Geplaatst op: 24-03-2020
Auteur: Marc Gerlings

Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie

Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Afbeelding van Arek Socha via Pixabay

Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden. Dat doen we op dit virtueel prikbord van hoop en inspiratie. Tips en ideeën zijn van harte welkom op de redactie: redactie@nrit.nl.


#socialdistancebank


Om duidelijk te maken dat anderhalve meter afstand houden echt belangrijk is, ontwierp de Limburgste kunstenaar Patrick Kusters de #socialdistancebank. Samen met zijn team en zijn dochter bouwde hij afgelopen dagen dit meubel. 

Patrick: "Iedereen heeft te maken met de coronacrisis, of je het nu wilt of niet. Toch zie ik om mij heen veel situaties waarin het mensen niet lukt om afstand te houden, terwijl dit de meest effectieve maatregel is om erger te voorkomen. Als beelddenker heb ik gezocht naar een vorm waarbij het direct duidelijk is wat er wordt bedoeld, namelijk afstand houden van elkaar. Dat levert een confronterend beeld op, normaliter zijn mijn meubels bedoeld om mensen bij elkaar te brengen. Nu ook, maar dan op veilige afstand”. 

De bank biedt plaats aan maximaal 2 personen die anderhalve meter uit elkaar zitten. Best een hele afstand, maar niet te ver om nog een goed gesprek te voeren. De #socialdistancebank is op aanvraag beschikbaar om meer bewustzijn te creëren via info@dutchlite.nl.   RCN Vakantieparken biedt mensen in medische zorg gratis accommodatie aan


27 maart 2020 - RCN Vakantieparken stelt op al zijn vakantieparken in Nederland gratis accommodaties beschikbaar voor mensen in de medische zorg. Wil je de reistijd verkorten,voorkomen dat jijzelf of je gezin/familie geïnfecteerd raakt door het virus of heb je een andere reden waarom dit voor jou nodig zou zijn? Mail je situatie en je gegevens naarhoofdkantoor@rcn.nl en RCN Vakantieparken neemt zo snel mogelijk contact met je op.


Martin van Schaik, marketingmanager bij RCN, licht het initiatief toe: "Het idee is begin deze week ontstaan tijdens een overleg met MT en directie. Ten eerste omdat we iets wilden doen voor de mensen in de medische zorg die momenteel zo’n belangrijk werk doen en ten tweede omdat onze vakantieparken weliswaar open zijn, maar ook wij te maken hebben met minder boekingen, verplaatsingen van boekingen en annuleringen. Daardoor hebben we ook de capaciteit beschikbaar om dit aan te kunnen bieden.”


Al tientallen reacties

Sinds RCN het initiatief woensdag lanceerde, hebben enkele tientallen mensen gereageerd. Daarbij zaten ook mensen die niet in de medische zorg werkten, vertelt Van Schaik. "Hoe graag we iedereen in een vitaal beroep ook zouden willen helpen, we moeten als RCN ergens een streep trekken. Als RCN hebben we ervoor gekozen om ons te richten op de medewerkers in de medische zorg.”


De mensen die in de medische zorg werken en hebben gereageerd geven verschillende redenen op: "Soms moeten ze door omstandigheden op een andere locatie werken. Zo was er een medewerker die eerst in Nijmegen werkte en nu in Tilburg aan de slag is. Voor hem betekende het veel extra reistijd en was zo’n accommodatie dichterbij dus een uitkomst. Anderen geven aan graag in isolatie te zijn, omdat ze bang zijn voor besmettingsgevaar van familie.”


RCN is inmiddels bezig met een inventarisatie van de verzoeken en verwacht in of vlak na het weekeind de eerste medewerkers in de medische zorg te verwelkomen. Van Schaik benadrukt dat het aanbod geldt zolang het vanwege de coronacrisis nodig is. Daarnaast is maatwerk mogelijk: "Zorgmedewerkers moeten zelf aangeven welke dagen ze het liefste willen doorbrengen op de accommodatie.”


Waarom zijn de RCN-parken open?

Van Schaik licht toe waarom RCN besloten heeft om open te blijven: "Ons concept is minder gericht op groepen bij elkaar, maar veel meer op erop uitgaan in de natuur, alleen of in kleine groepen. Daarnaast hebben we soms ook een sociale functie, voor mensen die tijdelijk even niet over een woning kunnen beschikken. En tenslotte is er ook een economische reden: door open te blijven krijgen we nog inkomsten en kunnen we mensen aan het werk houden. Voor vaste medewerkers hebben we mede daardoor nog geen arbeidstijdverkorting aan hoeven te vragen.”


Vanzelfsprekend heeft RCN wel een aantal maatregelen genomen nu de parken openblijven:

  • Op diverse plaatsen zullen informatieposters worden opgehangen. We verzoeken gasten dringend deze aanwijzingen ter plaatse op te volgen.
  • Alle gasten worden dringend verzocht gepaste afstand (1,5 meter) te houden tot andere gasten en de medewerkers van RCN.
  • Alle openbare voorzieningen (zoals brasserie, kinderspeelparadijs, bowling en zwembad) zijn tot 1 juni 2020 gesloten.
  • Alle sanitairgebouwen zijn gesloten tot 1 juni 2020.
  • Er mogen geen evenementen/bijeenkomsten/activiteiten plaatsvinden met meerdere personen. Daarom zijn alle recreatieactiviteiten afgelast tot 1 juni.
  • De vakantiekerkdiensten zijn tot en met Pinksteren afgelast.
  • Het ontvangen van bezoek op het park is tot 1 juni niet mogelijk.
  • Er is een snackbarservice met mogelijkheid tot bezorgen en/of afhalen op het park.
  • We hebben extra hygiëne instructies gegeven aan onze medewerkers en extra hygiëne maatregelen genomen rondom schoonmaak.
  • Medewerkers zijn alleen aan het werk indien zij in goede gezondheid verkeren.

>>>


Bloemen voor Amsterdammers


25 maart 2020 - Ondanks de coronacrisis gaat het Tulpfestival Amsterdam door. Het festival brengt in deze bijzondere tijden een saluut aan Amsterdammers en zet de hoofdstad gedurende de maand april 2020 in bloei. 

Initiatiefnemer en organisator Saskia Albrecht: "Juist nu het leven voor iedereen zo ingewikkeld is geworden lijkt het ons een mooi gebaar de tulpen als een troostrijke voorjaarsgroet bij de Amsterdammers voor de deur te brengen.” Ook al zijn bewoners aan huis gekluisterd, op verschillende locaties kunnen ze vanaf medio volgende week vanuit hun huis genieten van de vrolijke voorjaarsbloem in hun eigen buurt. Sommige locaties zoals de tuinen van hotels en musea zijn niet toegankelijk.>>>

#CantSkipHope: Fantastische videoboodschap van Visit Portugal


24 maart 2020 - Turismo de Portugal heeft de boodschap over de toeristische bestemming aangepast van #CantSkipPortugal naar #CantSkipHope. Het resultaat is een fantastisch filmpje dat ons als wereld en sector op de grond zet maar ook zoveel hoop biedt.

Met dit initiatief geeft Turismo de Portugal de boodschap af om juist nu stil te staan, opnieuw te focussen en de inspanningen te bundelen zodat we verder kunnen. "Het is tijd om na te denken. Het is tijd om een pauze te nemen, voor het welzijn van de wereld. Voor nu kunnen we dromen van die ongelooflijke dagen die komen gaan. We zitten hier samen in,” luidt de boodschap van hoop die is verwerkt in een film dat beelden toont van Portugese landschappen en monumenten. 

Het werk is bedacht en uitgevoerd door teams werkend vanuit huis en gebruik makend van afbeeldingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt. Met een smartphone is de voice-over opgenomen. Luis Araújo, voorzitter van Turismo de Portugal, benadrukt de boodschap van de film: "We willen vooral dat deze film dient ter inspiratie voor een brede reflectie, het bewustzijn te vergroten en alles te verenigen om dit moeilijke moment in de menselijke geschiedenis te overwinnen.”>>>

Ondernemers zoeken kansen voor omzet en hart onder de riem


24 maart 2020 - Deuren zijn dicht nu het coronavirus Nederland strak in zijn greep houdt. Niet alle ondernemers leggen zich daarbij neer. Je mag als bedrijf op dit moment nog bezorgen. Je kunt ook een loketfunctie maken waardoor je toch die lekkere cappuccino kunt verkopen. Hoe pak je die kansen?

Allerlei kleine kansen duiken op en ondernemers pakken die. Soms om toch nog iets van omzet binnen te halen en personeel te kunnen laten betalen. Maar ook om de stilstaande maatschappij een hart onder de riem te steken. Deze video geeft een impressie van een paar Amsterdamse ondernemers. "Gek dat we er nog niet eerder aan gedacht hebben,” meldt een van de ondernemers over het bezorgen. Heb je als ondernemer nog meer creatieve tips om omzet te behouden in de sector leisure? Laat het de redactie weten.

Topics:Horeca, Leisure
Trefwoorden: ondernemen, crisis, creatief, kansen

||| Blogs |||

26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
28/01/19 · Beleid · Dagrecreatie · Horeca · Leisure · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...
14/01/19
Oude strijder
Oude strijder
14/01/19 · Attractieparken · Beleid · Dagrecreatie · Duurzaam toerisme · Horeca · Leisure · Marketing · Natuur · Retail · Sport · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Watersport · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/03/20
Samen uit de crisis: R&T gratis
In een normale wereld verschijnt vakblad R&T gewoon op papier. De artikelen uit R&T verschij...
24/03/20
Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
23/03/20
Waterschappen springen bedrijven te hulp
De waterschappen hebben een hechte band met recreatie. Zij zorgen onder meer voor schoon water, voor...
12/03/20
1 op de 2 bezoekers is Duits in Gelderland
Bij de publicatie van het overnachtingscijfer bleek dat de groei van de Duitse bezoekers nog verder ...
11/03/20
Exclusief voor leden
Bovengemiddelde groei Nederlands toerisme naar Denemarken
Het Deens toerisme vestigde in 2019 opnieuw een record in het aantal overnachtingen. Vooral in het s...
06/03/20
The VR Room trapt pop-up tour af met nieuwe vestiging in Tilburg
The VR Room krijgt in Tilburg haar eerst pop-up vestiging. Daartoe is een unieke samenwerking aangegaan met vastgoedbelegger Wereldhave.
06/03/20
Exclusief voor leden
4 concrete doelen Europa vermindering plastic
Veel bedrijven in de gastvrijheidseconomie verminderen het gebruik van plastic. Vandaag zijn op Euro...
05/03/20
Exclusief voor leden
Utrecht investeert meer in festivals (+38%)
De provincie Utrecht heeft voor de komende 4 jaar in totaal 5,2 miljoen euro subsidie beschikbaar vo...