Geplaatst op: 14-01-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

De vakantietrends voor de zomer van 2020

De vakantietrends voor de zomer van 2020

Reisbedrijf TUI heeft aan de vooravond van de Vakantiebeurs de vier belangrijkste vakantietrends op een rijtje gezet. TUI ging niet over een nacht ijs en ondervroeg 1.000 Nederlanders en deelde haar boekingsgegevens met ons.


Waar vliegen we naar toe?

Allereerst maar de focus op de boekingscijfers. Spanje staat bij TUI met stip op 1 deze zomer, gevolgd door Griekenland. Beide bestemmingen laten een groei zien van twee cijfers ten opzichte van vorig jaar. Na de enorme inhaalslag vorig jaar laat Turkije dit jaar een wat gematigder groei zien. Maar Turkije is nog steeds goed voor plek 3 in de top 5 vliegvakanties. Interessante nieuwkomers en ‘stijgers-met-stip’ zijn Bulgarije, Tunesië en Marokko.


Maar de zonzoeker kijkt ook verder: Curaçao trekt wederom veel nieuwe vakantiegangers. Indonesië, en dan met name Bali, claimt nu een vaste plaats binnen top 5 van verre bestemmingen. Ook Suriname groeit in populariteit.


De top 5 vliegvakanties:

  1. Spanje
  2. Griekenland
  3. Turkije
  4. Curaçao
  5. Egypte


Wat zijn de autobestemmingen?

Ook autovakanties zitten behoorlijk in de lift. De top 5 van landen waar we zelf graag heen rijden is:

  1. Italië
  2. Oostenrijk
  3. Denemarken
  4. Spanje
  5. Frankrijk


Italië staat weliswaar al jaren stabiel op 1, maar Oostenrijk verbaast het meest met een groei van meer dan 60% en Denemarken neemt ook een spurt met 36%. In de hoogseizoenmaanden juli en augustus, is Kroatië ook onderdeel van de top 5, ten koste van Frankrijk.


Welke stedentrips scoren?

Wat verder opvalt, is dat stedenreizen als pakket het goed blijven doen. Doorgaans wordt een city trip korter voor vertrek geboekt. Er tekent zich een interessante top 5 af, die wordt aangevoerd door Valencia waar 2,5 keer meer mensen heen gaan in vergelijking met vorig jaar! Dan volgen New York, Parijs, Boedapest en Barcelona.


En dan nu de vier trends van TUI.


1. Digitalisering steeds belangrijker, ook tijdens de reis.

Dit jaar wordt echt de doorbraak van de digitalisering op vakantie. 77% van de ondervraagden zou graag alle praktische informatie over hun reis terug vinden in een app, waarbij 69% aangeeft dat zij daarin ook hun digitale reisdocumenten willen ‘bewaren’. Een grote meerderheid dus, die ook via een app wil inchecken (70%), bekijken wat er te doen is op vakantie (73%) en extra’s regelen(62%). Dit geldt niet alleen voor de jongere reizigers, want ook 53% van de 60- tot 80-jarige reizigers wil een dergelijke app.


Andere digitale opties die men interessant vindt zijn onder andere de deur van je hotelkamer openen met je telefoon in plaats van met een sleutel (41%) of digitaal inchecken in het hotel (34% in totaal en zelfs 51% van de 30- tot 40-jarigen). Ook is ruim een derde geïnteresseerd in een excursie met informatie via een augmented reality bril in plaats van een lokale gids. 17% ziet het wel zitten om een vakantie te boeken via ‘voice technology’.


En hoe zit het met een papieren reisbrochure versus digitale informatie? Daarover zijn de meningen verdeeld; 41% heeft liever een online reisgids of maakt het niet uit en 59% bladert nog graag in een papieren reisgids, vooral om "inspiratie op te doen”.


2. Bewust eten en meer bewegen, ook op vakantie

Een groot deel van de vakantiebeleving is verbonden met het eten tijdens de reis, blijkt ook uit de uitkomsten van het onderzoek. Maar liefst 88% van de respondenten vindt het belangrijk dat het eten tijdens de vakantie lekker en gevarieerd is, zowel in de accommodatie als in de restaurants in de buurt. De reizigers hechten hier meer waarde aan dan drie jaar geleden.


Bewuster eten en bewegen hebben de aandacht in het dagelijkse leven, en dat wordt doorgetrokken tijdens de vakantie. Steeds meer mensen willen ook (af en toe) vegetarisch eten. 76% vindt het fijn om tijdens de vlucht ook voor een vegetarische maaltijd te kunnen kiezen, maar wil wel de optie voor vlees of vis behouden. Slechts 13% eet graag ’lekker Hollands’ tijdens de vakantie; opvallend is dat deze voorkeur het grootst is (22%) in de categorie 30-40 jaar en dat vooral mannen dit aangeven.


Ook beweging tijdens de vakantie is belangrijk. Niet al te intensief - slechts 19% wil een hotel met fitness faciliteiten - maar 76% wil wel dagelijks een stevige wandeling maken en 61% geeft aan tijdens de vakantie minimaal twee dagen actief bezig te willen zijn.


3. Accommodatie moet duurzaam zijn en goed voor omgeving en personeel

De aanhoudende berichten dat toerisme de potentie heeft bestemmingen aan te tasten, is ook bij het grote publiek doorgedrongen. Vakantiegangers vinden het belangrijk dat niet alleen zijzelf genieten, maar dat hun vakantie ook bijdraagt aan het welzijn op de locatie. Het is een hot topic voor 76% van de ondervraagden dat de accommodatie goed is voor haar medewerkers en 69% wil dat de lokale bevolking in de omgeving er ook wel bij vaart. 62% wil dat het hotel actief let op hoe met voedsel om te gaan en verspilling tegen te gaan; dit is zelfs 70% in de groep 60-80 jaar. Ruim de helft (53%) vindt het belangrijk dat het hotel een duurzaamheidskeurmerk heeft en daarmee bevestigt dat het goed omgaat met mensen en milieu ter plaatse.


De reis naar de accommodatie toe moet voor bijna de helft van de ondervraagden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd worden en 64% wil een keuze hebben tussen de diverse vervoersmogelijkheden. De vakantieganger is minder bezig met de ‘uitstootgevolgen’ van de vakantie, maar meer met de manier waarop ter plaatse op de bestemming met de mensen en de natuur wordt omgegaan.


4. Twintigers houden van stedentrips, zestigers plannen een rondreis, de dertigers omarmen digitale toepassingen

Alle respondenten gaan op vakantie om zelf te genieten, dat is niet verrassend, maar 4% wil toch ook graag iets betekenen voor de lokale gemeenschap via vrijwilligerswerk op de bestemming; die bereidwilligheid is het groots onder de vijftigers. 5% wil graag iets leren, vooral de twintigers (11%). 15% denkt aan een vakantie met het hele gezin mét opa en oma, al denkt de leeftijdsgroep 40-50 jaar daar meer aan (17%), dan opa en oma zelf (60-80 jaar 13%).


Als 'droombestemming' geven de meeste respondenten Amerika op, vooral de groep tussen 18 en 50 jaar geeft Amerika op als bestemming die ze bovenaan de reiswenslijst hebben staan.


Wat opvalt als we kijken naar een actieve vakantie, is dat maar liefst 13% van de ouderen tussen de 60 en 80 jaar van plan is dit jaar zo’n vakantie te boeken; ruim twee keer zoveel als de dertigers (6%).


Nederland heeft zin in vakantie, want wel 85% geeft aan zeker op vakantie te gaan komende zomer, waarvan een kwart in ieder geval een zonvakantie wenst. Opvallend is dat stedentrips populair blijven, 14% geeft aan dat zeker in te plannen (al dan niet naast een zonvakantie). In de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar, is dat zelfs 22%. Ook in de boekingscijfers ziet TUI dat het aantal georganiseerde stedentrips voor zomer 2020 fors stijgt. Vooral Valencia en New York zijn populair.

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, binnenlandse vakanties, buitenlandse vakanties, trends

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/01/21
Bijna alle vakantiegangers naar buitenland bereid tot vaccinatie
Ruim acht op de tien Nederlanders die dit jaar op vakantie willen naar het buitenland is bereid zich...
25/01/21
RCN Vakantieparken breidt uit naar Duitsland
RCN Vakantieparken, bekend van 17 vakantieparken en campings in Nederland en Frankrijk, breidt uit n...
25/01/21
Reisplannen Nederlanders steeds later
Steeds minder Nederlanders hebben reisplannen en de plannen die er zijn schuiven steeds verder naar achteren. Nederlanders zijn een stuk negatiever dan de gemiddelde Europeaan.
25/01/21
Marketing Drenthe sluit aan bij Kennisnetwerk Destinatie Nederland
Nederland, heeft Marketing Drenthe als nieuwe partner in het netwerk mogen toevoegen. Binnen het netwerk gaat Marketing Drenthe samen met andere aangesloten destinatiemarketing- en managementorganisaties aan de slag om te werken aan de versterking van het vakgebied destinatiemanagement en de verdere ontwikkeling van de rol van DMO’s als ‘spin-in- het-web’ bij bestemmingsontwikkeling.
25/01/21
Fries Museum leent medewerkers uit aan zorg
Enkele balie- en beveiligingsmedewerkers van het Fries Museum gaan de komende weken aan de slag als ...
25/01/21
Lockdown zorgt voor minder verkeer naar bungalowparken
Het doel van de coronamaatregelen is het contact tussen mensen te verkleinen zodat het coronavirus geen kans krijgt. De lockdown lijkt nu ook zichtbaar te zijn bij bungalow- en vakantieparken. Veel minder Nederlanders pakken de auto naar de vakantiehuizen.
25/01/21
Dobberend Bos verhuist naar Floriade
Het kunstwerk Dobberend Bos heeft haar nieuwe ligplaats gekregen in het Weerwater bij Floriade Expo 2022 in Almere.
22/01/21
Nieuwe CAO voor watersportbedrijven en zeilmakerijen
Er is een nieuwe HISWA/SZS-cao afgesloten voor watersportbedrijven en zeilmakerijen. HISWA-RECRON (o...