Geplaatst op: 12-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Tjalmaweg betere ontsluiting voor kustplaats Katwijk

Tjalmaweg betere ontsluiting voor kustplaats Katwijk
Tjalmaweg verbeterde ontsluiting voor kustplaats Katwijk.

De verbrede Tjalmaweg tussen Leiden en kustplaats Katwijk is zaterdag 6 mei officieel geopend. Dat levert voordelen op voor de verbinding tussen Leiden en Katwijk. Nog meer kustplaatsen profiteren van de Tjalmaweg. Daarbij biedt ook de snelle fietsverbinding uitkomst voor recreatie en fietsverkeer naar Katwijk.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer en vervoer) en directeur Johan van der Hoek van Boskalis Nederland, knipten samen het lint door, dat als symbolische toegang werd vasthouden door wethouder Gerard Mostert en burgemeester Cornelis Visser van Katwijk en wethouder Elfred Bus van Oegstgeest.

De openingshandeling was het startsein voor de open dag, waarvoor bijna 2.300 bewoners en belangstellenden zich inschreven om eenmalig over het asfalt te wandelen, skaten of fietsen. Wethouder Mostert: "Een mooie dag, die wij met de bewoners rond de Tjalmaweg beleven. De weg ligt langs een groot deel van Katwijk, wij hebben dan ook flink ingezet op een groene inpassing van de Tjalmaweg.” Burgemeester Visser beaamt het belang van de Tjalmaweg voor de gebiedsontwikkeling: "Met de nieuwe wijk Valkenhorst groeit de gemeente Katwijk met 5.600 woningen. Mobiliteit en bereikbaarheid zijn daarbij belangrijke thema’s. De RijnlandRoute als geheel en de Tjalmaweg in het bijzonder zijn daarom belangrijk voor Katwijk.”

Gedeputeerde Zevenbergen: "De vernieuwde Tjalmaweg is een grote verbetering voor de bereikbaarheid en economische ontwikkeling van deze regio. Met de andere twee delen van de RijnlandRoute gaat dat de komende jaren alleen maar beter worden.”

Voor toerisme en recreatie is deze verbrede weg naar de kust belangrijk. Daarbij kent de Tjalmaweg ook aansluitingen naar kustplaatsen Wassenaar en Noordwijk.


De verdiepte Tjalmaweg is verdubbeld en is gebouwd met een waterdichte folieconstructie. Dit had als voordeel dat er minder beton en bouwverkeer nodig was dan bij de traditionele manier van bouwen. Johan van der Hoek, directeur Boskalis Nederland: "Het was voor ons geen traditionele klus; we hebben de nodige innovaties en technieken ingezet om de 2000 meter lange folieconstructie, de viaducten en de Torenvlietbrug aan te leggen. Ik ben er trots op dat dit is gelukt.”


Brug Oegstgeest van Katwijk

De werkzaamheden aan de Tjalmaweg begonnen in 2020, met als eerste de bouw van de pijlers van de nieuwe Torenvlietbrug. Wethouder Bus van Oegstgeest: "De Torenvlietbrug verbindt onze gemeente met Katwijk. Aan het ontwerp van de brug en de inrichting onder de brug is veel aandacht besteed. Wij zijn in het bijzonder blij met de nieuwe wandkunst onder de brug, die deze zomer wordt aangebracht in de vorm van tegels van fossiele vissen.”


Naar 2 x 2 rijstroken

De ir. G. Tjalmaweg bij Valkenburg is verbreed van 2 x 1 naar 2 x 2 rijstroken en is voor een deel verdiept aangelegd. Er zijn twee nieuwe ongelijkvloerse aansluitingen gebouwd, Valkenburg-Oost en Valkenburg-West. Naast Valkenburg-West bouwde Boskalis de onderdoorgang voor de busverbinding HOV R-net. Naast de huidige Torenvlietbrug over de Oude Rijn is een nieuwe brug gebouwd; daardoor zijn er nu twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één. De parkstrook ten noorden van de Tjalmaweg wordt opnieuw ingericht. Het fietspad langs de Tjalmaweg wordt opgewaardeerd en is straks onderdeel van de snelfietsroute tussen Leiden en Katwijk.


Net als bij andere delen van de RijnlandRoute is bij de Tjalmaweg ruime aandacht besteed aan een goede inpassing in het landschap. Onder andere de aanleg van een lamellenwand met ruim 38.000 klimplanten langs de wanden van de verdiepte ligging van de Tjalmaweg zorgt voor weggebruikers en omwonenden voor een prettige beleving van de weg.


RijnlandRoute

De Tjalmaweg is het eerste projectdeel van de RijnlandRoute dat is opengesteld voor verkeer. Tot aan de zomer werkt Boskalis verder aan de afbouw van viaduct Valkenburg-West en de onderdoorgang voor de HOV-busbaan. Dit geldt ook voor inrichting van de parkstrook en aanleg van het snelfietspad aan de noordzijde van de Tjalmaweg. De ingebruikname van de N434/A44/A4 met de Corbulotunnel volgt medio 2024.

 

Trefwoorden: Tjalmaweg, Leiden, Katwijk, kust, recreatie, toerisme, infrastructuur

||| Blogs |||

05/04/23
Pak het leiderschap in human capital
De digitale en duurzame transitie zoals de Europese Commissie de belangrijkste uitdaging voor toerisme omschrijft, schetst in het ‘Transition Pathway’’ document dat in 2022 is uitgegeven, 27 actiepunten. Met input en kennis van stakeholders uit alle disciplines in de toeristische sub sectoren, is een beeld geschetst wat de kwetsbaarheid maar ook de kansen toont voor de reiswereld in de toekomst. Dat geeft niet alleen inzicht in wat Brussel op de agenda heeft staan, maar faciliteert ook het gesprek hoe we nationaal en regionaal Human Capital in leisure, toerisme en hospitality kunnen aanpakken.
25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/05/23
Exclusief voor leden
Center Parcs Eifel na zeven maanden vernieuwingsslag open
Center Parcs Park Eifel opent vandaag opnieuw haar deuren voor gasten. Het vakantiepark was zeven maanden lang volledig gesloten voor een grondige make-over. Dat is ongekend voor Center Parcs. In Nederland zijn vernieuwingen tot nu toe doorgevoerd waarbij de parken gewoon open waren voor gasten. Dat komt ook door de nieuwbouw van 120 cottages.
25/05/23
Exclusief voor leden
WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
25/05/23
Grootse leisure-ontwikkelingen in Groningse Tolbert
Voor grootse leisure-ontwikkelingen hoef je niet altijd in de Randstad te zijn. In het piepkleine Groningse dorp Tolbert staat een mega leisure centrum met maar liefst 23 verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Posta Plaza voegt nu honderden vierkante meters real life gaming toe aan het complex: Formule 1 en de Jail Challenge.
25/05/23
Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten
Voor het klimaat licht hoopvol nieuws uit Frankrijk dat komt met een verbod op korte binnenlandse vluchten. Wel een regeling met haken en ogen een eentje die minder ver gaat dan een burgerpanel wenste. Ook de impact op het klimaat is gering.
25/05/23
Exclusief voor leden
Bezoek attractieparken hersteld, dierentuinen en vooral musea nog niet
De grootste Nederlandse attractieparken zijn qua bezoek in 2022 hersteld van de coronapandemie. Het gezamenlijk bezoek loopt 1% voor op 2019. Een ander verhaal zijn de dierentuinen en de musea die het niveau van 2019 nog niet hebben behaald.
24/05/23
Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist
24 mei 2023 - Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken1. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken als duurzame toerist.
24/05/23
Exclusief voor leden
ARTIS duikt in AI met Animal Intelligence
AI neemt heel veel over en maakt onze hele maatschappij anders. Maar het dierenleven is ook wonderlijk creatief ARTIS zet Artificial Intelligence in om die verwondering over het dierenleven te verbreden voor de bezoekers. Een creatieve actie de dierenwereld opnieuw te leren zien via de sociale mediakanalen van het park.
23/05/23
Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.