Geplaatst op: 03-04-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Museale kastelen & historische buitenplaatsen ontvingen meer bezoekers in 2023 maar gaan geen zorgeloos 2024 in

Museale kastelen & historische buitenplaatsen ontvingen meer bezoekers in 2023 maar gaan geen zorgeloos 2024 in

Nu veel publiekstoegankelijke kastelen en buitenplaatsen met Pasen hun deuren weer geopend hebben, verrichtte sKBL-onderzoek naar facts and figures voor 2023. Uit de jaarlijkse bezoekersenquête onder 82 KBL met een museale functie, heeft 69% van de 36 respondenten in 2023 weer meer bezoekers ontvangen dan in 2022. Een gelijk aantal geeft aan geen gevolgen meer te ondervinden van de coronapandemie maar de zorgen blijven. Hoewel 80% van de KBL-musea de inkomsten op peil wist te houden, geeft 58% aan dat de recente energiecrisis direct van invloed is geweest op de bedrijfsvoering; voor ruim de helft (52%) dwingt dit vroeg of laat tot noodzakelijke aanpassingen van beleid. Wel ziet 72% de toekomst positief tegemoet.

 

Van onschatbare waarde

Steeds meer mensen kennen de Nederlandse KBL in Nederland en waarderen ze. De museale huizen en tuinen bieden cultuur, recreatie, schoonheid, natuur en inspiratie. In coronatijd boden bossen, landgoederen maar ook opengestelde historische tuinen en parken met name voor stedelingen rust, ruimte en ontspanning. In 2023 werden de 36 responderende KBL bezocht door 2.512.508 gasten. Van hen bezochten 53% het huis en 47% koos voor de groene omgeving. Wel neemt de druk op het groen en de instandhouding daarvan toe.

 

KBL-vrijwilligers

Museaal benutte KBL zijn voor hun exploitatie en instandhouding in toenemende mate afhankelijk van vrijwilligers. Meer dan 10.000 vrijwilligers zijn actief op deze publiekstoegankelijke huizen. Vrijwilligers worden vooral regionaal geworven. Van de respondenten geeft 64% aan dat de werving van vrijwilligers wel goed verloopt maar men over het algemeen zich niet voor langere tijd meer wil binden. Afhankelijk van de omvang van de KBL-musea worden vrijwilligers ingezet bij welkomstbalies/kassa's en bij de organisatie en planning, voor rondleidingen en educatie, ontvangsten en horeca-activiteiten. Maar ook het onderhoud van het museale interieur (preventie en conservering) en groenonderhoud (tuin-, park en moestuin en bewegwijzering) en het collectie- en archiefbeheer wordt grotendeels door vrijwilligers uitgevoerd.

 

Een klasse apart

De uitvoering van de diverse vrijwilligerstaken op KBL vereisen kennis en kunde en voortdurende aandacht en zorg. Bij ruim 75% van de KBL-musea is de aansturing en opleiding van de vrijwilligers in de eigen organisatie geborgd. Van de respondenten geeft 67% aan wel behoefte te hebben aan ondersteuning in de vorm van vrijwilligersbegeleiding en scholing en ziet meerwaarde in een versterkte profilering van KBL-vrijwilligers als een klasse apart! Daar gaat sKBL dit jaar mee beginnen met de start van een Nationaal Centrum voor de Nederlandse Buitenplaats cultuur.

Trefwoorden: Enquete, kastelen, buitenplaatsen, stijging bezoekers

CELTH
 


||| Nieuws |||

05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
05/07/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs legt zes dubbel court padelbanen aan
Wat als er weinig evenementen zijn en je hebt heel veel indoor vierkante meters over. En je wilt daar toch graag rendement uithalen? De Jaarbeurs ziet een gat in de markt voor padelbanen.
24/06/24
Koningin Máxima opent vernieuwde Museum Hindeloopen en het gloednieuwe VVV-bezoekerscentrum
Eén van de oudste musea in Friesland dat op 16 juli 1919 werd geopend als het Hidde Nijland Museum is vernieuwd en werd door Koningin Máxima officieel geopend op 18 juni.
07/06/24
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hoeveelheid vrije tijd?
Binnen de Europese Unie scoort Nederland hoog als het gaat om de zogenaamde Brede Welvaart in het hier en nu. Dan staan we na Zweden op de tweede plek. Als we kijken naar de tevredenheid met de hoeveelheid vrije tijd, dan doen we het niet zo sterk.
03/06/24
Exclusief voor leden
8.000 meer bezoekers toegestaan voor Paleis Noordeinde en stallen
Van 17 juli tot en met 4 augustus 2024 is Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen open voor publiek. In totaal kunnen 43.000 bezoekers, 8.000 meer dan vorig jaar, deze zomer het werkpaleis van de Koning bezichtigen.
31/05/24
Exclusief voor leden
Strategische alliantie voor agrotoerisme in Limburg
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Limburg Marketing en Coöperatie Platform Agrotoerisme vormen per 1 juni een strategische alliantie voor agrotoerisme.
30/05/24
Exclusief voor leden
Naar de bioscoop niet voor de film maar voor de sound
Naar de bios in je vrijetijd voor een film? Trend, de bioscoop ontdekt een nieuwe rol, die van podium voor muziek. Pathé voegt een nieuwe buitengewone beleving toe aan de programmatie. de bioscoopketen start onder de naam Sound Sessions een unieke reeks luistersessies voor muziekliefhebbers.
30/05/24
Exclusief voor leden
Efteling klantvriendelijkste bedrijf van Nederland, hoe scoort de rest van de leisure?
De Efteling is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot ‘Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland’. In de Top 75 staan 11 bedrijven in de categorie leisure waaronder veel dierentuinen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.