden gemaakt. Aspecten waar onder andere naar wordt gekeken zijn het aantal bezoekers, kwetsbare groepen bezoekers, gemiddelde bezoekduur, reistijd, lange rijen en veel geluid. Op de in totaal 13 punten mag een evenement maximaal zes keer ‘rood’ scoren. Dan moeten beperkende maatregelen worden genomen of moet het evenement worden afgelast.


Die maatregelen kunnen bestaan uit social distancing, weigeren van bezoekers met luchtwegklachten, het opvolgen van de basisadviezen van RIVM en het nemen van extra hygiene maatregelen. Het afwegingskader sluit af met een hele lijst aan aanvullende maatregelen en eisen die kunnen worden gesteld zoals het verplaatsen van het evenement, bezoekersgroepen uitsluiten, de duur of lengte aanpassen of het registreren van alle bezoekers. Lokale overheden mogen ook de economische en maatschappelijke belangen van evenementen laten meewegen.


>>>


Binnenlands toerisme krijgt ook last van corona


11 maart 2020 - Na de reisbranche begint nu ook het binnenlands toerisme de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus te merken. Verschillende Nederlandse musea en andere toeristische trekpleisters trekken minder publiek. Zo blijkt uit een  rondgang van het televisieprogramma Hart van Nederland. 

Bij het Rijksmuseum zijn de afgelopen weken 15% van de groepsboekingen geannuleerd door met name Amerikaanse en Japanse toeristen. Ook is het rustiger in het museum dan normaal. Bij het Anne Frank Huis is het aantal no-shows van de vooraf gekochte tickets gestegen van 6% naar 16%. Bij het Mauritshuis in Den Haag is het ook rustiger en hebben een aantal Franse scholen de rondleiding geannuleerd. Op de Veluwe ziet het Kruller-Muller Museum annuleringen van Aziatische toeristen. In Noord-Brabant verwacht attractiepark De Efteling minder bezoekers vanwege het Brabantse beleid van social onthouding. Het park bereid maatregelen voor om grotere groepen mensen te scheiden en/of extra afstand te creëren. Touringcarbedrijf Drenthe Tours zegt tegen RTV Drenthe dat veel reizen worden geannuleerd en nieuwe boekingen uitblijven. Het bedrijf verwacht dit jaar twee ton minder omzet.

Sport en podiumkunsten: Vooral afgelastingen in Brabant
Ook sport en podiumkunsten worden geraakt. NOC*NSF adviseert om in Noord-Brabant alle sportwedstrijden te annuleren. Het Parktheater en het Muziekgebouw in Eindhoven hebben alle voorstellingen tot en met maandag 16 maart geannuleerd. In Aquabest gaat het dance-event Pussy Loungs niet door. De kaartjes voor deze wintereditie blijven geldig voor de zomereditie. In België worden alle concerten in het Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal tot en met 31 maart afgelast.

Hotels: dieptepunt in boekingen
Amsterdamse hotels melden een een dieptepunt in de boekingen (-30%) en een fors aantal annuleringen. Ook landelijk groeien de annuleringen sterker dan het aantal boekingen. Zo meldt het Movenpick Hotel in Den Bosch door de week een 60% lagere bezetting omdat de zakelijke gast het massaal laat afweten. In het weekend is de daling met 15% een stuk minder omdat dan de leisuregast overheerst. Om die impact en mogelijke schade op de horecabranche inzichtelijk te maken, heeft KHN een enquête uitgezet. Tegelijkertijd roept KHN het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te kunnen ondersteunen als zij het financieel niet meer gaan redden.

>>>


Geen grote evenementen in Brabant


10 maart 2020 - Brabant kondigde een drastische maatregel af. Tot en met 16 maart worden alle evenementen met meer dan 1.000 bezoekers verboden. Hippisch evenement Indoor Brabant dat normaliter 50.000 bezoekers ontvangt had eerder aangekondigd in afgeslankte vorm met maximaal 1.000 bezoekers door te gaan. Maar na een storm van protest en overleg de de Veiligheidsregio mag er toch geen publiek bij zijn. Ze kunnen de wedstrijd volgen via een livestream en op tv. 


>>>


Toeristen moeten Israël uit 

9 maart 2020 - Gister werd bekendgemaakt dat niemand Israël inkomt zonder bewijs van twee weken thuis quarantaine. Dat maakte toerisme naar dit land feitelijk onmogelijk. Vandaag gaat Israël nog een stap verder in de strijd tegen het coronavirus, de toeristen die in het land zijn, zijn gevraagd binnen enkele dagen te vertrekken.

Hoe Israël het vertrekt van de toeristen controleert en uitvoert is nog niet duidelijk. De toeristische sector stort in want het is geheel afhankelijk geworden van de eigen markt. Een correspondent van de NOS sprak met enkele hoteleigenaren en daar komt het beeld naar voren dat er een bezettingsgraad wordt gehaald van slechts 25%.


>>>


Minder passagiers voor KLM, negatief reisadvies voor heel Italië en kosteloos omboeken bij Efteling 

10 maart 2020 - KLM heeft in februari 2,7% minder passagiers aan boord gehad in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Op bestemmingen naar Azië is de afname met 23,7% nog veel sterker. Voor de maand maart worden veel sterkere afnames verwacht omdat veel meer routes in Azië en naar Italië door het Coronavirus worden geraakt. "De luchtvaart en ook KLM is daarmee in een moeilijke en onzekere periode terecht gekomen", zegt CEO Pieter Elbers.

In Italië zijn de maatregelen die eerder voor alleen het noorden van het land golden uitgebreid naar heel het land. Reizen is alleen toegestaan voor werk of als het strikt noodzakelijk is. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies nog niet aangepast maar de verwachting is dat het (rode) negatieve reisadvies voor heel Italië gaat gelden. 

Gasten uit Brabant die in een van de verblijfsaccommodaties van de Efteling de komende periode een overnachting hebben geboekt, kunnen die kosteloos naar een andere datum omboeken. Zoals bekend wordt Brabanders met klachten aan de luchtwegen geadviseerd thuis te blijven en wordt werknemers die thuis kunnen werken aangeraden dat te doen. 

>>>


Negatief reisadvies voor Noord-Italië 


9 maart 2020 - Met 264 besmettingen raakt ook ons land in de ban van het Coronavirus. Inwoners van Noord-Brabant kregen vrijdag het dringende advies bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. 


Voor delen van Noord-Italië geldt inmiddels een negatief (rood) reisadvies. Reizen van en naar het gebied is door de Italiaanse overheid tot 3 april verboden. De KLM heeft voor vandaag alle vluchten naar Milaan en Venetië geschrapt. Als gevolg van het negatieve reisadvies kunnen vakantiegangers die een pakketreis hebben geboekt kosteloos omboeken of annuleren. Nog voor het weekend kondigde Lufthansa aan 7.100 vluchten te schrappen. Ook evenementen worden geraakt. Zo trok de internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht de eerste dagen 20% tot 25% minder bezoekers. Ook de Belgische bouwbeurs Batibouw trok een kwart minder bezoekers. De wintereditie van het Belgische Festival Tomorrowland dat in de Franse Alpen zou plaatsvinden is op verzoek van de Franse overheid gecanceld. De Europese Commissie heeft een speciale pagina met alle relevante Europese informatie over het Coronavirus in de Europese Unie: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_en 


>>>

ANVR maakt voorlichtingsfilmpje 


6 maart 2020 - ANVR heeft een  YouTube-filmpje gemaakt met antwoorden, tips en adviezen voor reizigers die meer willen weten over Corona en hun geboekte reis.  
 
Veel potentiële vakantiegangers vragen zich af of zij nog wel op vakantie kunnen, of zij hun mei- en zomervakantie kunnen boeken of misschien beter nog even moeten wachten, welke maatregen zij moeten nemen of waar zij op moeten letten als zij een vakantie boeken? Frank Oostdam, directeur ANVR: "Het antwoord op de vraag of je nu wel op vakantie kunt, kan ik volmondig met 'ja' beantwoorden. We zien nu dat mensen terughoudend zijn, maar eigenlijk is er geen enkele aanleiding om dat te doen." >>>

ING en ABN AMRO zetten gevolgen en risico's op een rijtje


6 maart 2020 - Nu het coronavirus zich ook in Europa manifesteert, neemt het aantal bedrijven dat de gevolgen ondervindt toe. Dat schrijft ING in een vandaag gepubliceerde analyse. Voor de sector horeca en toerisme heeft de uitbraak direct negatieve gevolgen op de vraag maar ook thuiswerken is minder evident en er zijn weinig inhaalmogelijkheden als de crisis weer voorbij is. Positief voor onze branche is het hoge aantal flexwerkers waardoor de kosten snel kunnen worden beperkt. 


Ook ABN AMRO komt met een analyse. Sector specialist Sonny Duijn schrijft dat door de verspreiding van het virus de economische gevolgen in hoog tempo veranderen."De afgelopen weken ging het veelal over aanbod- en vraagverstoringen vanuit China, maar inmiddels lijken bestedingen van bedrijven en consumenten wereldwijd in het geding. Dit heeft te maken met directe gedragsveranderingen als gevolg van angst." Inmiddels zorgt de verdere verspreiding van het virus ervoor dat in diverse landen maatregelen worden genomen door bedrijven en overheden, bijvoorbeeld door personeel restricties op te leggen of bepaalde activiteiten uit te sluiten. Die combinatie van factoren kan de binnenlandse vrijetijdssector in Nederland raken.

Gevolgen voor evenementen
De verspreiding van het Covid-19-virus, of op zijn minst de angst voor het virus, zorgt voor een groter risico op het afgelasten van evenementen. Bedrijven kunnen hier zelf toe besluiten of hiertoe gedwongen worden door de autoriteiten. In Frankrijk worden inmiddels evenementen met meer dan 5000 bezoekers afgelast. In Zwitserland ligt die grens zelfs op 1000 bezoekers en vindt de Autoshow in Genève geen doorgang. Overigens blijven ook consumentenevenementen niet buiten schot. De halve marathon van Parijs is afgelast en voetbalwedstrijden in de Italiaanse serie A worden zonder publiek of helemaal niet gespeeld.

Gevolgen voor de reisbranche
De verdieping van de coronacrisis heeft daarnaast effect op de reisbranche. Consumenten zijn terughoudend geworden om op vakantie te gaan, in het bijzonder naar zwaarder getroffen gebieden. Directeur Steven van der Heijden van Corendon stelt in het Financieele Dagblad dat cruises en reizen naar gebieden met coronabesmettingen aanzienlijk zijn afgenomen en de boekingen met 50 tot 70 procent zijn gedaald. Voor andere bestemmingen is het aantal boekingen 10 tot 20 procent teruggevallen. Bovendien stellen vakantiegangers hun boekingen uit, zo laat reisorganisaties ANVR in diverse media weten. Ook hieruit blijkt dat de angst van de consument voor het virus groter is geworden.

Gevolgen voor hotels
De impact van het virus op hotels beperkte zich tot voor kort hoofdzakelijk tot het wegblijven van Chinese toeristen. Als de ongerustheid omslaat in algemene angst worden hotels veel harder geraakt. Van de reizen naar Rome, dat buiten de besmettingshaard Lombardije ligt, liggen de annuleringsratio’s inmiddels rond de 90 procent. Een dergelijke terugslag kan zich ook in het Nederlandse hotelwezen voordoen. Voorlopig zijn de directe effecten nog beperkt.

Gevolgen voor bioscopen
Wanneer het consumentenvertrouwen geraakt wordt of het aantal corona-besmettingen oploopt, kunnen nog meer branches geraakt worden. Ervaringen in de grootste besmettingshaarden leren inmiddels dat dit onder meer geldt voor bioscopen. In Zuid-Korea hebben in het derde weekend van februari 60% minder mensen een bioscoop bezocht en in China zijn alle filmzalen uit veiligheidsoverwegingen al gesloten en in Italië geldt dit voor de helft van het aantal bioscopen. Of Nederlandse bioscopen een terugloop van bezoek gaan merken, is nog niet te zeggen: dit hangt samen met het verloop van het aantal besmettingen en de mate van angst die burgers ervaren. Wel laten de ontwikkelingen in China, Zuid-Korea en Italië zien dat wanneer de angst toeneemt onder consumenten ook Nederlandse bioscopen geraakt kunnen worden.

Gevolgen voor de luchtvaart
De luchtvaart is snel na de uitbraak van het virus in China getroffen door maatregelen van luchtvaartmaatschappijen. Eerder heeft ING becijferd dat het aantal reizigers in februari tot 10% lager was. Doordat het virus zich naar Europa heeft verspreid en luchtvaartmaatschappijen als Easyjet, Ryanair en Transavia ook vluchten vanuit Nederland naar Italië schrappen, neemt de impact verder toe. 

Gevolgen voor toerisme naar Nederland
Ook ING heeft signaleert dat er veel minder reisverkeer is tussen Europa en China omdat veel vluchten zijn geschrapt en de visa-uitgifte is verstoord. Het toerisme vanuit China naar Nederland staat daardoor op een laag pitje. Binnen het totale toerisme zijn Chinezen slechts een kleine groep. Van alle bestedingen door buitenlandse toeristen nemen zij zo’n 3% voor hun rekening. Ondertussen passen ook Nederlanders en Europeanen hun reisgedrag aan. Doordat de situatie van dag tot dag verandert, is de kans op annuleringen groter en zijn er mensen die hun beslissing over hun aankomende vakantie even uitstellen. In de zakelijke markt kampen vooral evenementen en congressen met veel internationale bezoekers met onzekerheid. Daarnaast beperken bedrijven hun internationale reisverkeer. Mocht de uitbraak in een volgende fase komen dan kan dat het restaurantbezoek schaden, dit bleek eerder onder andere het geval in Canada ten tijde van de SARS-uitbraak. Vraaguitval vangen horecaondernemers gedeeltelijk op door de inzet van flexibel personeel te verminderen of door werktijdverkorting aan te vragen.

Zorg voor een Plan-B
Het is in ieder geval van belang om waar mogelijk maatregelen te nemen die de kans op verspreiding van het virus zoveel mogelijk beperken, bijvoorbeeld door extra schoonmaakbeurten in te gelasten en personeel te instrueren. Daarnaast is het goed om na te denken over gevolgen voor de bedrijfsvoering op het moment dat bepaalde activiteiten tijdelijk geen doorgang kunnen vinden. Gezondheid staat immers voorop en het hebben van een plan B lijkt belangrijker dan ooit.


81% minder vliegtuigboekingen naar Europa meldt ECM


5 maart 2020 - European Cities Marketing, een samenwerkingsverband van toeristische destinaties, liet onderzoek doen naar de invloed van het coronavirus op het toerisme naar Europa. De gevolgen zijn desastreus voor de toeristische sector.

In de laatste week zakte niet alleen het toerisme naar Italië in maar kreeg heel Europa een verlies te verwerken. Het aantal boekingen voor vliegreizen naar Europa zakte in de laatste week van februari met ruim 81% in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Voor Italië geldt dat dit moment het aantal afzeggingen voor vluchten groter is dan de verkoop van nieuwe vliegtickets. Dit scenario klopt waarschijnlijk, gezien het schrappen van vluchten van onder meer Ryanair en Transavia naar Italië.

Olivier Ponti van onderzoeksbureau ForwardKeys dat het onderzoek voor European Cities Marketing uitvoerde, merkt op dat een zo sterke terugval nog nooit is voorgekomen in toerisme in Italië. Het is zelfs niet vergelijkbaar met de invloed van terroristische aanslagen. Petra Susek, president van European Cities Marketing maant tot kalmte. Europese landen zijn zelf de grootste bron van toeristen in Europa. Ze vraagt van destinaties geen overtrokken reacties en hoopt op een snel herstel van het toerisme.

>>>

Wat betekent de uitbraak voor het Nederlands toerisme?


5 maart 2020 - De NOS kwam gisteren met een groot verhaal over de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus voor het Nederlands toerisme. Voor professionals bekend nieuws maar toch een goed overzicht. 

De NOS relativeert gelukkig de van de impact van het Chinees inkomend toerisme op de totale Nederlandse toeristische sector. Zo komt maar 2% van alle buitenlandse gasten uit China en een economisch verlies van 40 miljoen euro op 32,5 miljard euro aan bestedingen van buitenlandse toeristen is gering te noemen. Diverse deskundigen zien minder toeristen uit het buitenland maar juist meer Nederlandse toeristen die hun plaats innemen. Zo krijgen Goboony en Natuurhuisje minder buitenlandse boekingen maar 30% meer boekingen uit Nederland. Lees verder op nos.nl

>>>

Eerste luchtvaartmaatschappij sneuvelt


5 maart 2020 - Flybe is failliet en alle 75 toestellen staan aan de grond. Het coronavirus bracht de genadestoot nadat er afgelopen jaar al veel financiële problemen ontstonden. Door de terugval in de verkoop van tickets in de afgelopen maanden kwam de luchtvaartmaatschappij direct in de problemen. 

Twee curatoren van bureau EY zijn aangesteld voor de afhandeling. Flybe vloog veel vanuit diverse Britse steden naar de Nederlandse luchthaven Schiphol.

>>>

Nuchtere Nederlanders stellen vakantieplannen wel uit


5 maart 2020- Nederlanders blijven nuchter onder de uitbraak van het coronavirus in Nederland maar stellen wel hun vakantieplannen uit. Dat blijkt uit onderzoeken van marktonderzoeksbureau Markteffect en de website weflycheap.nl toen het aantal besmettingen in Nederland rond de 20 stond. 

Op de vraag van Markteffect of mensen hun leven aanpassen vanwege het virus, zegt 39 procent van niet, 32 procent in zeer kleine mate en 24 procent in kleine mate. Slechts 11 procent heeft extra inkopen gedaan. Ook het vertrouwen in de aanpak van het kabinet is groot, 77% heeft daar vertrouwen in. 

Maar uit het onderzoek van weflycheap.nl blijkt dat de animo om op vakantie te gaan wel een stuk lager is. Ruim 40% van de reizigers die een reis wil boeken, stelt deze uit door de Corona crisis. Van de 60% die wel gewoon van plan is om nu en reis te boeken, houdt 94% rekening met de Corona uitbraak, door niet naar gebieden toe te reizen met relatief veel besmettingen. Een kleine 30% van de reizigers die al heeft geboekt denkt eraan om hun reis te annuleren en 70% van de personen die al geboekt hebben zeggen sowieso te gaan. 

Volgens eigenaar van weflycheap.nl Eelko van Drongelen geen verrassende uitslag: "Wij zien de afgelopen weken een grote terugval in onze omzet van rond de 40%. Zeker sinds afgelopen vrijdag de eerste besmettingen in Nederland kenbaar werden gemaakt zit de knip er bij de consument op. Voor ons als reisbedrijf is dit een enorme onverwachte klap. We hopen dat het realisme uiteindelijk zegeviert en reizigers gewoon hun (zomer)vakantie boeken, maar snappen goed de angst die onder consumenten leeft." Overigens is het niet zo dat dat uitstel tot afstel leidt. Meer dan 84% van de reizigers die het boeken uitstelt, geeft aan de vakantie alsnog te boeken als het Corona virus weer voorbij is. 

>>>

TEFAF gaat gewoon door

4 maart 2020 - Ging in Berlijn de ITB niet door, in Maastricht gaat de grote internationale kunst- en antiek beurs TEFAF zaterdag 7 maart gewoon van start. MECC Maastricht neemt samen met de organisatie TEFAF in overleg met de gezondheidsautoriteiten de noodzakelijke maatregelen op het gebied van gezondheid, hygiëne en veiligheid. De beurs trekt jaarlijks meer dan 70.000 bezoekers uit heel de wereld. 

MECC heeft nog een ander bijzonder aanbod. Organisatoren die vanwege het coronavirus genoodzaakt zijn hun internationale vakbeurs te annuleren of uit te stellen krijgen de mogelijkheid om dit jaar gratis gebruik te maken van de evenementenhallen van MECC Maastricht. Deze aanbieding geldt voor de eerste editie van de vakbeurs, met als voorwaarde dat ook de volgende drie edities in MECC Maastricht georganiseerd worden. Op die manier hoopt de flexibele venue een passende oplossing te bieden voor organisatoren die door het coronavirus worden geconfronteerd met een overmacht situatie. Mooi gezegd maar hier is ook wel een beetje het spreekwoord 'de een zijn dood is de ander zijn brood' van toepassing.

>>>

Ryanair en Transavia schrappen vluchten naar Italië vanuit Eindhoven

4 maart 2020 - Luchtvaartmaatschappij Ryanair annuleert vanwege het coronavirus en het teruglopend aantal boekingen in de periode 17 maart tot 8 april wekelijks tien vluchten vanaf Eindhoven Airport naar Italië. Het gaat om vluchten naar Bergamo, Pisa, Rome en Napels. Daarmee gaat het besluit veel verder dan alleen het schrappen van vluchten naar het noorden van Italië.


Ook Transavia heeft vanwege het coronavirus besloten om vanaf 17 maart tot eind april het vluchtschema naar Italië aan te passen. Passagiers van vluchten die zijn geannuleerd, zijn hierover geïnformeerd. De maatschappij verzorgt vanaf Eindhoven Airport vluchten naar Bologna. Wat het besluit precies inhoudt voor vluchten naar deze bestemming wordt binnenkort duidelijk. Transavia communiceert dat zo snel mogelijk naar passagiers.


>>>

Boekingen lopen terug

4 maart 2020 - Als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus boeken Nederlanders minder vakanties. Dat zei ANVR-directeur Frank Oostdam gisteren op een bijeenkomst van de reisbranche over het Coronavirus. 

"We waren het jaar goed begonnen maar zitten nu duidelijk in een dip." Als gevolg van achterblijvende boekingen hebben 35 reisbedrijven bij ANVR aangegeven interesse te hebben in deeltijd WW. Volgens Oostdam moet de branche rekening houden met een 'zwart scenario'. Daarom moeten reisbedrijven scherp op de reisvoorwaarden en regels letten. Die houden in dat reizigers alleen kosteloos kunnen annuleren als er een negatief (rood) reisadvies voor de bestemming of de luchthaven is. Uitgangspunt is altijd of de reisorganisatie de reis kan uitvoeren. Dat de klant in een oranje gekleurd gebied liever niet op vakantie gaat, doet feitelijk niet ter zake. Ook bij quarantaine zijn de regels aangescherpt. Gold eerst nog dat de eerste drie dagen verblijf voor door de reisorganisatie werden betaald, na consultatie met Europese brancheorganisaties, is de regel dat deze kosten en die voor het opnieuw boeken van een vlucht voor de reiziger zijn. ANVR heeft op haar website een uitgebreide FAQ voor consumenten en leden staan. Volgens Oostdam is het belangrijk een realistisch verhaal te vertellen: "We moeten deze crisis niet bagataliseren want Corona is echt een griep-plus." Toch is het ook belangrijk reizigers die willen annuleren voor te houden dat diezelfde reis later een stuk duurder kan zijn omdat er tegen de zomer een schaarste aan te boeken vakanties wordt verwacht. 

>>>

Kosteloos omboeken bij KLM en annuleren huurauto bij Sunny Cars

4 maart 2020 - KLM kondigt vandaag aan dat reizigers kosteloos hun vlucht kunnen omboeken. 

Kosteloos omboeken bij KLM kan voor alle geboekte en nog te boeken vluchten die tot en met 31 maart zijn geboekt voor vluchten tot en met 31 mei. Reizigers die via Sunny Cars een auto hebben gehuurd kunnen die kosteloos annuleren. 


>>>


Reisadvies Italië aangescherpt

3 maart 2020 - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Noord-Italië aangescherpt. 

Voor de Noord-Italiaanse regio’s Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurie geldt nu kleurcode oranje. Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland. In de meeste gebieden in Noord-Italië heeft de lokale overheid maatregelen genomen. Zo zijn bijvoorbeeld musea gesloten. In bepaalde gebieden zijn grote publieke evenementen afgelast.

Als gevolg daarvan mogen reizigers van Sunweb in het gebied zelf beslissen of de vakantie wordt afgemaakt of afgebroken. De reisorganisatie heeft zo'n duizend vakantiegangers in het gebied waarvan 900 studenten. Reizigers van TUI met vertrekken tot 15 maart naar Noord-Italië kunnen hun reis kosteloos omboeken naar een ander skigebied of stad. Is dat niet mogelijk kunnen ze kosteloos annuleren. 

>>>


CPB voorziet bij huidige uitbraak geringe impact op NL economie

3 maart 2020 - De economische impact van het coronavirus is op dit moment moeilijk te voorspellen. In de zojuist gepubliceerde raming (CEP) door het Centraal Planbureau (CPB) is aangenomen dat het virus snel onder controle komt, maar is ook een scenario opgenomen waarin het virus zich wijder verspreidt en langduriger impact heeft. 

Uitgaand van een beperkt effect van de verspreiding van het coronavirus groeit de Nederlandse economie in 2020 en 2021 gestaag door, met 1,4% in 2020 en 1,6% in 2021. Gecombineerd met lastenverlichting leidt dit tot een toename van de koopkracht van 2,1% in 2020 en 1,3% in 2021.  Bij een wijdere verspreiding van het virus voorziet het CPB een krimp van de Nederlandse economie met 0,5% en een daling van de consumptie door huishoudens met 0,4%.
 

>>>


Ryanair schrapt tot 25% van alle vluchten op Italië

2 maart 2020 - Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt tussen 17 maart en 8 april tot 25% van alle vluchten op Italië. 

Als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus in Europa ziet Ryanair aanzienlijk minder boekingen. Ook het aantal no-shows is opmerkelijk. Eindhoven Airport heeft officieel nog niets van de Ierse prijsvechter gehoord, maar laat dinsdag aan Omroep Brabant weten dat er in week van 16 tot 22 maart tien vluchten zijn die uitvallen.

>>>


KLM schrapt langer vluchten naar China

2 maart 2020 - KLM vliegt in ieder geval tot 3 mei 2020 niet naar China. Het gaat met name om steden rondom de provincie Hubei waar het coronavirus ontstond. Steden die tot en met 3 mei niet worden aangevlogen zijn Hangzhou, Xiamen en Chengdu.

Anders ligt het voor de grote steden Peking en Shanghai. Tot eind maart blijven de vluchten geschrapt. Later volgt de beslissing of KLM de vluchten op deze steden weer wil hervatten.


>>>


HotelSpecials: nauwelijks impact op boekingen

2 maart 2020 - Boekingssite HotelSpecials ziet dat consumenten als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus voorzichtiger worden, maar nog niet bang zijn.


Volgens HotelSpecials heeft het virus nauwelijks impact op het aantal boekingen via haar platform. De dagen nadat het Coronavirus in Nederland was geconstateerd, zag HotelSpecials een lichte daling in het zoekgedrag van de consument. Echter, heeft de daling in zoekgedrag het afgelopen weekend niet doorgezet. Verder blijft ook het aantal annuleringen van reeds geboekte overnachtingen via HotelSpecials nagenoeg stabiel. De verwachting is wel dat de hotels hun prijzen terugschroeven vanwege last minute annuleringen vanuit het buitenland.


Ondanks dat het moeilijk in te schatten is wat voor effect het Coronavirus heeft op het reisgedrag van de Nederlander, maakt HotelSpecials zich nog geen zorgen. Men blijft altijd de drang houden om te reizen. Na de uitbraak van het SARS-virus in 2002 is het reisgedrag ook binnen enkele maanden weer bijgetrokken.


>>>


Vakbeurs ITB 2020 gaat niet door

28 februari 2020 - Een van de grootste vakbeurzen voor de reiswereld, de ITB in Berlijn, gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. De organisatie meldt dat er nog nooit een vergelijkbare situatie is voorgekomen.

Christian Göke, CEO van de Messe Berlin GmbH: "Met meer dan 10.000 standhouders uit meer dan 180 landen is de ITB extreem belangrijk voor de wereldwijde reisindustrie. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de gezondheid en veiligheid van onze bezoekers, standhouders en werknemers zeer serieus. Het is met een bedrukte gemoedstoestand dat we de ITB Berlijn 2020 moeten afzeggen."

NBTC betreurt dat de ITB organisatie heeft moeten besluiten om de beurs af te zeggen, maar respecteert hun besluit. De annulering van de ITB heeft ook tot gevolg dat de NBTC persavond op 3 maart niet plaatsvindt.

>>>


easyJet neemt forse maatregelen

28 februari 2020 - Luchtvaartmaatschappij easyJet ziet een aanzienlijke afname van de vraag naar en de bezettingsgraad van vluchten naar Noord-Italiaanse bestemmingen. Verder zien ze ook een afnemende vraag in andere Europese markten. easyJet zal als gevolg daarvan sommige vluchten annuleren, met name die naar en vanuit Italië. Ze blijven de situatie volgen en haar vliegschema aanpassen aan de vraag.


Als gevolg van de uitbraak gaat de luchtvaartmaatschappij zich richten op het leveren van operationele efficiëntie en kostenbesparingen op een aantal bedrijfsgebieden. Zo wordt de werving van nieuw personeel stopgezet, krijgen medewerkers geen salarisverhoging en promotie meer en wordt onbetaald verlof aangeboden. Voor de zomer van 2020 verhuizen vliegtuigen naar bestemmingen die grotere omzetkansen bieden bij het herstel van de markt.


>>>


Rode Kruis: steun voor hulpverlening en voorlichting onvoldoende

28 februari 2020 - Het corona-virus breidt mondiaal zich steeds verder uit. Vandaag kwamen er meldingen van besmettingen in Litouwen, Wit-Rusland, Nieuw-Zeeland en Nigeria. Ook in Nederland is het coronavirus inmiddels bij twee mensen vastgesteld. Het Rode Kruis wil de hulpverlening wereldwijd opschalen maar dat lukt nog niet. 

Rode Kruis opende eerder deze week giro 7244 om verdere verspreiding te voorkomen en hulp te verlenen in landen waar het coronavirus al is. Maar tot nu toe wordt er nauwelijks gedoneerd. Het Rode Kruis heeft internationaal 30 miljoen euro nodig om de hulp op te schalen die nodig is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot nu toe werd slechts 9,4 procent van dat bedrag opgehaald. In Nederland werd tot nu toe 37.000 euro op Giro 7244 gedoneerd.
 
"Het is heel belangrijk dat wij wereldwijd alles op alles om de uitbreiding van coronavirus te bestrijden en dat we landen met een zwakkere gezondheidszorg en informatievoorziening daarbij ondersteunen”, aldus Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. Hulpverleners wereldwijd zetten zich in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze helpen met juiste voorlichting over hygiëne, het vervoeren van patiënten in ambulances, uitdelen van hulppakketten aan mensen in quarantaine, uitdelen van ontsmettingsmiddelen en psychosociale hulp. Landen waar al een crisis is, zijn extra kwetsbaar, zoals in Afrika en het Midden-Oosten. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast. Goede voorlichting over hygiëne is daarom cruciaal. 

>>>


Nog geen controle coronavirus bij Eindhoven Airport

28 februari 2020 - Het eerste Nederlandse geval van het coronavirus is vastgesteld in  Loon op Zand. De dichtsbijzijnde luchthaven, Eindhoven, houdt de situatie in de gaten maar controleert nog niet actief.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) uitgeroepen tot internationale noodsituatie. Donderdagavond 27 februari is bekend geworden dat de eerste persoon in Nederland is getroffen door het coronavirus. Eindhoven Airport is voorbereid en houdt de ontwikkelingen aangaande het coronavirus nauwlettend in de gaten. 

"Wij hebben hierover contact met het RIVM en de GGD. Wij volgen hun adviezen aangaande het coronavirus op. We adviseren reizigers en personeel -op aanraden van de GGD- om hygiënemaatregelen in acht te nemen zoals het zeer regelmatig wassen van de handen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en het gebruiken van papieren zakdoekjes." 

RIVM geeft aan dat het controleren van reizigers, die op luchthavens zoals Eindhoven Airport aankomen, geen passende maatregel is. Als reizigers op dit moment gecontroleerd zouden worden op koorts, zouden vooral mensen met griep of een verkoudheid worden opgespoord.

Vanzelfsprekend hebben wij ook met de luchtvaartmaatschappijen en de partnerbedrijven op de luchthaven contact over het virus.
Trefwoorden: corona, crisis, attractieparken, dierentuinen, beleid, CELTH, cultuur, musea, theaters, podia, dagrecreatie, duurzaam toerisme, evenementen, horeca, hotels, restaurants, cafés, fastfood, leisure, marketing, natuur, onderzoek, reisbranche, luchtvaart, retai, sport, toerisme, vakanties, verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, groepsaccommodaties, watersport, jachthavens, wellness, zakelijk toerisme

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
26/02/20
HAL-lelujah – what’s in a name?
What’s in a name? Met deze gevleugelde uitspraak in Romeo en Juliet wilde Shakespeare aangeven dat...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/20
Hoe gaan de DMO’s in het land om met de coronacrisis?
Hoe gaan de DMO's in Zeeland, Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen om met de coronacrisis? Deel 2.
29/03/20
Lappendeken aan maatregelen voor verblijfsrecreatie, HISWA-RECRON spreekt van chaos
Het besluit zat er al een tijdje aan te komen: Alle vakantieverblijven in Zeeland gaan op last van d...
29/03/20
Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
27/03/20
Hoe gaan de DMO’s in het land om met de coronacrisis?
Hoe gaan de DMO's in Zeeland, Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen om met de coronacrisis? Deel 1.
27/03/20
Horeca zit niet stil maar leert online
Meer dan 7000 gratis licenties voor online leren zijn er in de afgelopen week afgenomen bij Koninkli...
26/03/20
Verblijfsrecreatie en het coronavirus
Het coronavirus leidt tot uiteenlopende besluiten bij de verblijfsrecreatie. Zo blijft Roompot vooralsnog in aangepaste versie open, terwijl Center Parcs tussen 13 en 16 maart besloot alle parken te sluiten. Baptiste van Outryve van Roompot en Marthijn Tabak van Center Parcs geven een toelichting.
25/03/20
Geert Dijks: situatie in de branche is penibel
De focus van media en beleidsmakers in de coronacrisis ligt voor wat betreft de gastvrijheidssector op de reisbranche en de horeca. Heel begrijpelijk want de horeca is dicht en de reisbranche moest heel veel vakantiegangers repatriëren uit verre landen. Voor de watersport en de verblijfsrecreatie is nauwelijks aandacht. Terwijl deze sector aan de vooravond staat van een verloren voorseizoen en misschien wel een mislukte zomer. Achter de schermen werkt HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, hard aan het ondersteunen van haar leden en de lobby. Dat is hard nodig want directeur Geert Dijks kwalificeert de situatie van de branche als ‘penibel’. Oplossingen zijn er ook want er wordt hard gewerkt aan een voucher met garantiefonds zodat bedrijven niet leeglopen op het terugbetalen van geboekte accommodaties, ligplaatsen en huurboten.
24/03/20
Samen uit de crisis: R&T gratis
In een normale wereld verschijnt vakblad R&T gewoon op papier. De artikelen uit R&T verschij...