Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 16-04-2025
Auteur: Redactie
NRIT

Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland

Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland
Erik van Dijk (National Operator van Green Key Nederland), Abel Reitsma (wethouder van de gemeente Leeuwarden) en Bowien Dijkstra (leidinggevende bediening en administratief medewerker restaurant de Dikke van Dale).

Restaurant De Dikke van Dale in Leeuwarden heeft als 800e bedrijf in Nederland het prestigieuze Green Key certificaat behaald. De feestelijke uitreiking vond maandag plaats in aanwezigheid van wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden en Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland.

Deze mijlpaal benadrukt de groeiende focus op duurzaamheid binnen de Nederlandse recreatiesector.

Fries begeleidingstraject werpt vruchten af

De Dikke van Dale nam deel aan het succesvolle Friese Green Key Begeleidingstraject, dat sinds 2020 door Toerisme Alliantie Friesland in samenwerking met de Provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland wordt aangeboden. Dit traject, voortgezet in het Interreg project 3ST, heeft significant bijgedragen aan de verduurzaming van de Friese gastvrijheidssector. Dankzij deze aanpak steeg het aantal Green Key gecertificeerde bedrijven in Friesland met 30%, van 45 naar 59.

Eigen bedrijf beter leren kennen

Bowien Dijkstra, leidinggevende bediening en administratief medewerker bij De Dikke van Dale, is enthousiast over het traject: "Door Green Key heb ik het bedrijf nog beter leren kennen, doordat je alle lagen van het bedrijf doorgaat. Van bediening, keuken tot aan algemene diensten. Het bouwt een betere band met collega’s omdat het certificeringsproces iets is wat we met het hele team hebben gedaan."

Concrete stappen gezet

Het restaurant heeft concrete stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, zoals het aanbieden van biologische rode wijn met recyclebare flessen en het laten ophalen van koffiedik voor de kweek van oesterzwammen. Dijkstra vervolgt: "Het idee is om deze oesterzwammen af te nemen en, zodra we de nieuwe menukaart invoeren, een gerecht met oesterzwammen op de kaart te zetten. Tijdens het proces ontdekten we dat we op veel andere normen al goed scoorden, zoals het vlees met het Beter Leven Keurmerk en de vis die we serveren, die afkomstig is van verantwoorde visserij en niet overbevist is.”

Over Green Key

Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. Gecertificeerde bedrijven integreren duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun bedrijfsvoering, zonder in te leveren op comfort en gastvrijheid.

Trefwoorden: horeca, duurzaam toerisme, Green Key, certificering, duurzaamheid

CELTH



||| Nieuws |||

13/05/25
Klimaatrisico’s voor toeristische bestemmingen ontrafeld
CELTH onderzoekt samen met de Travel Foundation en Risklayer de klimaatrisico’s die bestemmingen lopen. Inmiddels doen wereldwijd zes bestemmingen mee aan de pilot die nog open staat voor meer deelnemers.
13/05/25
De vernieuwde LF Basiskaart is er - onmisbare kaartenset voor fietsvakanties
Stichting Landelijk Fietsplatform lanceert een vernieuwde versie van de populaire fietsatlas met een actueel overzicht van alle LF-routes en knooppunten.
08/05/25
Elektrische Efteling-stoomtrein rijdt eerste rondje
Na een jaar in Engeland te zijn geweest voor een onzichtbare metamorfose reed Aagje haar eerste rondje met een elektrische aandrijving.
02/05/25
Delft Beloont Duurzaam Bezoek met Nieuw Initiatief D'serve
Delft lanceert een uniek initiatief, D'serve, dat bezoekers aanmoedigt en beloont voor duurzaam gedrag. Door te kiezen voor duurzame activiteiten, mee te helpen de stad schoon te houden of per fiets te komen, kunnen bezoekers beloningen verdienen.
02/05/25
Onemeeting officieel B Corp: certificering bevestigt duurzame koers
Het boekingsplatform voor vergaderruimtes Onemeeting heeft onlangs de officiële B Corp-certificering ontvangen.
18/04/25
Toerisme & Recreatie Utrechtse Heuvelrug en Vallei bloeit!
Tegelijkertijd met de opening van het toeristisch seizoen viert RBT Heuvelrug & Vallei zijn 10-jarig jubileum van samenwerking door de regoio en het netwerk van partners aan recreatie en toerisme.
16/04/25
Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland
Restaurant De Dikke van Dale in Leeuwarden heeft als 800e bedrijf in Nederland het prestigieuze Green Key certificaat behaald. De feestelijke uitreiking vond maandag plaats in aanwezigheid van wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden en Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland.
14/04/25
Zelfs Better Places heeft moeite met duurzame doelstellingen
Reisorganisatie Better Places presenteert deze week haar impactrapport over 2024. Ondanks flinke inspanningen om haar reizen duurzamer te maken, is het doel om de CO?-uitstoot per reiziger jaarlijks met 5% te verminderen ten opzichte van 2019 niet gehaald.

||| Agenda |||

20/05/25
20/05/25 t/m 20-05-25: LDA Kennisdag: Innovatie in data
Op dinsdag 20 mei staat, op de LDA Kennisdag 2025, alles in het teken van innovatie in data&nbs...
26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
27/05/25
27/05/25 t/m 27-05-25: HZ Changemaker Event
Op dinsdag 27 mei vindt het HZ Changemaker Event plaats. Dan wordt voor de tweede keer de HZ Changem...