Geplaatst op: 26-04-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen sinds 2021 het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Om deze bijzondere status onder de aandacht te brengen, zijn de informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken in een nieuw jasje gestoken. In Gelderland zijn dat 24 informatieborden in het gebied net onder de Lek bij Fort Everdingen tot in het zuiden bij de Batterij onder Poederoijen.


"Kom kijken”

Gedeputeerde Erfgoed Peter Drenth: "In Gelderland zijn we trots op ons UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Ik nodig iedereen uit om vooral zelf te komen kijken. Pas dan ervaar je hoe uniek dit systeem van forten, sluizen en kleine verdedigingswerken in het landschap is. Door deze plekken te bezoeken, de verhalen te horen en weer verder te vertellen houden we ons erfgoed levend. En zo zorgen we dat deze historische plekken ook voor toekomstige generaties te bezoeken zijn en van betekenis blijven”.


Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is eind 19eeeuw als verdedigingslinie aangelegd om het westen van Nederland in oorlogstijden te beschermen tegen de vijand uit het oosten.Een uniek en ingenieus systeem met vele forten, sluizen, kanalen en dijken. Door brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten (inundatie) werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen en paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep voor een boot.


Aandacht voor UNESCO-status

Veel onderdelen van de Hollandse Waterlinies zijn nog steeds goed zichtbaar in het landschap en diverse forten zijn open voor publiek. Om te laten zien dat al deze objecten onderdeel zijn van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies zijn de informatieborden bij de entree van de forten – maar ook bij diverse groepsschuilplaatsen of waterwerken – vervangen door nieuwe exemplaren. Op de borden staat informatie over de historie, het huidig gebruik van de forten en wat er nog meer in de omgeving te zien is van de Hollandse Waterlinies.


35 kilometer lang

Het Gelderse deel van de Hollandse Waterlinies is ongeveer 35 kilometer lang. Het loopt door provincie Gelderland in het Rivierengebied. In dit gebied liggen robuuste forten, batterijen, een kasteel, diverse schuilplaatsen en bijzondere sluizen, omringd door inundatievlaktes. Het landschap is rijk aan natuur, zoals wilde orchideeën, meidoorns en knotwilgen. Dichtbij de forten zijn vanaf half april bijzondere vleermuizen te vinden, zoals de baardvleermuis, de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger of de meervleermuis.


Wandel- en fietsroutes

Verschillende wandel- en fietsroutes gaan langshistorische plekken van het Gelderse deel van de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze gaan bijvoorbeeld langs Werk aan het Spoel in Culemborg, Fort Everdingen, GeoFort in Herwijnen en Fort Asperen.

Trefwoorden: Informatieborden

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

06/09/24
Den Haag is Royal in september
De rondvaartboot dobbert in de Hofvijver, de oranje-banieren wapperen en de koninklijke hoeden zijn afgestoft. Alles is gereed om Royal September in te luiden in Den Haag.
06/09/24
130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden
Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Het gebied is open voor recreanten.
06/09/24
Exclusief voor leden
Stijging inkomen of koopkrachtherstel?
In 2024 zien we een historisch grote stijging van de reële inkomens. De inflatie daalt namelijk flink en de lonen stijgen door is de verwachting van bank ING. De consumptie zal niet makkelijk stijgen. Hoe zit dat?
05/09/24
Exclusief voor leden
Burgers' Zoo toont fabelwezens
De dieren van Burgers Zoo in Arnhem krijgen tijdelijk concurrentie van heel bijzondere dieren, van fabeldieren.
05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.

||| Agenda |||

10/09/24
10/09/24 t/m 10-09-24: Horwath HTL Hotel Event 2024
Op de Tweede Dinsdag van September (dat is 10 september) organiseert Horwath HTL het Hotel Even...
23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...