Geplaatst op: 19-04-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Inspirerend Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024

Inspirerend Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024

We hadden gisteren in Vlissingen bij Hogeschool Zeeland een heel mooi en drukbezocht Trendcongres Toerisme en Vrijetijd. In de ochtend twee inspirerende keynotes en in de middag konden de deelnemers kiezen uit maar liefst zes interactieve workshops.

De opening was door de voorzitter van het college van bestuur van HZ, Barbara Oomen. Zij brak een lans voor het koppelen van onderzoek en onderwijs, interdisciplinariteit en internationalisering in het hoger onderwijs en samenwerken met de praktijk. HZ is die geworteld in de regio: "We nemen onze verantwoordelijkheid om het onze te doen om deze wereld door te geven aan volgende generaties."

Peter de Wilde: Op weg naar Florerend Vlaanderen

Eerste keynote CEO Peter de Wilde van Toerisme Vlaanderen lichtte de Vlaamse toeristische visie ‘Toerisme naar Morgen’ toe. Vlaanderen is net als Nederland een andere weg ingeslagen naar een Florerend Vlaanderen: "Van enkel meer rendement op de investering naar een maatschappelijk rendement. We willen de positieve kracht van toerisme versterken zodat Vlaanderen kan bloeien als een innovaties, inspirerende en kwalitatieve reisbestemming ten behoeve van de pek.”

Frank Radstake: Naar een toekomstbestendige reisindustrie

Op datzelfde spoor zat tweede keynote adjunct-directeur Frank Radstake van ANVR. Zijn organisatie wil in 2050 dat reizen van ANVR-bedrijven 100% sociaal en ecologisch duurzaam zijn. Om daar te komen hebben ze experts van CELTH een duurzame visie laten maken die moet leiden naar een toekomstbestendige reisindustrie. "Want een niet duurzame reisindustrie heeft geen toekomst”, stelde hij resoluut.

Riemer Rijpkema: Blij met een krachtig opleidingsprofiel

Op het congres ook veel aandacht voor de arbeidsmarktproblematiek waar de organiserende hogescholen mede voor aan de lat staan. Ze leggen de laatste hand aan een nieuwe Landelijk Opleidsingsprofiel voor de Tourism Management opleidingen zodat hun studenten goed toegerust de arbeidsmarkt op komen. Voorzitter Riemer Rijpkema van Gastvrij Nederland was blij dat er een krachtig profiel is ontwikkeld: "Voor onze sector is het van essentieel belang dat er goed opgeleide mensen zijn met een intrinsieke motivatie die zich goed in de gasten kunnen inleven.”

Het Trendcongres wordt georganiseerd door NRIT en de Tourism Management opleidingen van HZ, Buas, Inholland, Saxion, NHL Stenden en wordt ondersteund door Destinatie Nederland, ANVR en Reiswerk.

Trefwoorden: toerisme, recreatie, trends, congressen, reisbranche, dmo, beleid, duurzaam toerisme

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
17/05/24
Touroperator TUI zet campagne op met 10 influencers
Vandaag start TUI een campagne waarin de reisorganisatie op zoek gaat naar 10 TUInfluencers. Dat zijn niet de gebruikelijke influencers met veel volgers en een groot bereik op social media, maar TUI fans die graag op vakantie gaan en anderen daarvan laten meegenieten.
17/05/24
De 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux
Pleisureworld heeft de 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux bekend gemaakt. Uit de top 10 wordt op 8 oktober, tijdens De Vakdag Vakantiehuis van de Toekomst 2024, de overall winnaar gekozen.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.

||| Agenda |||

23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...