Geplaatst op: 17-04-2024
Auteur: Marc Gerlings

ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties

ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
Toeristen in Praag.
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR.  Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

"Het is hartstikke goed dat er vakantiespreiding is. De piek in vakanties wordt op deze manier wat afgezwakt. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op om de onderbezetting buiten de piekperiode te compenseren. Zelfs bij een gematigde groei in bevolking en vakantiebehoefte zal ondanks de huidige spreiding, de drukte bij de start en terugkomst van een vakantie alleen maar toenemen”, aldus Frank Oostdam, directeur van branchevereniging ANVR. "Er zal daarom echt naar een verdere spreiding moeten worden gekeken. Niet alleen beperkingen wat betreft vliegvervoer, maar ook het stimuleren van andere duurzamere vormen van vervoer vraagt om ruimere mogelijkheden. Nu al zijn er werkgevers die werknemers een extra vakantiedag geven bij een vakantie per bus of trein.” 

Geef ‘flexdagen’

De ANVR pleit al jaren voor meer flexibiliteit in schoolvakanties. ANVR roept de formerende partijen dan ook op de mogelijkheid van het inzetten van ‘flexdagen’ - zoals bijvoorbeeld nu al gedaan wordt in Zwitserland – voor leerlingen in primair- en voortgezet onderwijs ook in Nederland mogelijk te maken. Iedere leerling heeft daar een paar extra vakantiedagen per jaar. Die zijn vrij inzetbaar, zonder dat hiervoor een reden hoeft worden opgegeven. Scholen hebben het recht om te weigeren bij bepaalde schoolgelegenheden, zoals bezoek- of sportdagen. 

Oostdam: "In de praktijk leidt dit helemaal niet tot een leegloop van scholen: lang niet alle ‘flexdagen’ worden gebruikt. Afgezien van het feit dat ‘flexdagen’ net wat meer flexibiliteit geven om voor privéredenen afwezig te zijn, kan dit leiden tot een meer gelijkmatige vakantiespreiding en meer mogelijkheden om een vakantie te organiseren”. 

"Werkgeversverenigingen kijken steeds vaker hoe flexibel omgegaan kan worden met het ruilen van vrije dagen. In de bouw wordt steeds meer gepleit voor de mogelijkheid om buiten de bouwvakweken vrij te kunnen nemen. In de reisbranche kijken werkgevers en werknemers ook naar mogelijkheden hoe flexibeler kan worden omgegaan met vrije dagen. Dan moet het toch ook mogelijk zijn om een paar ‘flexdagen’ per jaar te geven”, zegt Oostdam.  

Hier vind je het position paper van de ANVR omtrent dit onderwerp.
Trefwoorden: vakantie, spreiding, flexibiliteit, school, beleid

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
17/05/24
Touroperator TUI zet campagne op met 10 influencers
Vandaag start TUI een campagne waarin de reisorganisatie op zoek gaat naar 10 TUInfluencers. Dat zijn niet de gebruikelijke influencers met veel volgers en een groot bereik op social media, maar TUI fans die graag op vakantie gaan en anderen daarvan laten meegenieten.
17/05/24
De 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux
Pleisureworld heeft de 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux bekend gemaakt. Uit de top 10 wordt op 8 oktober, tijdens De Vakdag Vakantiehuis van de Toekomst 2024, de overall winnaar gekozen.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.

||| Agenda |||

23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...