Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 24-05-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Nederlands zwemwater steeds beter maar in Europa op 18e plaats

Nederlands zwemwater steeds beter maar in Europa op 18e plaats
Vorig jaar was 75% van het Nederlandse zwemwater van uitstekende kwaliteit. Aan de normen voldeed 95% van al het zwemwater. Dit betekent dat zij grotendeels vrij zijn van verontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu. Meer dan 96% van alle 21.344 badzones in de Europese Unie voldeed aan de minimumeisen van de EU-regelgeving.

Het Nederlandse zwemwater is daarmee nog nooit zo goed geweest. In 2013 was 69% van het zwemwater van uitstekende kwaliteit en voldeed 92% aan de normen. Dat lijkt heel positief maar Nederland staat daarmee in de EU op een 18e plaats als we kijken naar de kwalificatie uitstekend zwemwater. Het zwemwater aan de Nederlandse kust is gemiddeld genomen een stuk beter dan in het binnenland. Aan de kust voldeed 81% aan de kwalificatie uitstekend terwijl dat bij binnenwater 74% was. Alle Nederlandse zwemlocaties met een slechte kwaliteit liggen in het binnenland, geen enkele kustlocatie kreeg die kwalificatie.


Figuur 1: Kwaliteit van Nederlands zwemwater aan de kust


Consument kan beter geïnformeerde keuze maken

"Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer zwemlocaties in Europa aan de hoge kwaliteitsnormen voldoen”, stelt Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van het Europees Milieuagentschap (EMA). "Dit helpt de Europeanen om beter geïnformeerde keuzes te maken over welke badplaatsen zij deze zomer zullen bezoeken. Hieruit blijkt ook de doeltreffendheid van ons milieubeleid en de praktische voordelen ervan voor de menselijke gezondheid en ons dagelijks leven, wanneer uitstekende gegevensverzameling en analyse worden verricht.”


Matige score in Europees perspectief

In Europees perspectief scoort Nederland dus niet bijzonder goed. Nederland staat op een 18e positie als we kijken naar al het zwemwater en op een 13e plaats van alle 23 EU-landen met kustwater. Het is opvallend dat in België het kustwater van dezelfde Noordzee veel beter wordt beoordeeld (91% uitstekend) dan het Nederlandse kustwater (81% uitstekend).

Gemiddeld over de hele Europese Unie krijgt 86% van al het zwemwater de kwalificatie uitstekend terwijl dat in Nederland 75% is. Dat komt vooral omdat de zwemwaterkwaliteit van ons binnenwater relatief slecht scoort. In de EU voldoet 82% van het binnenwater aan de kwalificatie uitstekend, in Nederland is dat slechts 74%. Aan de kust is het verschil iets kleiner, de EU scoort 87%, Nederland 81%.


Figuur 2: Kwaliteit van zwemwater in Nederlands binnenland


Beste zwemwater

Het beste zwemwater in de EU is te vinden in Luxemburg (100% uitstekend), Cyprus (99%), Malta (99%), Griekenland (97%), Oostenrijk (95%), Kroatië (94%), Ierland (93%), Duitsland (91%), Italië (91%) en Denemarken (86%). België staat op de 11e plaats waar 85% van het zwemwater van uitstekende kwaliteit is.


Het onderzoek

Voor het onderzoek is de kwaliteit van het zwemwater op 718 plaatsen in Nederland onderzocht. Daarvan scoorden 537 locaties uitstekend, 116 goed, 27 voldoende en was bij 19 plaatsen de zwemwaterkwaliteit echt onvoldoende. Bij 19 locaties was de bemonstering niet op orde en kon geen oordeel worden uitgesproken.

Link: http://www.eea.europa.eu/themes/water/interactive/bathing/state-of-bathing-waters
Trefwoorden: dagrecreatie, zwemmen, badwater, kwaliteit

CELTH



||| Nieuws |||

11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten