Geplaatst op: 22-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Kies voor duurzaam hout

Dag van de biodiversiteit

Kies voor duurzaam hout

Vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit. Op dit moment is houtbouw helemaal hot. Hout wordt ingezet onder meer als oplossing voor circulaire accommodaties in vakantieparken. Als je in vakantieparken of andere parken met hout bouwt, kies dan de duurzame variant. 3 tips om je op weg te helpen.

1 - Kies het juiste hout voor het juiste doel

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk het passende hout voor het gewenste doel te kiezen. Sommige tropische houtsoorten hebben zeer interessante technische kenmerken die moeilijk te vinden zijn bij gematigde soorten: een groot deel van de tropische soorten is van nature zeer goed bestand tegen vocht en is dus zeer duurzaam zonder chemische behandeling. Dit maakt ze tot een bijzonder milieuvriendelijke materiaalkeuze voor buitentoepassingen, zoals terrassen. Sommige houtsoorten zijn zelfs bestand tegen tientallen jaren intensief gebruik zonder voorafgaande chemische behandeling.

 

2 - Koop gecertificeerd hout om ontbossing tegen te gaan

De keurmerken voor duurzaam beheer, FSC en PEFC/PAFC, garanderen dat het hout is gekapt volgens sociale en ecologische normen. Door FSC of PEFC/PAFC gecertificeerd hout te kopen, zoals het collectief Fair&Precious promoot, steunt men een economie die de ecosystemen en de bevolking respecteert: de certificering voor duurzaam beheer beschermt de biodiversiteit door een beperkt aantal bomen te oogsten, de ecosystemen de tijd te geven om zich te herstellen en de afbakening van niet-geëxploiteerde zones te respecteren. Resultaat is dat de populatie van bepaalde diersoorten, voornamelijk grote zoogdieren zoals gorilla's en olifanten, in sommige gecertificeerde bosconcessies groter is dan in natuurparken.

 

3 - Betaal de juiste prijs voor materiaal dat de biodiversiteit respecteert

Certificering brengt kosten met zich mee voor bosbouwondernemingen: naast de kosten van de procedures (ondersteuning, audits, enz.) om gecertificeerd te worden, leidt certificering tot een vermindering van de houtwinning om zo niet meer dan het natuurlijke regeneratietempo te kappen. Net zoals een biologisch voedingsproduct in principe duurder is dan hetzelfde conventionele product, is ook gecertificeerd hout duurder. Maar omdat het duurzaam is, kan het langdurig gebruikt worden en kan er dus op lange termijn geld bespaard worden. De betaling van een eerlijke prijs voor dit hout draagt bij tot het bestaan van een ethische en verantwoorde handel in tropisch hout en tot de beloning van een sector die zich inzet voor de bescherming van de biodiversiteit en respect heeft voor de bevolking, zowel de werknemers van de onderneming als de plaatselijke bevolking, die in of nabij de exploitatiegebieden woont.

De tips zijn gemaakt in samenwerking met het netwerk ATIBT.


Trefwoorden: biodiversiteit, duurzaamheid, hout, houtbouw,

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

22/09/23
Exclusief voor leden
Waarom is het perspectief duurzaam vliegen met waterstof voor Rotterdam zo goed?
Op de startbaan ziet het er nog klein uit maar de drone met waterstof als brandstof kan het pad vrijmaken voor échte vluchten. Waterstof lijkt voor Rotterdam The Hague Airport een snellere optie voor de ontwikkeling van duurzaam vliegen dan een vliegtuig gevuld met zware batterijen.
22/09/23
Exclusief voor leden
Beschikbaar inkomen stijgt
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat lijkt een goed signaal voor de vrijetijdseconomie. Daarmee hebben gezinnen genoeg in de huishoudbeurs om te besteden aan toerisme en recreatie.
21/09/23
Aantrekkelijk rivierpark Tweestromenland door niet baggeren
Het is voor recreatie een aantrekkelijke optie. Stop met het baggeren en laat de natuur meer het werk doen en daarmee ontstaat de basis voor een recreatief aantrekkelijk rivierpark. Het ontwerp voor de Nieuwe Waterweg ontving hiervoor de Eo Wijersprijs. Dit ontwerp kan leiden tot een nationale verandering.
21/09/23
Exclusief voor leden
Zorgen om lager sportgedrag tijdens Nationale Sportweek
Meestal is de Nationale Sportweek het feest voor gemeenten om de sportinitiatieven te vieren maar nu zijn er zorgen over de terugval in het sportgedrag van de Nederlanders. Het lijkt een lastig te keren trend.
21/09/23
Exclusief voor leden
Kloosterveste investeert 1 miljoen euro in hotel De Zon
Het voormalige hotel De Zon in het kleine Friese dorp Oosterwolde wordt in oude luister hersteld en krijgt binnenkort zijn oude functie terug.
21/09/23
Wat te doen bij een Microsoft audit?
Hoe dit precies in z’n werk gaat en wat je moet doen op het moment dat je een brief of mail hebt ontvangen, vertellen we je stap voor stap.
20/09/23
Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang.
20/09/23
Bezoekerscentrum Binnenhof Renovatie open in november
Viel het je gisteren ook op dat de Prinsjesdag rijtoer niet op het Binnenhof kwam? Dat plein is veranderd in een grote bouwput. Voor bezoekers wordt die historische locatie in november veel duidelijker met de opening van het ‘Informatiecentrum Binnenhof Renovatie’.

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 heeft als thema ruimte en wordt op maandag 25 september 2023 gehouden in d...
27/09/23 t/m 28-09-23
27/09/23 t/m 28-09-23: Vakbeurs Openbare Ruimte 2023
Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, circu...
28/09/23
28/09/23 t/m 28-09-23: Unesco Werelderfgoed & Klimaat
Ook wel eens gedroomd van zwemmen met schildpadden op de Galápagoseilanden? Of van een tripje naar...
04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...