Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 20-02-2025
Auteur: Marc Gerlings

Aanscherping EU-regels tegen voedselverspilling

30% omlaag in restaurants in 2030

Aanscherping EU-regels tegen voedselverspilling
30% minder voedselverspilling eind 2030. Referentiejaren zijn 201/2023.
Dinsdagavond bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over nieuwe maatregelen om voedsel- en textielverspilling in de EU te voorkomen en te verminderen. Belangrijk voor de gastvrijheidssector zijn de regels over het verminderen van voedselverspilling.

De onderhandelaars kwamen overeen om bindende doelstellingen voor het verminderen van voedselverspilling in te voeren die op nationaal niveau moeten worden gehaald op 31 december 2030: 10% in voedselverwerking en -productie en 30% per hoofd van de bevolking in de detailhandel, restaurants, voedseldiensten en huishoudens. 

Deze doelstellingen worden berekend in vergelijking met de hoeveelheid die als jaarlijks gemiddelde tussen 2021 en 2023 is weggegooid. Naar aanleiding van het verzoek van het Parlement zouden EU-landen maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat economische actoren die een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en genereren van voedselverspilling de donatie van onverkocht voedsel mogelijk maken dat veilig is voor menselijke consumptie.
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: restaurant, voedsel, verspilling EU

CELTH



||| Nieuws |||

14/05/25
Exclusief voor leden
Tweede XL klompenpad gaat open
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.
13/05/25
Deal tussen hotelier CitizenM en hotelgigant Marriott is geen bedrijfsovername
De overname lijkt op een klassieke bedrijfsovername, maar in werkelijkheid gaat het om de koop van het merk en de formule.
09/05/25
Exclusief voor leden
Horeca laat miljoenen liggen door te weinig alcoholvrije opties
De horeca mist jaarlijks een omzet van maar liefst €437 miljoen door onvoldoende in te spelen op de groeiende vraag naar alcoholvrije dranken. De verkoop van alcoholvrije drankje groeit sterk maar het aanbod in de horeca is zeer gering.
07/05/25
Van der Valk en Fletcher populairste hotels voor Nederlanders
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft de afgelopen drie jaar minstens één nacht in een Nederlands hotel doorgebracht. De hotelmarkt in Nederland wordt gedomineerd door Van der Valk en Fletcher Hotels.
07/05/25
Hoe presteerden de horeca en reisbranche in het eerste kwartaal?
De omzet in de Nederlandse vrijetijdssector geeft in de eerste twee maanden van 2025 een wisselend beeld. De horeca zit wat in de min terwijl de reisbranche flink plust.
25/04/25
Dormio Group sluit zich aan bij HISWA-RECRON
Dormio Group is lid geworden van brancheorganisatie HISWA-RECRON. Deze stap onderstreept de ambitie van Dormio Group om de kwaliteit van haar dienstverlening te verbeteren en actief bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector.
24/04/25
BinnenhofBuiten doneert spiegelend kunstwerk aan Flora Restaurant en Filmhuis
Het Haagse stadsprogramma BinnenhofBuiten schenkt een monumentaal kunstwerk van de Haagse kunstenaar Marleen Sleeuwits aan Flora Restaurant en Filmhuis.
18/04/25
Recreatiebranche loopt voorop in uitwerking Stagepact
Overheid, onderwijs en bedrijfsleven hebben op hoofdlijnen afspraken gemaakt over het verbeteren van stages.