Geplaatst op: 22-04-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Ondanks stijgende prijzen en extreem weer hebben meer Nederlanders meer vakantieplannen

Ondanks stijgende prijzen en extreem weer hebben meer Nederlanders meer vakantieplannen
Foto: NBTC / Iris van den Broek

Van alle Nederlanders heeft 89% plannen de komende twaalf maanden op vakantie te gaan. Dit is meer dan vorig jaar, toen dat op 84% lag. Opvallend is dat duurzaamheid, stijgende prijzen en extreme weersomstandigheden een belangrijke rol spelen bij vakantiekeuzes. Van alle Nederlanders heeft 51% al een vakantie geboekt en heeft nog eens 39% de intentie dit te gaan doen.

Dit blijkt uit de negentiende editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) vandaag uitbrengt. Dit onderzoek in zeven verschillende landen (Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten en China) geeft inzichten in vakantieplannen en de invloed van de actualiteit hierop.

Meer behoefte aan spreiding vakanties

Uit de resultaten blijkt dat de maand mei onder Nederlanders een geliefde vakantiemaand is. Ook zien we dat aspecten als betaalbaarheid en weersomstandigheden voor een grote groep Nederlanders meespeelt in vakantiekeuzes. Volgens algemeen directeur Jos Vranken een interessante ontwikkeling: "Er lijkt steeds meer behoefte aan vakantiespreiding te zijn. Dit kan zorgen voor meer keuzemogelijkheden en lagere prijzen voor consumenten. Ook voor ondernemers is spreiding interessant; het kan zorgen voor meer bezoek buiten het hoogseizoen. Zo leveren bezoekers ook een waardevolle bijdrage buiten de piekmomenten om. Momenten waarop het vaak al erg druk is en accommodaties bijvoorbeeld al vol zitten. Ook kan spreiding de druk op steden en regio’s verlichten. Het is duidelijk dat we meer inzicht moeten krijgen in de effecten ervan en de maatregelen die daarbij passen, zoals flexibilisering van vakanties. Daarover moeten we als sector het gesprek met elkaar en ook het onderwijs aangaan.”

1 op de 10 Nederlanders vermijdt hoogseizoen vanwege stijgende prijzen

Van alle ondervraagden geeft gemiddeld 50% aan genoodzaakt te zijn aanpassingen te maken in het vakantiegedrag door stijgende prijzen. Voor Chinezen en Fransen geldt dit het meest (60% en 57%), voor Nederlanders het minst (38%). Vooral het verminderen van het aantal vakanties en het kiezen voor goedkopere accommodaties zijn veel gehanteerde strategien om stijgende prijzen het hoofd te bieden. Interessant is dat 10% van de Nederlanders het hoogseizoen vermijdt vanwege stijgende prijzen, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd geeft gemiddeld 44% van alle ondervraagden aan voor de eerstvolgende vakantie een vergelijkbaar budget te hebben als in voorgaande jaren. Zelfs 31% geeft aan meer budget beschikbaar te hebben.

AI speelt nog geen rol in orientatieproces

ChatGPT en AI spelen nog nauwelijks in rol bij de keuze voor een volgende vakantiebestemming. In de Europese landen geeft tussen de 2% en 4% aan dit te gebruiken. In de Verenigde Staten (6%) en China (8%) is dat beduidend hoger.Meest gebruikt worden websites van reisorganisaties en boekingssites (29% - 51%) en zoekmachines (27% - 38%). Ook aanbevelingen van vrienden, familie en collega’s (21% - 41%) een grote rol.

Extreem weer leidt tot vakantieaanpassingen

Extreme weersomstandigheden beïnvloeden voor gemiddeld 46% van alle ondervraagden hun vakantiekeuze. Als gevolg van extreem weer passen vakantiegangers vooral de periode waarin ze op vakantie gaan aan. Nederlanders kiezen meer dan andere landen voor het aanpassen van de bestemming vanwege extreem weer (52%). Ondertussen letten Britten en Amerikanen meer op de voorwaarden en verzekeringen bij het boeken van een vakantie.

Duurzaamheid grote invloed op vakantiekeuzes

Bij het boeken van vakanties vindt gemiddeld 51% van alle ondervraagden het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid. Bij Nederlanders speelt duurzaamheid relatief minder (37%). Duurzaamheid heeft meer invloed op vakantiekeuzes dan mogelijke drukte op vliegvelden en conflicten in de wereld. Opvallend is dat Nederlanders het minst rekening houden met duurzaamheid. Chinezen geven het meest aan rekening te houden met duurzaamheid, door hun keuze in bijvoorbeeld accommodatie, vervoermiddel of bestemming. Zij zijn ook meer dan andere landen gevoelig voor conflicten in Oekraine, en Israel en de Palestijnse gebieden.

Spanje populairste Europese vakantieland

Spanje is het populairste Europese vakantieland voor Nederlanders, Belgen, Duitsers, Fransen, Engelsen, Amerikanen en Chinezen. In alle zeven landen komt Spanje terug in de top 5; bij vier landen zelfs op de eerste plek. Zo is Spanje favoriet onder Nederlanders, Duitsers, Fransen en Britten. Ook voor 23% van de Nederlanders is Spanje het favoriete Europese vakantieland, gevolgd door Frankrijk, Italië en Duitsland (elk 11%). De top 5 wordt gecomplementeerd door Griekenland met een aandeel van 9% in de buitenlandse vakantieplannen van Nederlanders . In de onderzochte landen heeft Nederland als vakantiebestemming een laag aandeel. Het hoogst in Duitsland (5%) en België (4%), de Verenigde Staten (3%) en China (2%). 

Minder binnenlandse vakantieplannen in Limburg en Gelderland

Nederlanders die hun eerstvolgende vakantie in Nederland willen doorbrengen, geven aan dit het meest in Drenthe en Noord-Holland te willen doen (resp. 13% en 11%). Daarna volgen Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Overijssel (alle vier 10%). Ten opzichte van een jaar geleden zijn de plannen voor een vakantie/weekendje weg afgenomen in Limburg en Gelderland.

Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/actueel/ondanks-stijgende-prijzen-en-extreem-weer-heeft-90-van-de-nederlanders-vakantieplannen
Trefwoorden: vakanties, toerisme, onderzoek

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
17/05/24
Touroperator TUI zet campagne op met 10 influencers
Vandaag start TUI een campagne waarin de reisorganisatie op zoek gaat naar 10 TUInfluencers. Dat zijn niet de gebruikelijke influencers met veel volgers en een groot bereik op social media, maar TUI fans die graag op vakantie gaan en anderen daarvan laten meegenieten.
17/05/24
De 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux
Pleisureworld heeft de 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux bekend gemaakt. Uit de top 10 wordt op 8 oktober, tijdens De Vakdag Vakantiehuis van de Toekomst 2024, de overall winnaar gekozen.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.

||| Agenda |||

23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...