Geplaatst op: 16-05-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Bijzondere mijlpaal: 200 stranden en jachthavens voeren de Blauwe Vlag in 2024

Bijzondere mijlpaal: 200 stranden en jachthavens voeren de Blauwe Vlag in 2024
Foto: KMVK

Dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. De uitreiking vond plaats bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein, waar vertegenwoordigers van de gecertificeerde locaties trots hun vlaggen in ontvangst namen uit de handen van Hans Oosters, Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht.

De meeste Blauwe Vlaggen wapperen bij jachthavens (143), gevolgd door kuststranden (50) en binnenstranden (7). In totaal zijn dat er 200. Vorig jaar waren dat er 195 en het jaar daarvoor 189. De afgelopen jaren groeit vooral het aantal Blauwe Vlaggen bij jachthavens. Voor de pandemie in 2017 waren er 122 Blauwe Vlaggen toegekend aan jachthavens(+21), 53 aan Noordzeestranden (-3) en 8 aan recreatiestranden (-1). De meeste Blauwe Vlaggen gingen in 2024 naar Noord-Holland,  Zeeland. en Zuid-Holland Als we alleen naar jachthavens kijken dan is de top 3 Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland.

Toename door jachthavens

De toename van het aantal Blauwe Vlag is met name veroorzaakt door 13 nieuwe jachthavens.  Dit laat zien dat steeds meer havens streven naar hoogwaardige dienstverlening aan hun bezoekers. Er waren twee nieuwkomers bij de stranden: Noordzeestrand Ballum op Ameland en Binnenstrand Lutjestrand Amstelmeer in Westerland. Onder de Blauwe Vlag jachthavens zijn er 30 beloond met de Groene Wimpel; een extra erkenning voor ondernemers die zich onderscheiden door hun inzet voor duurzaamheid. Deze jachthavens zetten extra stappen op het gebied van milieubeheer en duurzaamheidsinitiatieven, wat bijdraagt aan een schonere en groenere toekomst voor onze waterrijke omgeving.

Internationaal erkend

De Blauwe Vlag is een internationaal erkende onderscheiding voor schone en veilige stranden en jachthavens, toegekend aan locaties die voldoen aan criteria op het gebied van milieu & duurzaamheid, informatie & educatie, onderhoud & voorzieningen en veiligheid. Steeds meer bedrijven zetten zich hiervoor in, wat resulteert in een groeiend aantal Blauwe Vlag locaties in Nederland.

Garantie voor bezoekers

Het Blauwe Vlag programma stimuleert niet alleen het behoud en de bescherming van onze natuurlijke omgeving, maar biedt ook een waardevolle garantie voor bezoekers. Consumenten kunnen vertrouwen op de Blauwe Vlag als een betrouwbare indicator voor schone en veilige locaties, wat essentieel is voor een positieve en verantwoorde recreatie-ervaring. Dit beaamt ook Erik van Dijk, nationaal coördinator Blauwe Vlag Nederland: "Blauwe Vlag wappert sinds eind jaren ’80 van de vorige eeuw in Nederland. Gestaag maar zeker neemt het aantal toe. In 2009 hadden we er 100 en nu 15 jaar later een verdubbeling. Het lijkt langzame groei, maar jachthavens en strandgemeenten moeten daadwerkelijk aan de slag om aan de criteria te voldoen. We hebben het tij ook mee. Duurzaam ondernemen met aandacht voor natuur, milieu wordt alleen maar belangrijker.”

Trefwoorden: watersport, dagrecreatie, duurzaam toerisme, duurzaamheid, kwaliteit

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
16/05/24
Bijzondere mijlpaal: 200 stranden en jachthavens voeren de Blauwe Vlag in 2024
Dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. De afgelopen jaren groeit vooral het aantal Blauwe Vlaggen bij jachthavens
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
05/04/24
Exclusief voor leden
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen
Op donderdag 28 maart hebben de veertien gemeenten van het Friese vasteland, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het oeverbeheer in Fryslân. Zo is duidelijk wie voor het beheer van de 1.760 kilometer aan oevers langs de Friese vaarwegen verantwoordelijk is.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
11/03/24
Exclusief voor leden
Watersporters nieuwsgierig naar ombouw elektrische of hybride motoren
Van 6 tot en met 10 maart stond het WTC Expo in Leeuwarden in het teken van de watersport tijdens Boot Holland 2024. Duizenden watersportliefhebbers kwamen naar Leeuwarden om de nieuwste trends en ontwikkelingen te ontdekken. Onder meer waren veel bezoekers nieuwsgierig naar elektrische en hybride motoren voor de boot.
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.
18/01/24
Exclusief voor leden
Zeeland stelt Fonds Vrijetijdseconomie verder open
Het Zeeuwse investeringsfonds dat eerder alleen open stond voor bedrijven in de verblijfsrecreatie komt ook beschikbaar voor mkb-bedrijven in de dag- en waterrecreatie. De naam van het fonds is ook veranderd naar Fonds Vrijetijdseconomie Zeeland.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...