Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-09-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Voorproefje Culinaire Wadden Weken met 22 nieuwe foodroutes

Voorproefje Culinaire Wadden Weken met 22 nieuwe foodroutes

Vanuit het programma Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed beleving wordt dit weekend een nieuwe reeks inspiratiekaarten en culinaire foodroutes gelanceerd. De routes voegen een extra ervaring toe aan het Waddengebied. Er zijn 13 thematische inspiratiekaarten en 22 nieuwe foodroutes, die bewoners en bezoekers meenemen op een smaakvolle ontdekkingsreis langs de leukste culinaire bestemmingen van het Waddengebied: zowel op de eilanden als aan de Waddenkust. De locaties op de route worden gerund door duurzame ondernemers met aandacht voor het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. De aspecten van cultuur en natuur zijn daarin ook opgenomen.


Rijke culinaire tradities langs het Wad

"De bezoeker van het Waddengebied is vaak gek op lokaal eten. Maar ook het op verhaal erachter, bijvoorbeeld van de boer of de teler," aldus Annette van Ruitenburg, programmaleider Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving. "Met deze nieuwe foodroutes heb je als toerist, maar ook als bewoner van het gebied nu een hele leuke ervaring, waarbij je de wereld in duikt van de rijke culinaire tradities en duurzame vernieuwingen uit de regio."

De foodroutes dragen bij aan een duurzame vorm van toerisme. Waddenvoedsel dat van dichtbij komt, heeft een veel lagere footprint omdat het veel minder vervuilende kilometers heeft afgelegd. De keten wordt verkort en het netwerk van ondernemers wordt versterkt. Alle routes zijn te vinden op visitwadden.nl/smaak.


Voorproefje Culinaire Wadden Weken

De foodroutes zijn een voorproefje op de Culinaire Wadden Weken die in oktober weer worden georganiseerd door Visit Wadden. Na het succes van vorig jaar vindt dit jaar de tweede editie plaats. Overal in het Waddengebied staat er dan bij deelnemende restaurants lokaal lekkers op tafel. Meer informatie: www.culinairewaddenweken.nl


Waddenreceptuur voor chefs ook nu online

In samenwerking met NHL Stenden zijn naast routes voor het publiek nu ook recepten gelanceerd voor en door professionele chefs uit het Waddengebied. Zo worden koks uit het gebied ook gestimuleerd om meer te werken met lokale producten.

Anke Arts, projectleider bij NHL Stenden: "Zo bedienen we niet alleen de bezoeker, maar ook ondernemers en de koks uit het Waddengebied. We bieden nu online inspiratie in de vorm van recepten maar ook met korte video’s waarin chefs zien hoe een gerecht gemaakt wordt en hoe het kan worden gepresenteerd.”

Voor bewoners en bezoekers

Bewoners en bezoekers kunnen nu de nieuwe inspiratiekaarten en foodroutes verkennen en genieten van een smaakvolle reis door het Waddengebied. Voor meer informatie en om de inspiratiekaarten, en routes te bekijken, kijk op visitwadden.nl/smaak.


Programma Waddengastronomie

Het programma Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving is een samenwerking tussen de Stichting Waddengroep, NHL Stenden en Visit Wadden. Vanuit het Waddenfonds en de drie provincies wordt dit vijfjarig programma gefinancierd.

Link: https://www.visitwadden.nl/nl/smaak-van-de-wadden-voor-ondernemers, https://www.visitwadden.nl/nl/bezoeken/routes/3173660610/foodwalk-den-oever,
Trefwoorden: Culinaire, roodroutes, Wadden

CELTH



||| Nieuws |||

21/05/25
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
14/05/25
Exclusief voor leden
Tweede XL klompenpad gaat open
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.
13/05/25
Deal tussen hotelier CitizenM en hotelgigant Marriott is geen bedrijfsovername
De overname lijkt op een klassieke bedrijfsovername, maar in werkelijkheid gaat het om de koop van het merk en de formule.
09/05/25
Exclusief voor leden
Horeca laat miljoenen liggen door te weinig alcoholvrije opties
De horeca mist jaarlijks een omzet van maar liefst €437 miljoen door onvoldoende in te spelen op de groeiende vraag naar alcoholvrije dranken. De verkoop van alcoholvrije drankje groeit sterk maar het aanbod in de horeca is zeer gering.
07/05/25
Van der Valk en Fletcher populairste hotels voor Nederlanders
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft de afgelopen drie jaar minstens één nacht in een Nederlands hotel doorgebracht. De hotelmarkt in Nederland wordt gedomineerd door Van der Valk en Fletcher Hotels.
07/05/25
Hoe presteerden de horeca en reisbranche in het eerste kwartaal?
De omzet in de Nederlandse vrijetijdssector geeft in de eerste twee maanden van 2025 een wisselend beeld. De horeca zit wat in de min terwijl de reisbranche flink plust.
25/04/25
Dormio Group sluit zich aan bij HISWA-RECRON
Dormio Group is lid geworden van brancheorganisatie HISWA-RECRON. Deze stap onderstreept de ambitie van Dormio Group om de kwaliteit van haar dienstverlening te verbeteren en actief bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector.
24/04/25
BinnenhofBuiten doneert spiegelend kunstwerk aan Flora Restaurant en Filmhuis
Het Haagse stadsprogramma BinnenhofBuiten schenkt een monumentaal kunstwerk van de Haagse kunstenaar Marleen Sleeuwits aan Flora Restaurant en Filmhuis.