Geplaatst op: 10-12-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media
Publicatie: Vrijetijdstudies 2014-3

De nieuwste Vrijetijdstudies is uit!

De nieuwste Vrijetijdstudies is uit!

Deze week is de derde editie van Vrijetijdstudies verschenen met drie artikelen die het brede veld van het tijdschrift mooi symboliseren. Het tijdschrift bestellen? Klik dan hier.


Cultuur een linkse hobby?

Het artikel van Adriaan van Liempt et al. gaat over de relatie tussen politieke voorkeur en voorkeur voor podiumkunsten, of populair gezegd of cultuur een linkse hobby is. Het onderzoek laat zien dat er een zeer beperkte samenhang is tussen bezoekfrequentie enerzijds, en politieke voorkeur, cultureel profiel, en inkomen anderzijds. Ze concluderen dan ook dat de podiumkunsten geen uitgesproken linkse hobby zijn. Vanuit het subsidieperspectief wordt dan ook niet een specifieke groep met een politieke voorkeur bevoordeeld. Lees meer.


Verschillen tussen dag- en avondlopers

Het artikel van Dick Ettema gaat over de invloed van de openbare ruimte op de beleving van het hardlopen. Op basis van een enquête onder 1.630 beginnende hardlopers is informatie verkregen over hun hardloopgedrag, hardlooplocaties en hun ervaring van de gebruikte routes. Uit het onderzoek blijkt dat beginnende hardlopers in twee groepen zijn in te delen die ook in hun gebruik van de omgeving verschillen: avondlopers lopen relatief vaker in hun buurt en de rest van de bebouwde kom hard, daglopers maken relatief meer gebruik van routes buiten de bebouwde kom. Het onderzoek heeft mogelijke implicaties voor beleidsmakers. Vanuit oogpunt van sportdeelname en gezondheid is het een goede zaak om aantrekkelijke omgevingen voor hardlopen te genereren. Uit dit onderzoek blijkt dat deze voor avondlopers bij voorkeur in hun eigen buurt zouden moeten liggen, omdat het hardlopen daar nu minder aantrekkelijk gevonden wordt. Het feit dat de avondlopers ongeveer de helft van de steekproef uitmaken geeft aan dat dit een relevante doelgroep is. Lees meer.


Inzicht in gebruik mobiele (GIS)-applicaties

Het artikel van Natasja Baas et al. geeft inzicht in de mogelijkheden om met behulp van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, gebruikers te informeren, assisteren of te entertainen op iedere gewenst tijdstip en elke plaats. Het onderzoek heeft geïllustreerd dat mobiele (GIS)-applicaties een bemiddelende rol hebben bij de reiservaringen van Generatie Y reizigers. GIS wordt met name een bruikbaar instrument bij het beantwoorden van ruimtelijke vragen, waarbij route, planning en het vergelijken van bestemmingen en plaatsen eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te zoeken is. Hierin onderscheidt een mobiele GIS-applicatie zich ook van de gewone applicatie. Dankzij GIS kunnen functionele elementen beter gekoppeld worden aan de technische elementen. Een GIS-applicatie heeft de mogelijkheid en capaciteit om veel verschillende informatielagen, die verband houden met een specifieke locatie, te koppelen aan een plattegrond. Daarbij is de functionaliteit van een mobiele reisapplicatie cruciaal; het gebruik moet gemakkelijk zijn en de toegevoegde waarde moet duidelijk zijn. Lees meer.


FORUM: Geen gastvrijheid zonder inlevingsvermogen

Het FORUM gaat over ethiek, gastvrijheid en inlevingsvermogen. Drie docenten/onderzoekers uit het HBO onderwijs (Kim Meijer, Nicoline de Heus en Ko Koens) geven hierover hun visie. Volgens de schrijfster van het startstuk, Kim Meijer, bestaat er geen ethiek of gastvrijheid zonder inlevingsvermogen: zonder het vermogen je te kunnen plaatsen in de ‘schoenen’ van een ander. Het valt haar op dat de nadruk binnen gastgerichte HBO opleidingen zoals hotel-, toerisme- en facility management te veel ligt op de managementprocessen en te weinig op de gastvrije houding ten opzichte van de gast of klant – en wat dat nu precies is, gastvrijheid. Zo bezien is gastvrijheid een mooi woord maar tegelijkertijd ook een hol begrip. Lees meer.



Consumentenhouding ten aanzien van duurzaamheidskeurmerken

Naast de gebruikelijke andere rubrieken, is er in dit nummer voor het eerst een korte Studentenbijdrage. Layla Dijkstra onderzocht het consumentenbewustzijn en –houding ten opzichte van duurzaamheidskeurmerken. De gedachte achter deze nieuwe rubriek is dat studenten in het HBO en WO onderwijs veel interessante onderzoeken verrichten maar dat deze onderzoeken eigenlijk nauwelijks aandacht krijgen of breder verspreid worden. Middels het opnemen van korte, interessante samenvattingen willen we een bijdrage leveren aan een betere verspreiding van deze kennis. Als u interessant studentenonderzoek kent, horen wij dat graag! Lees meer.

CELTH
 






||| Nieuws |||

26/04/24
MagSafe accessoires voor Samsung
Er zijn tegenwoordig nog weinig mensen die zonder hun smartphone de deur uitgaan, laat staan dat ze op vakantie gaan zonder smartphone. Waarbij eerder de trend rondom iPhone en MagSafe accessoires zeer groot was, is deze trend nu ook te zien bij Samsung gebruikers.
26/04/24
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst
In 75 jaar Beerze Bulten is er heel veel veranderd, maar het park blijft zich ontwikkelen. Van een huuske en een waterpomp op een kale zandvlakte, naar een 5-sterren Vakantiepark met luxe faciliteiten.
26/04/24
SEA LIFE Scheveningen opent interactieve tentoonstelling ‘Kracht van de Natuur’
SEA LIFE opent een nieuwe interactieve tentoonstelling over het windpark Hollandse Kust Zuid dat voor de kust van het Scheveningse aquarium ligt. Kinderen leren van de karakters Milly en Windston meer over het onderwaterleven in de Noordzee, de bouw van een windpark en over onderzoek om ecologie te versterken.
26/04/24
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
De informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken zijn vernieuwd om de bijzondere status van UNESCO Werelderfgoed Hollandse waterlinies onder de aandacht te brengen.
26/04/24
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda feestelijk in gebruik genomen
Vanaf nu kan jong en oud de stad Gouda te voet ontdekken met Explore Gouda, een webapplicatie met gesproken routeaanwijzingen die informatie geeft over interessante punten onderweg.
26/04/24
Kom naar Buuten in mei
Buuten, een nieuw merk voor het oostelijke natuur- en recreatiegebied in Leeuwarden. Het gebied biedt een scala aan buitenbelevenissen voor toeristen, dagjesmensen en inwoners van Leeuwarden en omgeving en is 365 dagen per jaar toegankelijk.
26/04/24
Provincie Groningen investeert in veilig en aantrekkelijk lopen
In de loopagenda 2024-2027 staat hoe de provincie de komende vier jaar met onderzoek, samenwerking en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor de voetganger.
26/04/24
Recreatie Vakbeurs 2024: eerste twee segmenten volgeboekt
De eerste twee segmenten Recreatietechniek en Digitalisering en Marketing in hal 3 en 4 zijn volledig volgeboekt tijden de jaarlijkse recreatie Vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg. De belangstelling is groot.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...