Geplaatst op: 16-11-2018

Nominaties voor innovatie award Horecava

Recordaantal inzendingen

Nominaties voor innovatie award Horecava
Foto: Horecava

Rookworst van damhert uit de duinen, composteerbare patatbakjes van suikerriet, medewerkers werven door middel van swipen en een volledig geautomatiseerde cocktailbar. Het is een greep uit de fantasierijke innovaties die zijn genomineerd voor de Horecava Innovation Award 2019; dé jaarprijs voor de beste innovaties in de Nederlandse horeca. Tijdens de opening van de Horecava 2019 in de RAI Amsterdam wordt de winnaar bekend gemaakt. De deskundige jury selecteerde in vier categorieën zestien veelbelovende producten en diensten uit een ‘all time’ recordaantal inzendingen: 189!


Tijdens de opening van de 63ste Horecava, op maandag 7 januari 2019 in RAI Amsterdam, worden de categoriewinnaars, de overall winnaar en de winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award bekend gemaakt. De overall winnaar krijgt behalve de felbegeerde wisselbeker en eeuwige roem, een stroom aan publiciteit in de pers en op social media.


Trends met vega
Een onwaarschijnlijk grote oogst van 189 innovatieve inzendingen dit jaar (tegen 120 vorig jaar). Meer dan hónderd innovaties vielen in de categorie Food & Beverage. De jury had de handen vol en leed na afloop van de proefsessies aan overprikkelde smaakpapillen. 

1) De verschuiving van dierlijk eiwit naar plantaardig, dendert door met onverminderde vaart.
2) Veel inzenders willen een duurzaam, lekker en snel alternatief bieden aan de immer uitdijende groep van vege- en flexitariërs.
3) Opvallend is de stijging van het aantal vegan producten, die helemaal niets dierlijks meer bevatten. Plant-based koken zet door. Verder creatieve oplossingen voor keukens die handjes tekort komen.


Tegen verspilling
Producten van natuurlijke, recyclebare grondstoffen maken korte metten met de plastic- en kledingberg in de categorie Concepts, Interior & Design. Ook bij Equipment & Services ligt focus op tegengaan van verspilling. Daarnaast zijn er antwoorden op het gebrek aan personeel in de vorm van handige apparaten, die een deel van het werk kunnen overnemen. De deeljury van de nog jonge categorie Digital, Apps & Social Media had heel wat te testen. De inzendingen waren avontuurlijker dan vorig jaar. Van hippe wervingsapp voor medewerkers tot een ‘warm en gastvrij’ alternatief voor het onpersoonlijke online reserveren. Artificial intelligence en swipen doen hun intrede.


Na een intensieve dag proeven, keuren en testen kwam de onafhankelijke jury, bestaande uit ondernemers, deskundigen en vakjournalisten, tot de volgende zestien genomineerden:


Nominaties Horecava Innovation Award 2019


Categorie Concepts, Interior & Design
Circulaire kokskledinglijn van Persu, gemaakt van Infinity-stof van Dutch Awearness; een 100% recyclebare polyester stof, waarvan tot ácht keer nieuwe werkkleding kan worden gemaakt. Persu, Lijnden Flyingtable is een slim frame met deelbaar tafelblad dat om palen, zuilen én bomen kan worden geklemd. Sterk, fraai en demontabel dus makkelijk op te slaan. Flyingtable, Houten

NOHBO drops, Shampoo, conditioner, douchegel etc., per portie verpakt in een ecologisch verantwoorde, wateroplosbare folie, in druppelvorm. ‘Drop’ natmaken en wassen maar. Geen plastic flesjes meer. Bunzl Cosmetics, Nijmegen.

Snackdisposables van suikerriet, aantrekkelijk en 100% composteerbaar. Passen in elke bakwand-dispenser. Gemaakt van grondstoffen die weer natuurlijk aangroeien. Wég met het witplastic patatbakje! Natureko, Waddinxveen.


Categorie Digital, Apps & Social Media
AssistYou, een intuïtief werkende digitale telefoonservice voor de horeca die is gebaseerd op artificial intelligence. Warmer en gastvrijer dan online reserveren, 24/7 beschikbaar. AssistYou, Rotterdam.

Deliverect, maakt einde aan de wildgroei van bonnenprinters en monitors van diverse bezorgdiensten als Deliveroo, Thuisbezorgd, etc. in horecakeukens. Alles komt overzichtelijk op één plek binnen. Deliverect, Gent (Be).

OnJobs, een nieuwe en uiterst visuele manier van het opstellen en presenteren van horecavacatures. Voor de nieuwe generatie die geen lappen tekst meer leest. Swipend door vacatures en werkgevers. OnJobs, Den Haag.

SO Connect Review, op één plek duidelijk overzicht houden over reviews die mensen online over je horecazaak plaatsen. En van daaruit direct reageren. Helpt actief de online reputatie te verbeteren. So Connect, Amsterdam.


Categorie Equipment & Services
Asept Fretus pomp, sauzendispenser; hygiënisch, herbruikbaar,vaatwasserbestendig en gebruiksvriendelijk. Voor exact en snel portioneren van sauzen vanuit staande of hangende flessen. Bereila, Bedum.

Glazenwasmachine TOP DRY, gegarandeerd een poleervrij en kurkdroog resultaat. Maakt een eind aan natte glazen en vervelend ontsnappende warme damp. Hobart, Woerden.

TenderOne Bottle tender, geautomatiseerde cocktailbar die het mogelijk maakt heel precies cocktails, mix- en frisdranken te produceren in 10 seconden. Combineert 16 tot 34 ingrediënten. TenderOne-cocktails, Nuenen.

Zero foodwaste brengt voedselverlies in kaart. Met een specialebeeld herkennende camera en weegschaal bij de afvalbak creëer je een verspillingsmonitor. Maakt tastbaar wat wanneer waarom wordt weggegooid. Zero foodwaste, Utrecht.


Categorie Food & Beverage
Aard, drank van houtgerijpt wild bier, geblend met kvass van oud desembrood, rode biet en absintalsem. Qua smaak tussen bier en wijn in, gastronomisch goed inzetbaar. Nevel Artisan Ales, Nijmegen.

Amster-Damhertenrookworst, ambachtelijk geproduceerde rookworst met vlees van damhert uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Heerlijk van smaak, bovendien halal. Pieter van Meel Wild en Gevogelte, Amsterdam.

De Balletjes, borrelsnack gemaakt van de reststromen van duurzame verse frietproducent. Te frituren balletjes van aardappelafsnijsels met kaas en IPA bier op smaak gebracht. FrietHoes, Haarlem.

kukki Cocktails, spannend ogende cocktails met ijsblokjes en vers fruit, ín de fles. 18 maanden houdbaar, zonder chemische toevoegingen. Maakt nieuwsgierig. kukki, Berlijn (DE).


Het Octrooicentrum Nederland van de Overheid staat alle genomineerden die dat wensen weer bij met goede raad.


Karel de Vos Duurzaamheid Award
Voor de zevende keer wordt de Karel de Vos Duurzaamheid Award uitgereikt. De fraaie trofee is vernoemd naar de in 2012 overleden initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. De prijs is voor de innovatie die het meest blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie en die ondernemers nieuwe kansen biedt. Alle inzendingen maken kans.


Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, innovatie, business model

CELTH



||| Nieuws |||

23/12/25
Horeca in 2026: Gematigde groei, bij stijgende prijzen
De vooruitzichten voor de Nederlandse horeca in 2026 zijn voorzichtig positief. Consumenten geven naar verwachting iets meer uit dankzij een verbeterde koopkracht, maar uitbundige groei blijft uit. ING Research voorspelt een volumegroei van circa 1% voor de sector bij een gemiddelde prijsstijging van 4%. Het lage consumentenvertrouwen en zorgen over hoge prijzen temperen de bestedingen.
22/12/25
Tien reistrends voor 2026
De wereld van toerisme verandert razendsnel. Reizigers zoeken niet alleen bestemmingen, maar ook vrijheid, comfort, betekenis, rust en authenticiteit. NBTC presenteert in de Trendpublicatie 2026 tien trends die de komende jaren richting geven aan de Nederlandse toeristische sector. Ontdek de 10 trends.
22/12/25
Mauritshuis introduceert €4-ticket en verbreekt bezoekersrecord
Het Mauritshuis in Den Haag sluit 2025 af met een historisch hoog aantal bezoekers én kondigt een opvallende nieuwe maatregel aan. Vanaf 1 januari 2026 kunnen bezoekers het museum dagelijks na 16.00 uur binnen voor slechts €4. Met deze stap wil het Mauritshuis kunst toegankelijker maken voor iedereen.
19/12/25
Van plan een roadtrip te maken? Denk ook aan deze praktische zaken
Een roadtrip voelt altijd als een klein avontuur dat je zelf vormgeeft. De vrijheid om te stoppen waar je maar wilt geeft een gevoel dat geen andere reis kan evenaren. Toch begint die ontspannen vibe al bij de voorbereiding. Een kaart vol leuke plekken, een globale route, een playlist die mee kan tot aan de horizon.
18/12/25
Toerisme en recreatie spelen structurele rol in de leefbaarheid
In december heeft Destinatie Nederland een zienswijze ingediend op de Ontwerp Nota Ruimte. Toerisme en recreatie spelen een structurele rol en daar is ruimte voor nodig.
18/12/25
Musea trokken 32 miljoen bezoeken in 2024
Nederlandse musea trokken in 2024 bijna 32 miljoen bezoeken, evenveel als een jaar eerder. Dat zijn er 2 miljoen minder dan in pré-coronajaar 2019. Ook buitenlandse toeristen gaan iets minder (-2%) naar een museum.
18/12/25
Alumni get-together opleidingen tourism management op vakdag
Het is inmiddels een mooie traditie geworden om de vakdag van de Vakantiebeurs te starten met een le...
17/12/25
Exclusief voor leden
Laser en gezellige lampjes maken Bright Nights
Stap in een oase vol met licht, kleur, sneeuw en muziek. Het ideale kerstuitje voor het hele gezin met meer dan 40 attracties én verrassend entertainment, meldt attractiepark Walibi over de Bright Nights.

||| Agenda |||

07/01/26 t/m 08-01-26
07/01/26 t/m 08-01-26: Travel Trade Days 2026
De Travel Trade Days zijn kennis- en netwerkdagen voor de professionele reisbranche in de Benelux. G...
08/01/26 t/m 11-01-26
08/01/26 t/m 11-01-26: Vakantiebeurs 2026 - De wereld aan je voeten
De wereld ligt aan je voeten op Vakantiebeurs. Proef nieuwe smaken, ontmoet reizigers met bijzondere...
27/01/26 t/m 30-01-26
27/01/26 t/m 30-01-26: ENTER2026 eTourism Conference
De Breda University of Applied Sciences organiseert in januari 2026 de ENTER2026 eTourism Conference...
12/02/26
12/02/26 t/m 12-02-26: Dagrecreatie Live
Op 12 februari 2026 vindt het gloednieuwe event Dagrecreatie Live plaats in Evenementenhal Gorinchem...
02/04/26
02/04/26 t/m 02-04-26: Trendcongres Toerisme 2026
Het Trendcongres Toerisme 2026 is op donderdag 2 april 2026 bij Saxion Hogeschool in Deventer. De ed...