Geplaatst op: 18-03-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie

Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Afbeelding van piviso via Pixabay

Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden. Dat blijkt uit het verslag van de informele Toerismeraad dat minister Adriaansens van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tijdens de informele Toerismeraad spraken de EU-lidstaten over de ontwikkeling van toerisme in Europa en het mandaat op het gebied van toerisme tijdens de volgende Europese Commissie (2025-2029). Veel lidstaten, waaronder Nederland, zien ook het agenderen van toerisme en de bijbehorende uitdagingen binnen alle DG's als een nadrukkelijke rol voor de Commissie in het volgende mandaat.

Nederland bracht op die raad het belang van klimaatneutraal toerisme in en wees daarbij op de studie Envisioning Tourism 2030 waar wetenschappers van CELTH aan hebben gewerkt. In die studie is een scenario ontwikkeld voor klimaat neutraal toerisme in 2050. Ook de duurzaamheidsambitie van ANVR, die samen met CELTH is geschreven, werd als voorbeeld ingebracht. Positief was dat veel lidstaten de ontwikkeling naar klimaatneutraal toerisme ondersteunden. Maar er waren ook lidstaten die aandacht vragen voor de balans tussen ecologie en economie. Ander voorbeeld uit het Nederlandse dat werd ingebracht was het Hospitality Pact want ook andere lidstaten hebben een uitdaging als het gaat om het aantrekken van voldoende en kwalitatieve goede werknemers in het toeristische ecosysteem.

Nederland vroeg samen met een aantal andere lidstaten verder aandacht voor het verbeteren van internationale treinverbindingen en de sociale effecten van toerisme. Positief voor meer datagedreven werken is het plan van de huidige commissie voor het inrichten van een 'EU data space for tourism'. Voor een volgend mandaat zien lidstaten graag dat de Commissie haar actieve rol op het gebied van data continueert.

Link: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2024Z03734&did=2024D08716
Trefwoorden: toerisme, beleid, Celth, EU, Europa

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.
23/10/23
Forumdiscussie: Ensut Screw Up - Leisure in Stedelijke Gebiedsontwikkeling
Het Expertise Network Sustainable Urban Tourism (ENSUT), Sweco en J2Leisure organiseerden met ondersteuning van CELTH en ABN AMRO een interessante paneldiscussie over leisure en stedelijke gebiedsontwikkeling.
09/10/23
NRIT interviews experts arbeidsmarkt en vakantieparken
Dinsdag 14 november 11.00 uur, Dubbelinterview NRIT Media met Jeffrey Belt (adjunct-directeur HISWA-RECRON) en Simone Romijn (Kenniscentrum CELTH) over de arbeidsmarkt en human capital. Woensdag 15 november 11.00 Dubbelinterview NRIT met Klaas van Erp en Jappe Eggink (Maas recreatie bedrijfsmakelaardij) over vakantieparken, trends en de kracht van vastgoed.
30/06/23
Sector tekent Hospitality Pact
Organisaties uit de gastvrijheid- en vrijetijdssector slaan de handen ineen. Vandaag lanceren zij het Hospitality Pact. Het doel van dit Pact is om met elkaar samen te werken aan duurzame oplossingen voor de arbeidsmarktuitdagingen van vandaag en morgen.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.