Geplaatst op: 19-04-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen

Volg de voetsporen van onze bevrijders: 4 fietsroutes, 1 autoroute en 7 luisterplekken

Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Dankzij Liberation Route Europe zijn er op diverse plekken in Salland en Twente verhalen te beluisteren over de belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis. In de routebeschrijvingen en via luisterplekken zijn persoonlijke verhalen van de geallieerden en inwoners uit gemeenten Raalte, Olst-Wijhe, Hellendoorn, Twenterand, Wierden en Rijssen-Holten en Deventer te lezen en horen. 

 

4 Overijsselse Liberation fietsroutes, 1 autoroute en 7 luisterplekken 

In Overijssel zijn 4 fietsroutes en 1 autoroute ontwikkeld, die langs de luisterplekken leiden. Deze luisterplekken zijn te vinden in de regio’s Salland en Twente. De fietsroutes volgen de bewegwijzering van het fietsknooppuntensysteem en leiden langs oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en musea, die gerelateerd zijn aan de bevrijding van Salland en Twente.  Op 7 luisterplekken is een indrukwekkend hoorspel te beluisteren over de belevenissen van één of meerdere personen tijdens de bevrijding van Salland en Twente in 1945. Elke veldkei heeft een QR-code die met een smartphone te scannen is waarmee het verhaal beluisterd kan worden. De vier fietsroutes zijn: 

Fietsroute 1: Deventer-Olst-Wijhe (60 kilometer)

Fietsroute 2: Raalte-Wijhe (55 kilometer)

Fietsroute 3: Hellendoorn-Rijssen-Holten (45 kilometer) 

Fietsroute 4: Wierden-Twenterland-Hellendoorn (75 kilometer) 

 

Om ook de wandelaars tegemoet te komen is er een wandelroute van 10 km gemaakt vanaf het station in Nijverdal start. De route voert langs het Memory Vrijheidsmuseum en langs het rijkswerkkamp Twilhaar.

 

Routeboekje met persoonlijke verhalen 

Er is ook een autoroute van 230 kilometer langs alle gedenk- en luisterplekken. In het routeboekje staat de beschrijving van de 4 fietsroutes en de autoroute. In het boekje worden de routes getoond en wordt de bevrijding van Salland en Twente extra levend door de indrukwekkende persoonlijke verhalen die beschreven staan in het boek. Daarnaast staat er in het boekje een overzicht met bezienswaardigheden en tips voor overnachtingslocaties. De boekjes zijn te koop bij de VVV’s en Tourist Info’s in Salland en Twente voor € 1,50. Meer informatie over alle routes en luisterplekkenop de website "verslingerdaansalland”.

Link: https://www.verslingerdaansalland.nl/ontdek/6203/liberation-route/
Trefwoorden: Fietsroute, liberation route, herdenkingsroute

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
17/05/24
Touroperator TUI zet campagne op met 10 influencers
Vandaag start TUI een campagne waarin de reisorganisatie op zoek gaat naar 10 TUInfluencers. Dat zijn niet de gebruikelijke influencers met veel volgers en een groot bereik op social media, maar TUI fans die graag op vakantie gaan en anderen daarvan laten meegenieten.
17/05/24
De 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux
Pleisureworld heeft de 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux bekend gemaakt. Uit de top 10 wordt op 8 oktober, tijdens De Vakdag Vakantiehuis van de Toekomst 2024, de overall winnaar gekozen.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.

||| Agenda |||

23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...