Geplaatst op: 23-08-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Twintig jaar bouwen aan grootste Outdoor Adventure van Noord-Nederland

Interview met Erik Eefting van Joytime Vrijetijdsactiviteiten

Twintig jaar bouwen aan grootste Outdoor Adventure van Noord-Nederland
Eind juli ging ik voor het tweede jaar op rij op reis met college Hans van Leeuwen van Pleisureworld. We bezochten de nieuwe dierentuin Wildlands Adventure in Emmen, Joytime Vrijetijdsactiviteiten, Hof van Saksen en Landgoed Tenaxx. We bleven slapen in Hotel Ten Cate waar een bijzonder kunstenaarscollectief groots aan de slag was gegaan. In een serie artikelen en blogs doe ik verslag van de trip. Hans van Leeuwen heeft ook een blog geschreven, dat lees je hier.


De reis ging verder naar Grolloo waar we bij Joytime Erik Eefting troffen. Hij heeft daar in een kleine twintig jaar tijd het grootste outdoor adventure park van Noord-Nederland gebouwd. Rond een prachtige plas in de bossen van Staatsbosbeheer ligt een outdoor belevingspark, klimpark, zwemplas en strandpaviljoen.


Voor € 15 vier uur plezier in de natuur

De activiteiten in het outdoorpark zijn eindeloos en de formule is eenvoudig. Je betaalt voor vier uur € 15 euro en kunt dan kiezen uit boogschieten, vlotten bouwen, stand up paddling, kanoën, kanopolo, de hindernis of survivalbaan, mountainbiken, de klimwand, low ropes, boulderwand, speelbos, quadrijden, geocache, kompasloop, letterboxen, klootschieten of de oriënteringsloop. Het klimmen duurt inclusief instructie ongeveer 3 uur. Je kunt dan gebruik maken van vijf verschillende parcoursen variërend van twee tot tien meter hoogte langs 76 hindernissen op een track van 725 meter kabelbaan. De echte durfals kunnen als extra parkoers ook nog de Sensatie doen boven recreatieplas de Kleine Moere. Voor kinderen bestaan lagere tarieven. Erik doet niet aan groepskortingen omdat de tarieven al erg laag liggen. "We staan ook niet op kortingssites en er zijn geen abonnementen mogelijk”, zegt hij. "We hebben wel een combitarief voor mensen die zowel het klimpark als het belevingspark willen doen. Dat hoeft niet op dezelfde dag, maar moet wel binnen twee weken.”



Uitbreiden om bredere basis te krijgen

Joytime bestaat al ruim 20 jaar en in november 1999 heeft Erik het bedrijf overgenomen van toenmalige eigenaar die daar een buitensportcentrum had. Het bedrijf is deels in eigendom en wordt deels van Staatsbosbeheer en deels van de Boermarke gehuurd. Hij heeft het bedrijf in de loop der jaren stapje voor stapje verder uitgebreid om een bredere exploitatiebasis te krijgen. Eerst met een klimpark en sinds vorig jaar met een outdoor belevingspark. "We gaan voor een gematigde en vooral beheersbare groei”, stelt hij.



Staatsbosbeheer krijgt een deel van de bruto-omzet van het klimpark waarover lang en intensief is onderhandeld. Dat was vroeger wel anders toen Erik nog een heel schappelijke huurovereenkomst met Staatsbosbeheer had voor het klimpark. Het feit dat deze organisatie veel minder subsidie kreeg heeft daar voor een veel commerciëlere opstelling gezorgd. Wat Erik exact voor het klimpark in Grolloo betaalt, wil hij niet zeggen, wel dat het minder is dan de 10% over de bruto-omzet waar Staatsbosbeheer meestal voor gaat.


Klimpark direct een grote hit

Lastig in de exploitatie van enkel een buitensportcentrum is het feit dat in de zomer het klantenbestand, dat voor een groot deel bestaat uit groepen, opdroogt. Helaas komen de zwemmers niet af op de betaalde zwemlocatie van Erik vanwege de grote concurrentie aan gratis zwemlocaties in de buurt. Daarom is in 2008 het klimpark ontwikkeld. De gemeente Aa en Hunze en Staatsbosbeheer stonden erg positief tegenover de plannen. "Het klimpark heeft vanaf de start goed gelopen. De eerste jaren kwamen daar tussen de 12.000 en 15.000 klimmers op af. We zitten nu boven de 15.000 bezoekers voor het klimpark”, zegt Erik die met zijn aanbod prima inspeelt op de individualisering van de maatschappij: "In het outdoorbelevingspark boeken hoofdzakelijk groepen maar bij ons kunnen mensen ook individueel terecht. Daarin zijn we vrij uniek. Ze kunnen diezelfde outdooractiviteiten doen die normaal gesproken alleen aan groepen voorbehouden zijn.” Ze kunnen vier uur lang onbeperkt gebruik maken van alle activiteiten en faciliteiten. "Met het outdoorpark mikken we op gezinnen want door de variëteit aan activiteiten bieden we voor elk wat wils.”



Acht klimwanden met één instructeur

Het outdoor belevingscentrum beschikt over acht grote klimwanden met een zelfzekerend systeem van TrueBlue zodat iedereen individueel zonder hulp kan klimmen. "We kunnen in acht posities klimmen met één instructeur. Daarmee hebben we een enorme doorloopsnelheid en capaciteit weten te realiseren”, zegt een enthousiaste Erik. Bij het boogschieten hebben ze een extra beleving toegevoegd met 3D-doelen en dieren silhouetten erin.



Samenwerking met verblijfsrecreatie

In het voor- en naseizoen trekt zijn bedrijf hoofdzakelijk groepen en in de vakantieperiodes veel toeristen. Joytime heeft in de loop der jaren een goede reputatie bij verblijfsaccommodaties in de regio opgebouwd. "Groepsaccommodaties en bungalowparken uit de regio komen nu met hun avonturenkampen naar Joytime”, en dat is volgens Erik een hele omslag: "De verblijfsrecreatie voelde zich vroeger koning in de regio. Zij trokken de gasten naar het gebied, en wij mochten daarvan meeprofiteren. Maar er zijn mensen die speciaal naar dit gebied op vakantie komen omdat wij hier zitten”, stelt Erik die ook ziet dat het aanbod in de regio in de loop der jaren sterk is verbeterd waardoor de verblijfsrecreatie meer vertrouwen in het dagrecreatief product heeft gekregen. "Neem het Hof van Saksen, zij hebben zelf ook boogschieten, vlotten bouwen en een eigen klimwand. Maar niet in de beleving zoals hier. Gasten van het Hof van Saksen komen met veel plezier hier naar toe”, vertelt Erik die trots wijst op de pendel-landrover van Hof van Saksen die zojuist gasten bij hem heeft afgeleverd.


Trots op personeel

Het nieuwe outdoorpark is door een professioneel bedrijf gebouwd waarbij Erik zelf als uitvoerder is opgetreden om goed in de look and feel van het bedrijf te kunnen bouwen. "Ik kom nu elke dag met een glimlach het bedrijf op. Op een drukke dag kan ik enorm genieten. Ik ben ook heel trots op mijn personeel. Met de uitbreiding hebben we allemaal moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar nu zijn we prima op elkaar ingespeeld.”



Hij werkt samen met zijn partner in het bedrijf ondersteund door 2,5 fte aan vaste werknemers en 45 oproepkrachten. Op een drukke dag lopen hier 20 mensen rond als outdoorinstructeur, horeca- of receptiemedewerker.

Erik werkt naast zijn vaste personeel veel met een vast club aan oproepkrachten. Bij slecht weer wordt overtollig personeel naar huis gestuurd. "Ze maken over het hele seizoen bezien toch genoeg uren”, vertelt Erik die op die dagen de attracties en het terrein laat onderhouden: "Ik laat rustig iemand het terrein aanharken als ik vind dat het bedrijf daar netter van wordt. Dan is hij in plaats van instructeur in het klimpark, even hovenier.” Toch is hij wel op zoek naar een bepaald type oproepkracht: "We zoeken niet naar mensen die hier werken met een instelling alsof ze een attractie bedienen. Onze instructeurs zijn onderdeel van de beleving, ze moeten het de gast naar de zin maken.”


Veiligheid allerbelangrijkste

In het klimpark is veiligheid enorm belangrijk. "Onze gasten waarderen de manier waarop we de instructie geven, de duidelijkheid van de instructies en de controle op de klimmers”, zegt Erik. "Ze vinden het bovendien erg fijn dat ze zichzelf kunnen zekeren. Joytime werkt met het klettersteigsysteem. "Tegenwoordig zijn er modernere systemen maar die waren in 2008 nog niet beschikbaar”, vertelt Erik die erkent dat de nieuwe systemen in theorie veiliger zijn omdat mensen continu zijn gezekerd. "Nadeel is dat ze elkaar niet kunnen passeren, dat kan bij ons wel. Onze statistieken laten niet zien dat we onveilig zijn.” In de optiek van Erik maakt het voor de veiligheid niet uit welk systeem je gebruikt als je het maar goed toepast: "Je moet al je medewerkers overtuigen dat veiligheid het belangrijkste is waar ze mee bezig zijn. Pas op de tweede plek komt de rest.”



Gevoelig voor slechtweervoorspellingen

Joytime is wel erg gevoelig voor slechte weersvoorspellingen. Dan is deze zomer met de vele regen niet heel erg positief. "Het liep dit jaar tot en met de meivakantie minder goed. Toen hadden we wat mindere weekenden. Vanaf de meivakantie is het beter. Gisteren hadden we een topdag, ondanks de matige weersvoorspelling 275 bezoekers in het klimpark en 65 bezoekers in het outdoorbelevingspark.”


Pokémon en outdoor een slechte combi

Erik doet niets met de Pokémonrage. Een heel bewuste keuze. "Ik denk dat het een rage is, die heel gauw over is. Bovendien zitten ze alleen maar naar een schermpje te turen, daar heb ik niets mee. Bovendien speelt het zich voornamelijk na 18:00u af als wij dicht zijn.”



Meer aanbod voor familie-uitjes

Toekomstplannen zijn er ondanks het nu behoorlijk uitgebalanceerde productaanbod nog wel: "We willen nog wel meer aanbod voor de wat meer bezadigde doelgroep. Ze komen vaak in familieverband mee, doen het boogschieten maar vinden de klimwand en de hindernisbaan al te eng.” Erik ziet geen probleem in het feit dat je daarmee families tijden de activiteiten opsplitst: "Ze komen hier met het idee dat ze allemaal gezamenlijk wat kunnen doen. Het is onze taak om ze te overtuigen dat ze beter iets kunnen doen wat ze echt leuk vinden. Waarom zou niet de een op de mountainbike stappen terwijl de ander een gps-tocht doet. Maar je bent wel allemaal in datzelfde stuk natuur bezig. Bovendien kijken in het klimpark opa’s en oma’s heel graag naar de verrichtingen van kinderen en kleinkinderen.” Erik zou graag het terras willen overkappen. "Als het regent is het terras na een kwartiertje leeg.” Dromen zijn er natuurlijk ook: "Ik zou nog heel graag voor de echte Drenthebeleving een hunebed met klimgrepen op het terrein willen introduceren.”

Trefwoorden: dagrecreatie, actieve recreatie, klimparken, adventureparken

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...