Geplaatst op: 29-11-2022
Auteur: Marc Gerlings

Waar zijn die mbo studenten-talenten recreatie?

Waar zijn die mbo studenten-talenten recreatie?
De instroom mbo-studenten recreatie is fors gedaald.


De instroom van studenten in mbo recreatieopleidingen blijft achter. De klassen worden steeds kleiner. Nieuwe medewerkers zijn lastig te vinden en veel huidige medewerkers verruilen de recreatie voor andere sectoren. HISWA-RECRON en FNV Recreatie willen de sector wakker schudden op het congres op 6 december ‘Recreatie terug op de kaart’.

Hoe moeilijk de situatie is, bleek twee weken geleden bij het NRIT-interview met Margreet Toonen, directeur van De Rooi Pannen op de Recreatie Vakbeurs 2022. Toonen noemt de situatie "Er is zeker iets aan de hand. Het is twee voor twaalf". Zie het interview, dat start op 5.26.Om dit tij te keren en de aantrekkelijkheid van en de carrièrekansen in de recreatiesector te verbeteren, organiseren sociale partners een congres. HISWA-RECRON, FNV Recreatie en het mbo houden dinsdag 6 december 2022 het congres ‘Recreatie terug op de kaart’ bij Burgers’ Zoo in Arnhem. In interactieve sessies gaan werkgevers, medewerkers en onderwijsprofessionals met elkaar in gesprek over een toekomstbestendige sector. De dag wordt afgesloten met de bekendmaking en prijsuitreiking van het ‘Beste leerbedrijf in de recreatie 2022’, de ‘Beste praktijkopleider 2022’ en de ‘Leukste collega 2022’.


Springen

Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie: "We zitten te springen om nieuwe studenten en medewerkers die helpen om onze gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen. Van hoveniers, horecamensen en technische dienstmedewerkers tot beveiligers en schoonmakers. Met dit congres willen we in gesprek over een sector die klaar is voor de toekomst.”

"Beeld klopt niet”

Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON: "We willen de recreatiesector beter op de kaart zetten. Onze leden – denk aan campings, vakantieparken en buitensportbedrijven – moeten trotser zijn en dat meer uitdragen. Het beeld van slecht betaalde banen en alleen maar seizoenswerk klopt niet. Ons imago heeft een flinke boost nodig. Hoe? Daarover gaat de sector graag gesprek aan tijdens het congres.”


Workshops en programma

Naast een plenair programma staan er diverse workshops op het programma. Zoals een kijkje achter de schermen bij Burgers’ Zoo, een workshop over werkdruk en hulp bij je droombaan vinden in de recreatie.

Op www.congresrecreatie.nl staat een compleet overzicht van alle workshops en het dagprogramma. Het congres 'Recreatie terug op de kaart' vindt op dinsdag 6 december a.s. plaats bij Burgers’ Zoo in Arnhem van 11.00-17.00 uur. Aanmelden kan via: www.congresrecreatie.nl. Deelname is gratis.

Het congres wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Sociaal Fonds Recreatie en maakt onderdeel uit van het project Arbeidsmarktbranding van de sociale partners.

 

Trefwoorden: congres, mbo, arbeid, werk, student

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/23
Exclusief voor leden
8 gemeenten Achterhoek aan de slag met vitaal maken vakantieparken
8 gemeenten in de regio Achterhoek bieden met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een programma aan om de vitaliteit van vakantieparken te verbeteren. Een regionaal programmateam met experts is actief om ondernemers te stimuleren en vakantieparken klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig want er wordt groei verwacht.
16/01/23
Nieuw inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector
Inzicht start met kennis en kennis stoelt op data. Voor inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector staat nu de nieuwste Arbeidsmonitor Gastvrijheidssector online met de nieuwste data.
10/01/23
Horeca zoekt zijn weg in energie- en klimaatcrisis
Op de vakbeurs Horecava worden op de eerste dag de innovatie awards uitgereikt. Daarbinnen is de Karel de Vos Award speciaal voor duurzame innovaties in het leven geroepen. Deze keer leek die speciale award overbodig. Bijna alle winnaars betrekken de energie- of klimaatcrisis in hun oplossingen. De overall winnaar ook, het alternatief voor vlees Redefine Meat mocht de grote prijs op het podium ontvangen bij de start van de Horecava 2023.
27/12/22
Congrescentrum MECC behaalt BREAAM certificaat
Het vernieuwde congrescentrum (2021) van MECC Maastricht heeft vorige week het BREEAM-NL In Use certificaat, een initiatief van Dutch Green Building Council, met de score ‘very good’ in ontvangst mogen nemen.
19/12/22
Otravo heeft uitstel van betaling aangevraagd
Otravo heeft uitstel van betaling aangevraagd. Otravo is het bedrijf achter onder meer Vliegtickets.nl en wtc.nl. Afgelopen vrijdag werd de verkoop van tickets stil gelegd.
08/12/22
Exclusief voor leden
Eindelijk dalende inflatie
Gelukkig, de inflatie zet een stevige daling. Toch blijven met name de brandstof- en energieprijzen hoog en die beïnvloeden de vrijetijdssector stevig. Opvallend is de trend in deze inflatiegolf dat een verblijf in een bungalowpark nauwelijks duurder werd (1,2%) in de maand november.
06/12/22
Exclusief voor leden
Omzet horeca en verblijfsrecreatie blijft groeien
De omzet in de Nederlandse horeca groeide in het derde kwartaal van 2022 met 21,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. De groei valt zo fors uit omdat er in 2021 nog coronamaatrdegelen waren. De omzet groeide bij bedrijven in de logiesverstrekking sterker (+36,0%) dan bij eet- en drinkgelegenheden (+16,6%).
06/12/22
Exclusief voor leden
Personeelstekort in de horeca, een onderzoek met een verrassende conclusie
De horeca kampt met grote personeelstekorten. Vaak wordt in de discussie gewezen op jongeren die de horeca tijdens de pandemie hebben verlaten en niet meer terugkeren. Maar is dat ook zo? ABN-AMRO duikt diep in de cijfers en komt met een verrassende conclusie.