Geplaatst op: 24-07-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Amsterdamse gemeenteraad wil cruiseterminal sluiten

Amsterdamse gemeenteraad wil cruiseterminal sluiten
Afbeelding van Naty Photography via Pixabay

De Amsterdamse gemeenteraad wil de cruiseterminal voor zeeschepen naast het Centraal Station sluiten. De raad heeft daartoe een motie met ruime meerderheid aangenomen.

De motie is een initiatief van D66. Fractievoorzitter Ilana Rooderkerk: "De vervuilende cruise past niet bij de duurzame ambities van onze stad. Ook het realiseren van een tweede brug over het IJ naar stadsdeel Noord, is niet mogelijk als de cruiseschepen blijven. Daarbij passen cruiseschepen in het stadshart niet in de opdracht van Amsterdam om het aantal toeristen te reduceren.”

Vervuiling

D66 heeft haar pijlen vooral gericht op de vervuiling die cruiseschepen te weeg brengen. "De 218 Europese cruiseschepen stoten ruim vier keer zoveel zwavelstoffen uitstoten als alle auto’s op het gehele Europese continent. Een cruiseschip dat één dag in de Amsterdamse haven lag, stootte net zoveel stikstof uit als 31.000 vrachtwagens die een volle ronde over de ring rijden, blijkt uit onderzoek van CE Delft.”

Schijnoplossing

De cruisesector vindt de verplaatsing van de terminal een schijnoplossing voor het tegengaan van de drukte die toeristen veroorzaken. Als de schepen elders in de regio aanleggen zal dat veel verkeersbewegingen van touringcars tot gevolg hebben die passagiers naar het centrum van Amsterdam vervoeren. Nu kunnen die passagiers te voet of met de tram de binnenstad bereiken. Daarnaast is op het totaal aantal verblijfstoeristen het aandeel cruisepassagiers gering, voor de pandemie zo’n 5%. Tot slot kan de vervuiling  van draaiende motoren die het schip van stroom moeten voorzien eenvoudig worden opgelost door het aanleggen van walstroom.

Gering aandeel

Er zijn al langer plannen om de Amsterdams cruiseterminal verhuizen naar een andere locatie in de regio. Er meren dit jaar 125 zeecruiseschepen af in Amsterdam. Voor de pandemie (2018) waren dat er 210 die in totaal 477.948 passagiers naar de stad brachten. Op een totaal van 8,6 miljoen hotelgasten een aandeel van 5%.

En nu?

Het lijkt er ondanks deze motie niet op dat de cruiseterminal snel zal verhuizen. Wethouder Hester van Buren wil het besluit tot een eventuele verplaatsing van de cruiseterminal nemen op basis van onderzoek, een goede afweging en in samenspraak met de andere gemeenten en belanghebbenden in het Noordzeekanaalgebied. Overigens is het aantal zeecruiseschepen dat in Amsterdam mag aanmeren gemaximeerd op 190 per jaar. Bovendien moeten in 2030 cruiseschepen van de EU aan de walstroom en dat zou 1 angel uit het debat halen.  

Trefwoorden: beleid, reisbranche, cruises, zeecruises, terminal, Noord-Holland, amsterdam

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/05/24
De Digitale Spellenbox maakt vakanties nog leuker
Om families en vrienden weer samen te brengen door een gezamenlijke speelervaring te bieden is de Digitale Spellenbox ontwikkeld en vorig jaar bij een aantal Landal GreenParks geïntroduceerd.
23/05/24
88% klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform
Uit grootschalig onderzoek van Multiscope blijkt bijna negen op de toen klanten van plan om in de komende drie jaar opnieuw via hetzelfde vakantieplatform te boeken.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
03/05/24
Nederlandse camperaars gaan het liefst naar Zeeland, Noord-Brabant en Utrecht
Uit onderzoek naar campergedrag door Campercontact, een platform voor camperaars, blijkt dat Nederlandse camperaars het meest kiezen voor de schoonheid en diversiteit van eigen land.
26/04/24
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst
In 75 jaar Beerze Bulten is er heel veel veranderd, maar het park blijft zich ontwikkelen. Van een huuske en een waterpomp op een kale zandvlakte, naar een 5-sterren Vakantiepark met luxe faciliteiten.
26/04/24
Kom naar Buuten in mei
Buuten, een nieuw merk voor het oostelijke natuur- en recreatiegebied in Leeuwarden. Het gebied biedt een scala aan buitenbelevenissen voor toeristen, dagjesmensen en inwoners van Leeuwarden en omgeving en is 365 dagen per jaar toegankelijk.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...