Geplaatst op: 26-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

HISWA-RECRON pleit voor behoud laag tarief btw op verblijfsaccommodaties

HISWA-RECRON pleit voor behoud laag tarief btw op verblijfsaccommodaties
Spannende dag in Den Haag over amendement btw voor verblijfsrecreatie.

Vandaag staat een amendement over de afschaffing van het lage btw-tarief op logies en vakantieverblijven op de agenda van de Tweede Kamer. HISWA-RECRON roept alle Kamerleden op om tegen dit amendement te stemmen.

Pieter Omtzigt (NSC) wil dit ter stemming brengen. Een amendement  is een voorstel van één of meer Tweede Kamerleden tot wijziging van een wetsvoorstel. 


Een verblijf op een vakantiepark moet toegankelijk blijven voor een breed publiek. Een verhoging van 12 procent - van 9 procent naar 21 procent btw - is onbehoorlijk en drijft onnodig de prijs voor een verblijf in eigen land fors op, is de mening van branchevereniging HISWA-RECRON. 


Als het amendement wordt aangenomen gaat het nieuwe btw-tarief op 1 juli 2024 in. Omzigt en zijn mede ondertekenaars rekenen dan voor 2024 op een belastingopbrengst van 700 miljoen euro die in 2025 oploopt naar 1,2 miljard euro. Dat zijn serieuze bedragen die bedrijven moeten opbrengen of in de prijs moeten verdisconteren. Dat maakt vakantieland Nederland voor zowel Nederlanders als buitenlanders niet aantrekkelijker.

"Door de coronacrisis hebben we gemerkt hoe belangrijk het is om er op uit te kunnen. Daarnaast is de vakantiemarkt een internationale markt, waardoor de concurrentiepositie van de Nederlandse recreatiebedrijven zal verslechteren. De btw-heffingen in omringende landen liggen aanzienlijk lager. De krapte op de arbeidsmarkt, inflatie en hoge energiekosten zetten de marges van de bedrijven al flink onder druk. Met de op hande zijnde btw-verhoging worden recreatiebedrijven onnodig extra geschaad."

De brancheorganisatie meldt dat het noodzakelijk is dat de Tweede Kamer tegenstemt en op zijn minst een uitvoerig onderzoek gaat doen naar de effecten van btw-verhoging op de vakantieverblijven. Gister vroeg Koninklijke Horeca Nederland ook om een impactstudie. HISWA-RECRON heeft daarom een spoedbrief naar de Tweede Kamer gestuurd, met het verzoek om deze vandaag in behandeling te nemen.

 

Trefwoorden: btw, accommodatie, politiek, verblijfsrecreatie

CELTH
 

||| Nieuws |||

01/03/24
Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
29/02/24
Exclusief voor leden
Schiphol opent nieuwe locatie voor taxidiensten (en later bussen)
Reizigers die van of naar luchthaven Schiphol reizen via een taxi-app zoals Uber of Bolt, kunnen zich vanaf nu laten ophalen op een nieuwe locatie dichtbij de terminal, aan de Koepelstraat.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
28/02/24
Europa-Park start busverbinding tussen camping en Rulantica
Voor Europa-Park-bezoekers die graag overnachten in de eigen tent, caravan of camper beschikt de camping van het park over zo’n 300 staanplaatsen. Met het online reserveringssysteem is iedere gast vooraf verzekerd van een eigen gemarkeerde plek. Nieuw is de start van een busverbinding van de camping naar waterpark Rulantica.
28/02/24
Zonnig voorseizoen stuwt toerisme Zeeland
Zeeland telde in 2023 opnieuw een recordaantal toeristische overnachtingen. In totaal bleven toeristen 13,5 miljoen nachten in de provincie slapen. Dit is 5% meer dan in 2022. De groei is vooral zichtbaar in de maanden mei en juni. In vakantiemaand augustus was er juist sprake van een kleine daling.
28/02/24
Toerisme Vlaanderen zoekt verbinding met andere beleidsterreinen
Toerisme Vlaanderen geeft een vervolg aan haar visie zoals die is verwoord in ‘Reizen naar Morgen’. Het agentschap nam daarin het voortouw in het zoeken naar een evenwicht tussen de meerwaarde van toerisme voor de bewoner, de bezoeker, de ondernemer en de plek.

||| Agenda |||

12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...