Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 16-04-2025
Auteur: Redactie
NRIT

Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland

Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland
Erik van Dijk (National Operator van Green Key Nederland), Abel Reitsma (wethouder van de gemeente Leeuwarden) en Bowien Dijkstra (leidinggevende bediening en administratief medewerker restaurant de Dikke van Dale).

Restaurant De Dikke van Dale in Leeuwarden heeft als 800e bedrijf in Nederland het prestigieuze Green Key certificaat behaald. De feestelijke uitreiking vond maandag plaats in aanwezigheid van wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden en Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland.

Deze mijlpaal benadrukt de groeiende focus op duurzaamheid binnen de Nederlandse recreatiesector.

Fries begeleidingstraject werpt vruchten af

De Dikke van Dale nam deel aan het succesvolle Friese Green Key Begeleidingstraject, dat sinds 2020 door Toerisme Alliantie Friesland in samenwerking met de Provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland wordt aangeboden. Dit traject, voortgezet in het Interreg project 3ST, heeft significant bijgedragen aan de verduurzaming van de Friese gastvrijheidssector. Dankzij deze aanpak steeg het aantal Green Key gecertificeerde bedrijven in Friesland met 30%, van 45 naar 59.

Eigen bedrijf beter leren kennen

Bowien Dijkstra, leidinggevende bediening en administratief medewerker bij De Dikke van Dale, is enthousiast over het traject: "Door Green Key heb ik het bedrijf nog beter leren kennen, doordat je alle lagen van het bedrijf doorgaat. Van bediening, keuken tot aan algemene diensten. Het bouwt een betere band met collega’s omdat het certificeringsproces iets is wat we met het hele team hebben gedaan."

Concrete stappen gezet

Het restaurant heeft concrete stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, zoals het aanbieden van biologische rode wijn met recyclebare flessen en het laten ophalen van koffiedik voor de kweek van oesterzwammen. Dijkstra vervolgt: "Het idee is om deze oesterzwammen af te nemen en, zodra we de nieuwe menukaart invoeren, een gerecht met oesterzwammen op de kaart te zetten. Tijdens het proces ontdekten we dat we op veel andere normen al goed scoorden, zoals het vlees met het Beter Leven Keurmerk en de vis die we serveren, die afkomstig is van verantwoorde visserij en niet overbevist is.”

Over Green Key

Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. Gecertificeerde bedrijven integreren duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun bedrijfsvoering, zonder in te leveren op comfort en gastvrijheid.

Trefwoorden: horeca, duurzaam toerisme, Green Key, certificering, duurzaamheid

CELTH



||| Nieuws |||

14/05/25
Exclusief voor leden
Tweede XL klompenpad gaat open
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.
13/05/25
Deal tussen hotelier CitizenM en hotelgigant Marriott is geen bedrijfsovername
De overname lijkt op een klassieke bedrijfsovername, maar in werkelijkheid gaat het om de koop van het merk en de formule.
09/05/25
Exclusief voor leden
Horeca laat miljoenen liggen door te weinig alcoholvrije opties
De horeca mist jaarlijks een omzet van maar liefst €437 miljoen door onvoldoende in te spelen op de groeiende vraag naar alcoholvrije dranken. De verkoop van alcoholvrije drankje groeit sterk maar het aanbod in de horeca is zeer gering.
07/05/25
Van der Valk en Fletcher populairste hotels voor Nederlanders
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft de afgelopen drie jaar minstens één nacht in een Nederlands hotel doorgebracht. De hotelmarkt in Nederland wordt gedomineerd door Van der Valk en Fletcher Hotels.
07/05/25
Hoe presteerden de horeca en reisbranche in het eerste kwartaal?
De omzet in de Nederlandse vrijetijdssector geeft in de eerste twee maanden van 2025 een wisselend beeld. De horeca zit wat in de min terwijl de reisbranche flink plust.
25/04/25
Dormio Group sluit zich aan bij HISWA-RECRON
Dormio Group is lid geworden van brancheorganisatie HISWA-RECRON. Deze stap onderstreept de ambitie van Dormio Group om de kwaliteit van haar dienstverlening te verbeteren en actief bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector.
24/04/25
BinnenhofBuiten doneert spiegelend kunstwerk aan Flora Restaurant en Filmhuis
Het Haagse stadsprogramma BinnenhofBuiten schenkt een monumentaal kunstwerk van de Haagse kunstenaar Marleen Sleeuwits aan Flora Restaurant en Filmhuis.
18/04/25
Recreatiebranche loopt voorop in uitwerking Stagepact
Overheid, onderwijs en bedrijfsleven hebben op hoofdlijnen afspraken gemaakt over het verbeteren van stages.