Geplaatst op: 28-02-2023
Auteur: Marc Gerlings

Volume horeca stagneert, hotels en vakantieparken boeken meeste omzetgroei

Volume horeca stagneert, hotels en vakantieparken boeken meeste omzetgroei


Met 0,1 procent steeg de omzet van de horeca in het vierde kwartaal 2022 nauwelijks ten opzichte van het derde kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde met 1,3 procent. De hotels en vakantieparken doen het relatief nog het best gerekend naar omzet maar ook zij merken daling in het volume.


Met het vierde kwartaal 2022 is ook het jaarcijfer beschikbaar. In 2022 groeide de omzet van de horeca met 53,0 procent ten opzichte van 2021. De grote groei in 2022 hangt onder meer samen met de coronamaatregelen die de horeca beperkten in 2021 en de grote prijsstijgingen.


Omzet horeca hotels en vakantieparken

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde in het vierde kwartaal van 2022 met 3,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 4,9 procent minder om dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, steeg in het vierde kwartaal met 1,1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) van de logiesverstrekkers daalde met 2,7 procent. Zowel het volume van hotels als van de overige logiesverstrekking nam af.

Grootste omzetstijging voor hotels en cafés

In 2022 verdubbelden hotels bijna hun omzet in vergelijking met 2021. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings hadden een omzetstijging van bijna 16 procent. De omzet van de cafés groeide in 2022 met ruim 79 procent. Restaurants hebben ruim 56 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet van kantines en cateringbedrijven was bijna 51 procent hoger en fastfoodrestaurants noteerden een omzetstijging van bijna 26 procent.

Fastfood gaat goed

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het vierde kwartaal 1,4 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 4,8 procent het sterkst. De kantines en catering en de restaurants hebben respectievelijk 1,1 en 0,6 procent meer omgezet. De omzet van cafés daalde echter met 1,5 procent. Het volume van eet- en drinkgelegenheden nam af met 0,8 procent. Bij cafés en restaurants daalde het volume, terwijl het volume van fastfoodrestaurants en kantines en catering steeg.


Brede analyse: groei met 53 procent in 2022 maar vooral door prijsstijgingen

De horeca heeft vorig jaar 53,0 procent meer omgezet dan in 2021. Alle onderliggende branches boekten meer omzet. De omzet was ook hoger (13,5 procent) dan in het pré-coronajaar 2019. Dat was echter toe te schrijven aan prijsstijgingen. Het volume lag vorig jaar nog bijna een 1 procent lager dan in 2019.

De grote groei in 2022 hing onder meer samen met de coronamaatregelen in 2021. Daar had de horeca in een groot deel van dat jaar last van. Daarnaast bereikte de inflatie in 2022 met gemiddeld 10,0 procent een recordhoogte. Weliswaar had de horeca in 2022 ook nog last van beperkingen door corona, maar een stuk minder dan in 2021.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotel, vakantiepark, camping, restaurant

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/03/23
Brabanthallen 's-Hertogenbosch voorzien van 5.000 zonnepanelen
Brabanthallen maakt stappen voor duurzaamheid door het plaatsen van zonnepanelen en led-verlichting.
09/03/23
Provincie Zuid-Holland wil centra versterken
Een gevarieerd levendig centrum heeft iedere bestemming nodig om bezoekers aan te trekken. De provincie Zuid-Holland stelt een subsidieregeling open om centra te versterken. Een half miljoen euro is beschikbaar.
06/03/23
Exclusief voor leden
Muiderslot wordt één maand beleving van gastronomie en waterlinies
Het middeleeuwse Muiderslot is één van de mooiste kastelen van Nederland. Met meer dan 700 jaar aan geschiedenis zit het vol verhalen. Pop-up restaurant SterkWater tovert het Muiderslot van 30 maart t/m 30 april om tot een bijzondere horecalocatie. Hier geniet je niet alleen van spannende smaakcombinaties, maar ook van de verhalen over de waterlinies. Hoe zit die beleving in elkaar?
28/02/23
Gedetailleerde regionale cijfers over toerisme beschikbaar
Hoe ontwikkelt het toerisme zich in de diverse regio’s van Nederland? En wat betekent dat voor drukte in een bepaald gebied? Datavragen die voor beleidsmakers uitermate relevant zijn en waar tot voor kort maar mondjesmaat antwoord op kon worden gegeven.
28/02/23
Volume horeca stagneert, hotels en vakantieparken boeken meeste omzetgroei
Met 0,1 procent steeg de omzet van de horeca in het vierde kwartaal 2022 nauwelijks ten opzichte van het derde kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde met 1,3 procent. De hotels en vakantieparken doen het relatief nog het best gerekend naar omzet maar ook zij merken daling in het volume.
22/02/23
Recordjaar voor Nederlands toerisme
Het jaar 2022 kan de boeken in als een recordjaar voor het Nederlands toerisme. Logiesaccommodaties ontvingen 44,4 miljoen gasten, iets meer dan in 2019 toen nog 43,9 miljoen gasten werden geteld. De sector is daarmee onverwacht snel hersteld van de pandemie. Toch is niet alles weer bij het oude. Het aantal buitenlandse gasten bleef nog achter.
21/02/23
Exclusief voor leden
Horeca, cultuur en recreatie lange nasleep pandemie in bedrijfsresultaten
Iets meer dan 71 procent van de ondernemers denkt een positief bedrijfsresultaat te hebben geboekt voor 2022. Dat is bijna evenveel als een jaar geleden, toen bijna 71 procent van de ondernemers dit dacht voor 2021. Dat zijn mooie cijfers van CBS maar als je kijkt naar cultuur, horeca en recreatie dan is het herstel van de pandemie lastiger dan in andere sectoren.
20/02/23
Exclusief voor leden
Hostelketen opent tweede nijntje kamer
Natuurlijk staat die tweede gethematiseerde nijntje kamer in Utrecht. De stad van de bedenker van...