Geplaatst op: 11-11-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Topzomer voor Nederlands toerisme

Topzomer voor Nederlands toerisme
Afbeelding van djedj via Pixabay

Nederlandse logiesaccommodaties hebben in het derde kwartaal van dit jaar een recordaantal gasten ontvangen. Zij hebben daarmee de mindere jaren als gevolg van de pandemie achter zich gelaten. Dat meldt het CBS. Vooral het aantal buitenlandse gasten groeide sterk maar is nog niet helemaal op niveau. De sector profiteerde vooral van de Nederlandse gasten die het eigen land trouw bleven. Ook nu reizen naar het buitenland weer mogelijk is. 

Het aantal gasten groeide naar 14,6 miljoen, 4% meer dan in 2019 en 15% meer dan in 2021. Dat kwam vooral door de groei van het aantal buitenlandse gasten, een verdubbeling ten opzichte van 2021. Maar met 5,4 miljoen buitenlandse gasten zitten we nog niet op het niveau van 2019 toen met in het derde kwartaal 6,1 miljoen gasten. Nu het weer mogelijk was om naar het buitenland op vakantie te gaan, nam het aantal Nederlandse gasten in eigen land af met 8% naar 9,2 miljoen. Dat zijn er nog 1,2 miljoen meer dan voor de pandemie. Een deel van de ‘buitenlandgangers’ is Nederland trouw gebleven. 

Sterk herstel voor hotels

In het derde kwartaal zagen we de grootste groei in aantallen gasten bij hotels (+27%), vooral door een verdubbeling van het aantal buitenlandse gasten. Zij trokken 8,6 miljoen gasten waarvan 4,8 miljoen uit het buitenland. Hotels hebben daarmee het niveau van voor de pandemie weer behaald. De hotels in de grote steden wisten veel meer buitenlandse gasten te trekken. Dat varieerde van +25% in Utrecht tot +88% in Amsterdam. De hoofdstad zit met 1,6 miljoen buitenlandse hotelgasten nog niet op het niveau van 2019 toen 2 miljoen gasten in de stad overnachtten. Het aantal Nederlandse gasten in alle Nederlandse hotels daalde licht maar was nog altijd 18% hoger dan in het derde kwartaal van 2019. Ook groepsaccommodaties wisten veel meer gasten (+20%) gasten te trekken en hebben daarmee het verlies door de pandemie bijna goedgemaakt. 

Kampeerterreinen houden groei vast

Kampeerterreinen ontvingen in het derde kwartaal 2,6 miljoen gasten, een groei van 3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. In vergelijking met 2019 een groei van 15%. Het aantal Nederlandse gasten dat in de pandemie sterk groeide, verminderde dit jaar met 11% maar was nog altijd 18% hoger dan in 2019. De winst voor kampeerterreinen zat deze zomer vooral bij de buitenlandse gasten, die groeiden van 357.000 naar 668.000 tot net boven het niveau van 2019. 

GastenLogiesaccommodaties

Huisjesterreinen leveren in

Als enige moesten de huisjesterreinen in het derde kwartaal van 2022 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021 inleveren. De 3,0 miljoen gasten betekenden een lichte afname (-1%) maar nog altijd 5% meer dan voor de pandemie. Ook hier zien we een sterke groei van het aantal buitenlandse gasten van 549.000 naar 960.000 en die zaten daarmee op 8% na weer op het niveau van 2019.

Sterke groei van Britse gasten

De meeste buitenlandse gasten komen uit Duitsland, bijna 2,2 miljoen. Daarnaast komen veel gasten uit België (714.000). In vergelijking met het derde kwartaal van 2021 is het aantal gasten uit het Verenigd Koninkrijk het meest toegenomen (naar 464.000). Van de intercontinentale gasten komen de meeste uit Amerika (524.000).

GastenLogiesaccommodaties

Wisselend beeld over provincies

In Noord-Holland nam het aantal gasten in het derde kwartaal van 2021 met 57 procent relatief het meest toe in vergelijking met het derde kwartaal van een jaar eerder. Dit kwam voor een deel door de toename van gasten in Amsterdam. Zuid-Holland en Noord-Brabant zagen een stijging van 10 procent of meer. In Overijssel, Gelderland en Zeeland daalde het aantal gasten. Dit zijn provincies waar over het algemeen Nederlandse gasten verblijven. Noord-Holland telde het hoogste aantal gasten, 4 miljoen. Hierna komen Zuid-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 1,8 en 1,5 miljoen gasten.

GastenLogiesaccommodaties
Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/45/recordaantal-toeristen-boekt-overnachting-in-nederland
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, horeca, hotels, kampeerterreinen, campings, vakantieparken, huisjesterreinen, groepsaccommodaties, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, gasten

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
27/03/23
Exclusief voor leden
Ondanks toegenomen aantal toeristische gasten moet wagamama herstructureren
De rechtbank heeft een akkoord bereikt tussen restaurantketen wagamama en alle stakeholders over de financiële herstructurering van het bedrijf. De herstellende bezoekcijfers bleken niet genoeg om het bedrijf om aan de schuldenlast te ontsnappen en dat maakt herstructurering nodig.
22/03/23
Horecasegment krijgt groter podium op Recreatie Vakbeurs 2023
Recreatie Vakbeurs voegde in 2022 het segment horeca toe aan de beurs. In 2023 wordt de vakbeurs uitgebreid met een extra hal.
17/03/23
Brabanthallen 's-Hertogenbosch voorzien van 5.000 zonnepanelen
Brabanthallen maakt stappen voor duurzaamheid door het plaatsen van zonnepanelen en led-verlichting.
09/03/23
Provincie Zuid-Holland wil centra versterken
Een gevarieerd levendig centrum heeft iedere bestemming nodig om bezoekers aan te trekken. De provincie Zuid-Holland stelt een subsidieregeling open om centra te versterken. Een half miljoen euro is beschikbaar.
06/03/23
Exclusief voor leden
Muiderslot wordt één maand beleving van gastronomie en waterlinies
Het middeleeuwse Muiderslot is één van de mooiste kastelen van Nederland. Met meer dan 700 jaar aan geschiedenis zit het vol verhalen. Pop-up restaurant SterkWater tovert het Muiderslot van 30 maart t/m 30 april om tot een bijzondere horecalocatie. Hier geniet je niet alleen van spannende smaakcombinaties, maar ook van de verhalen over de waterlinies. Hoe zit die beleving in elkaar?
28/02/23
Gedetailleerde regionale cijfers over toerisme beschikbaar
Hoe ontwikkelt het toerisme zich in de diverse regio’s van Nederland? En wat betekent dat voor drukte in een bepaald gebied? Datavragen die voor beleidsmakers uitermate relevant zijn en waar tot voor kort maar mondjesmaat antwoord op kon worden gegeven.
28/02/23
Volume horeca stagneert, hotels en vakantieparken boeken meeste omzetgroei
Met 0,1 procent steeg de omzet van de horeca in het vierde kwartaal 2022 nauwelijks ten opzichte van het derde kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde met 1,3 procent. De hotels en vakantieparken doen het relatief nog het best gerekend naar omzet maar ook zij merken daling in het volume.