Geplaatst op: 22-08-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Wildlands zet Emmen weer op de kaart

Interview met Hans ten Cate van Hotel Ten Cate

Wildlands zet Emmen weer op de kaart
Eind juli ging ik voor het tweede jaar op rij op reis met college Hans van Leeuwen van Pleisureworld. Bleven we vorig jaar in de regio Apeldoorn, dit jaar ging de tweedaagse trip naar Drenthe en Groningen. We bezochten de nieuwe dierentuin in Emmen, waar we op excursie gingen, Outdoor Adventurepark Joytime, Hof van Saksen en Landgoed Tenaxx. We bleven slapen in Hotel Ten Cate waar een bijzonder kunstenaarscollectief groots aan de slag was gegaan. In een serie artikelen en blogs doe ik verslag van de trip. Hans van Leeuwen heeft ook een blog geschreven, die lees je hier.

We overnachten op onze tweedaagse trip in Emmen bij Hotel Ten Cate. Dat hotel is een opvallend gebouw in het straatbeeld, niet in de laatste plaats door de felgekleurde beschildering van de gevel die ook in het hotel en op de kamers terugkomt. De eigenaar Hans ten Cate is niet minder flamboyant ontdekken we de volgende morgen in een mooi gesprek in de hotellobby. Dat hij ook nog lid is van het Stichtingsbestuur van Wildlands Adventure Zoo dat we de dag daarvoor hebben bezocht is mooi meegenomen.


Eigen bedrijf weer teruggekocht

Hotel Ten Cate is een echt familiebedrijf maar eigenaar Hans besloot voor de eeuwwisseling met zijn vrouw en kinderen naar Frankrijk te vertrekken. Na jarenlang keihard werken was het even genoeg geweest. Hij verkocht het hotel begin 1999 aan consortium van vier ondernemers. "Zij bliezen de ziel er zo uit”, vertelt Hans in een openhartig en persoonlijk gesprek aan tafel in de hotellobby. Nadat ze ook nog stevige concurrentie kregen van een van der Valkhotel aan de snelweg ging het bedrijf in 2010 failliet. Hans kocht het hotel in datzelfde jaar weer terug: "Er waren meerdere partijen in het hotel geïnteresseerd en ik werd het. Achteraf hebben we toch nog een veel te hoog bod gedaan want de crisis brak toen net los. Daar hebben we nog vijf jaar last van gehad.”


Een slechte droom

"De eerste twee jaar nadat ik terugkwam dacht ik echt ‘waar ben ik aan begonnen?’. Het was net een slechte droom waarin we terecht kwamen. Maar je kunt geen kant meer op en zijn we gewoon doorgegaan”, zegt hij strijdbaar en al snel wordt duidelijk waar hij op doelt. Toen hij weer terug in Nederland was, trof hij een totaal ander hotellandschap aan dan wat hij tien jaar daarvoor had achtergelaten. Hans was oprecht verbaasd en vond dat de branche er een enorm zootje van had gemaakt. Hij doelt daarbij op de vele boekingssites die prijzen en commissies op de kop hebben gezet: "Jezus, jongens wat hebben jullie in die tien jaar gedaan?”, riep hij regelmatig uit, "Wat hebben jullie laten gebeuren? Jullie hadden zelf makkelijk een boekingstool kunnen ontwikkelen.”


Om de ernst van de situatie kracht bij te zetten verhaalt hij graag van het bezoek van een alleraardigste dame van een boekingssite: "Wat zou jij ervan vinden als ik je salaris halveer en je huur verdubbel?”, vroeg hij haar. Natuurlijk vond zij dat niet leuk. "Ik zeg dat is nu precies wat jullie met ons gedaan hebben. Jullie hebben de prijzen gehalveerd en de commissies verdubbeld.” Hans zet zijn stelling nog eens met concrete euro’s in perspectief: "Vroeger had je het nationaal reserveringssysteem en daar reserveerde je een kamer voor 115 tot 135 gulden en die vroegen 7% commissie. Nu is mijn kamerprijs gemiddeld 59 euro terwijl die eigenlijk tussen de 115-135 euro moet zitten.”Natuurlijk werken ze bij Hotel Ten Cate ook met Booking.com: "Dat is de world standaard”, reageert Hans op onze vraag. Maar wat hem nog het meeste steekt is dat de boekingssites veel geld verdienen terwijl de hotels moeten sappelen: "Ze behaalden in 2014 een omzet van 4,2 miljard euro met een netto winst van 1,24 miljard euro, over marges gesproken!” Volgens Hans wordt de consument ook nog eens op subtiele wijze op het verkeerde been gezet: "Het ergste is nog dat consumenten denken dat het recommended duimpje betekent dat het hotel door andere gasten is aanbevolen. Dat is helemaal niet zo, hotels met een duimpje betalen gewoon de meeste commissie. Tussen de 20% en 40%.”


Hans maakt van zijn hart geen moordkuil en ook de particuliere verhuur via platforms als Airbnb moet het ontgelden: "Als je ziet aan welke wet- en regelgeving wij moeten voldoen en zij niet. Dat gaat een keer om.”


Markant hotel met een eigen identiteit

Toch is Hans geen mopperig typje, zelfs uitermate opgeruimd, vrolijk en vol plannen. Met het hotel heeft hij heldere en scherpe keuzes gemaakt. Zo is Hotel Ten Cate niet aangesloten bij een keten omdat ze hun eigen identiteit en intimiteit willen behouden. Het hotel is ook niet groot met haar 53 kamers. Uitbreidingsplannen waren er steeds, totdat een goede vriend vroeg: "Tot wanneer ga je kamers bijbouwen? Tot je de eerste leeg hebt staan?”, en de uitbreidingsplannen gingen de ijskast in.


Hans ten Cate is 56 jaar, heeft al tien jaar van zijn pensioen samen met vrouw en kinderen genoten in Frankrijk. Hij zou het bedrijf graag willen overdragen aan zijn kinderen maar het hoeft niet. Ze zijn al voor een deel eigenaar want het deel van zijn later in Nederland overleden vrouw is via een Stichting Administratiekantoor rechtstreeks naar hen gegaan.


Toyisten beschilderen hotel

Meest opvallend aan het hotel is de beschildering van de buitengevel in felle, sprekende kleuren. Dat heeft een groep zogenaamde Toyisten gedaan. Wij hadden er nog nooit van gehoord en laten ons graag bijpraten door Hans: "Toyisme is een heel speelse stroming die op een kleurrijke manier kunst maakt met een diepliggende maatschappelijke betekenis. Op dit moment zijn er wereldwijd 23 Toysten. Er kunnen nooit meer dan 26 Toyisten zijn want elke letter is een pseudoniem van een Toyist. Het zijn kunstenaars die naast hun eigen kunstenaarschap ook nog Toyist zijn. Als je als kunstenaar toetreedt tot het Toyisme moet je een naam kiezen die niet voorkomt in Google. Dan wordt je als Toyist opnieuw geboren. Ze stellen de kunst ondergeschikt aan het individu want kunstenaars zijn over het algemeen allemaal grote ego’s. Door het samenwerken in het Toyisme willen ze iets teweeg brengen. Ze zijn ook gelijkwaardig en altijd gemaskerd. Het grootste kunstwerk van Nederland staat in Emmen en is door Toyisten een beschilderde oude gasbol.”Gouden greep

In 2012 hebben ze de beslissing genomen om het hotel door de Toyisten te laten beschilderen en dat is een gouden greep gebleken. Maar hoe ga je aan je gasten uitleggen dat ze de volgende morgen niet meer naar buiten kunnen kijken omdat er schilders op de steiger staan? "Mijn vader heeft me altijd geleerd dat je je gasten onderdeel moet maken van het project waar je mee bezig bent”, vertelt Hans eenvoudig. "We hebben dus de gasten geïnformeerd, overal tekeningen opgehangen en uitgelegd waarom we het deden. We hebben niet één klacht gehad. De gasten waren juist heel erg enthousiast.” De Toyisten zijn vijf weken bezig geweest het hotel te beschilderen en ook de finale was er eentje om in te lijsten: "Voor de onthulling hebben een tribune gebouwd, een rode loper over de weg gelegd, een dj op het dak. Het was een groot feest. We hadden meer dan 1.000 man.”


Dat lijkt allemaal makkelijke maar er ging heel veel voorbereiding aan vooraf. "Zo’n project is niet eenvoudig want je moet voor 13 Toyisten tickets regelen en toen ik dat deed hadden we nog geen toestemming. Maar de wethouder schoot te hulp en liet het door de gemeenteraad als kunstproject kwalificeren waardoor niemand bezwaar kon maken en met de hulp van plaatselijke sponsors konden de Toyisten voor een kleine 50.000 euro aan verf op het hotel aanbrengen.


Wildlands redding voor Emmen

Wildlands is volgens Hans de redding voor Emmen en de attractie waar de stad al jaren op wacht: ”In juli 2016 draai ik dankzij Wildlands 60% boven vorig jaar. Voor Wildlands had ik 75% zakelijk bezoek en 25% leisure. Nu is dat in de zomermaanden 60% leisure en 40% zakelijk. In de weekenden zitten nu ramvol terwijl dat vroeger wel anders was. We adviseren onze zakelijke gasten om snel te boeken want ik zou het erg jammer vinden als ze achter het net vissen. Zij zijn toch de klanten die ons jaar in jaar uit hebben gesteund.”Hans te Cate is een markante figuur en een eigenwijze ondernemer. Zo waren na de officiële opening van Wildlands Adventure Zoo de eerste Duitse gasten spoorslags naar Emmen afgereisd. Ze verbleven bij Hans in het hotel en kregen daar door dat het park nog niet voor het publiek open was. Hij wilde zijn gasten niet teleurstellen, belde met de uitvoerder met de mededeling dat hij met gasten naar het park kwam. Tegensputteren was er niet bij en de Duitse gasten hadden het bezoek van hun leven. Ze hadden een ongekende preview gehad.


Verblijfsrecreatie bij Wildlands

Bij zo’n verbondenheid met Emmen en Wildlands, zou je denken dat hij graag een hotel op het terrein van Wildlands wil hebben: "Nee, een hotel van 100 kamers zet geen zoden aan de dijk, bovendien verblijven gasten maar kort in een hotel”, zegt hij resoluut en stelt dat de regio daar niets aan heeft. "Zet achter het park een bungalowpark met 250 huisjes, dan heb je in een keer 1.500 gasten. Die blijven niet één nachtje zoals in een hotel maar een midweek of weekend. Die gaan ook een keer naar het Veenpark, Plopsaland of een dag winkelen in Emmen. Dat zet voor de hele regio zoden aan de dijk.”

Trefwoorden: horeca, hotels, attractieparken, dierentuinen, drenthe

Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

Plaats een reactie:

Naam:Verplicht
E-mailadres:Verplicht
Bericht:Verplicht
 

Reload Image


 

||| Blogs |||

22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...
10/10/19
Thoma Cook Failliet. Wie volgt?
Wat kan de Nederlandse taal toch gortdroog zijn. Kil en koel. Terwijl de aankondiging van de onderga...
10/09/19
WARNING – VAKANTIESCHAAMTE!
De Wereld Draait Door gaat weer van start. De files zwellen aan. De scholen zijn weer begonnen. De meteorologische zomer is beëindigd. Dan weet je dat het jaarlijkse ritueel van massale volksverhuizingen wederom achter de rug ligt: de vakanties zijn voorbij. Toch zit daar ook een negatief kantje aan.
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/11/19
Trendrapport Live: Gratis kennismiddag rond Trendrapport
Op maandagmiddag 25 november 2019 organiseren CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en PleisureWorld NRIT bij het CBS in Den Haag het jaarlijkse event Trendrapport Live.
12/11/19
Sophie van den Top wint TUI CELTH Sustainable Tourism Thesis Award 2019
Sophie van den Top, student Tourism Management aan Saxion Hogeschool in Deventer, heeft vrijdag 8 no...
12/11/19
Exclusief voor leden
Landal mag huisjes verhuren op Markerwadden en verdient er niets aan
Landal GreenParks gaat de vier eilandhuisjes op de Markerwadden verhuren. Vanaf het voorjaar van 2020 kunnen gasten dan op de nieuwe eilandengroep van Natuurmonumenten in het Markermeer blijven slapen. Landal verdient niets aan de verhuur, de opbrengsten vloeien geheel terug naar de natuur.
12/11/19
Exclusief voor leden
Driekwart van de vakantieparken heeft website niet op orde
Websites van bedrijven in de Nederlandse verblijfsrecreatie zijn niet goed beveiligd. Driekwart beschikt niet over een SSL-certificaat en heeft ook geen responsive site waardoor deze niet goed op alle devices worden weergegeven.
12/11/19
Inschrijving voor Fiets Award 2020 open
Op 28 februari 2020 worden de winnaars van de Fiets Awards 2020 bekend gemaakt. Geïnteresseerde dee...
12/11/19
Exclusief voor leden
Roompot ontwikkelt weer twee parken in Zeeland
Roompot blijft volop nieuwe vakantieparken in Zeeland ontwikkelen. Aan het Veerse Meer wordt Vakantiepark VeerseKreek ontwikkeld en in Haamstede komt een luxeresort.
12/11/19
Duits inkomend toerisme groeit sneller dan Europese concurrentie
Net als in Nederland groeit in Duitsland het inkomend toerisme sneller dan het Europees gemiddelde. Nederland blijft voor het Duits toerisme het belangrijkste herkomstland.
11/11/19
Exclusief voor leden
Advies: Zorg beter voor het landschap
Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uit haar zorgen over het Nederlandse landschap. De kwaliteit v...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk