Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 25-11-2021
Auteur: Jos Vranken & Martin Cnossen

Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller

Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Deze weken gaat het over weinig anders: klimaatverandering. En terecht. Tijdens de klimaatconferentie COP26 in Glasgow proberen wereldleiders, al dan niet succesvol, de klimaatambities en -acties voor het komende decennium op te schroeven. Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemt 2021 een ‘make-or-break year to confront the global climate emergency’.

Het is dus alles of niets. En dat geldt ook voor de toeristische sector, die verantwoordelijk is voor circa 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Tegelijkertijd stijgt het besef dat het toekomstig succes van de sector bestendigd wordt als we geen strijd voeren tussen economische, sociale en ecologische belangen, maar die juist met elkaar in balans brengen. Het is dan ook niet zonder reden dat verschillende toeristische partijen wereldwijd, van populaire bestemmingen en overheden tot touroperators en hotelketens, zich tijdens COP26 hebben geschaard achter de Glasgow Declaration. Hierin geven zij samen aan de internationale klimaatambities te ondersteunen. En committeren zij zich aan het opstellen van actieplannen waarmee ze de verduurzaming binnen hun deel van de sector zullen versnellen.

Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en Merk Fryslân hebben deze verklaring ondertekend. Omdat we zien dat we ook in Nederland nog meer zullen moeten inzetten op het verduurzamen van de toeristische sector. Het is nu urgenter dan ooit om met elkaar deze versnelde transitie in te zetten. 

Verduurzaming binnen de sector is onderdeel van een transitie die al eerder is ingezet. In 2018 presenteerde NBTC namens de toeristische sector Perspectief 2030, de landelijke visie op de duurzame ontwikkeling van wat we in ons jargon de ‘bestemming Nederland’ noemen. Hierin beschreven we al hoe de rol van toerisme moet veranderen: van een sec economische motor naar een maatschappelijke motor waarbij toerisme ook op een andere manier waarde toevoegt: waarin economie, ecologie en sociaal-maatschappelijke aspecten met elkaar in balans zijn en elkaar versterken.

Sinds dat moment zijn vele partijen samen aan de slag gegaan om deze transitie te laten slagen, ook op het gebied van verduurzaming. Dat is goed en we zien hier prachtige voorbeelden van door het hele land. Eén van de voorbeelden is het Waddengebied, dat afgelopen week aankondigde in 2030 de duurzaamste bestemming van Europa te willen zijn. Binnen deze ambitie staan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties centraal. Inmiddels hebben ruim 100 partijen deze ambitie ondersteund.

Maar we zien ook dat we nú moeten versnellen. We zien dat er meer kennis nodig is over de ecologische footprint van bezoekers op bestemmingen en over hoe we bezoekers kunnen verleiden duurzame keuzes te maken. Maar ook dat we nog veel meer van elkaar kunnen leren welke incentives en maatregelen leiden tot snellere verduurzaming van bijvoorbeeld hotels en attracties.

We willen daarom andere aan toerisme en zakelijk bezoek gelieerde partijen, zoals overheden en ondernemers uit steden en regio's in Nederland. vragen om die versnelling met ons in te zetten. Niet omdat wij het antwoord hebben op alle vragen, maar juist omdat we geloven dat we alleen samen de noodzakelijke antwoorden op uitdagende vragen kunnen vinden.

Jos Vranken is algemeen directeur bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.
Martin Cnossen is directeur bij Merk Fryslân.

||| Nieuws |||

16/05/25
Exclusief voor leden
Taiwan opent toeristisch informatiecentrum in Amsterdam
Met de officiële opening van het Taiwan Tourism Information Center (TTIC) in Amsterdam op 15 mei 2025 zet de Taiwan Tourism Administration (TTA) een grote stap om haar positie op de Nederlandse toeristische markt te versterken.
15/05/25
Stichting Bureau Toerisme zet vol in op AI voor toekomstgerichte regiomarketing
Stichting Bureau Toerisme, de destinatiemarketingorganisatie voor het Rivierengebied, investeert stevig in kunstmatige intelligentie (AI) om haar marketing- en communicatiestrategie te moderniseren en toekomstbestendig te maken.
12/05/25
Kopenhagen beloont duurzaam gedrag toeristen
Wat vorig jaar begon met een pilot, is inmiddels uitgegroeid tot een toeristische beleving voor iedereen die net iets bewuster wil reizen. CopenPay is na een succesvolle eerste editie terug met drie keer meer attracties en een dubbel zo lange looptijd.
02/05/25
Toerisme Vlaanderen blikt terug op 2024
CEO Peter de Wilde van Toerisme Vlaanderen blikt in het jaarverslag 2024 tevreden terug met meer binnenlandse gasten, flinke stappen in de themawerking en forse vooruitgang in de sites die de organisatie beheert.
02/05/25
Delft Beloont Duurzaam Bezoek met Nieuw Initiatief D'serve
Delft lanceert een uniek initiatief, D'serve, dat bezoekers aanmoedigt en beloont voor duurzaam gedrag. Door te kiezen voor duurzame activiteiten, mee te helpen de stad schoon te houden of per fiets te komen, kunnen bezoekers beloningen verdienen.
02/05/25
Onemeeting officieel B Corp: certificering bevestigt duurzame koers
Het boekingsplatform voor vergaderruimtes Onemeeting heeft onlangs de officiële B Corp-certificering ontvangen.
10/04/25
Explore Breda Store trekt in eerste jaar 24.000 bezoekers en ziet online groei
De Explore Breda Store heeft in haar eerste jaar, sinds de opening op 12 april 2024, een succesvolle start doorgemaakt met 24.000 fysieke bezoekers uit meer dan 30 landen, 20% meer dan verwacht. Daarnaast kent ook de online aanwezigheid van Explore Breda een sterke groei.
13/03/25
Exclusief voor leden
Nieuwe ceo laat Time to Momo met online boekingen groeien
Sinds 1 februari 2025 heeft Mart Evers het stokje overgenomen van Niels Meijssen als nieuwe ceo van Time to Momo. Mart is mede-oprichter van het bedrijf en vanaf het allereerste begin in 2020 betrokken, toen het nog Moonback heette.