Geplaatst op: 26-03-2024
Auteur: Marc Gerlings

Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM

Travel Sustainable is misleidend

Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart. 

Via dit programma krijgen aangesloten accommodaties een score ("level”) met daarnaast een of meer groene blaadjes op de Booking website. De scores lopen van 1 tot 3+, afhankelijk van duurzaamheidsinspanningen van accommodaties. De ACM beoordeelde de presentatie van dit programma als misleidend. De claim Travel Sustainable kan ten onrechte de indruk wekken dat reizen duurzaam is. 

Ook was het niet voldoende duidelijk op welke aspecten de claim ziet, waardoor een vertekend beeld kan ontstaan van de daadwerkelijke duurzaamheidsinspanningen van accommodaties. Booking.com verwijdert wereldwijd de onjuiste duurzaamheidclaims van het Travel Sustainable programma en heeft de ACM geïnformeerd te werken aan een verbeterd systeem. De ACM moedigt initiatieven aan die consumenten in staat stellen duurzame keuzes te maken. 

Edwin van Houten, directeur Consumenten bij de ACM: "Het is belangrijk dat bedrijven duidelijke, juiste en relevante duurzaamheidsclaims gebruiken. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de impact die zij zelf hebben op het klimaat, ook als ze op reis gaan. In hun keuze voor een accommodatie moeten consumenten daarom ook de gebruikte duurzaamheidsclaims kunnen begrijpen en vertrouwen.”

Geconstateerde knelpunten

Het Travel Sustainable programma van Booking.com voldeed volgens de ACM niet aan de eisen die de wet stelt en zijn uitgewerkt in de leidraad duurzaamheidsclaims van de ACM. Het systeem dat inmiddels offline is, voldeed niet op de volgende punten:

  • De naam van het programma Travel Sustainable was een mogelijk misleidende duurzaamheidsclaim. Het impliceert dat reizen en het verblijf in de accommodaties die zijn aangesloten bij het programma duurzaam is, terwijl dit onjuist is. Het gebruik van het groene blaadje versterkt dit.
  • Het programma gaf een vertekend beeld van de accommodaties die niet bij het programma zijn aangesloten. Doordat bij deze accommodaties geen blaadjes en claims stonden, kon het lijken alsof deze accommodaties geen duurzaamheidsinspanningen verrichtten.
  • Het was onduidelijk voor consumenten waarop de scores zijn gebaseerd. Dit werd door Booking.com onvoldoende duidelijk uitgelegd op de algemene pagina over het programma.
  • Niet alle maatregelen die bij de accommodaties werden genoemd kun je kwalificeren als maatregelen die een significant duurzaamheidsvoordeel opleveren. Bijvoorbeeld het afschaffen van wegwerpplastic in een hotel. Dit is in de Europese Unie al verboden en is dus geen extra duurzaamheidsinspanning op initiatief van het hotel.

Toekomstige duurzaamheidsclaims

Booking.com heeft toegezegd te stoppen met het gebruik van de claim Travel Sustainable en de bijbehorende scores. Ook zal zij niet langer iconen als groene blaadjes gebruiken bij de weergave van accommodaties. De ACM is tevreden dat Booking.com actie onderneemt en werkt aan een verbeterd programma dat gebruik maakt van externe certificering en gericht is op verduurzaming van de accommodaties. Dit helpt consumenten bij het maken van duurzame keuzes en stimuleert bedrijven te investeren in duurzaamheid.

Juist of onjuist?

Om de ontwikkeling naar een duurzamere samenleving te steunen, richt de ACM zich op voorlichting en de aanpak van onjuiste duurzaamheidsinformatie. Het toezicht op duurzaamheidsclaims van bedrijven draagt hieraan bij. Consumenten moeten met vertrouwen een duurzame keuze kunnen maken. Bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid moeten worden beschermd tegen bedrijven die oneerlijk concurreren door gebruik te maken van misleidende claims. Ook wil de ACM de juiste voorwaarden scheppen om de transitie naar een meer duurzame economie te bevorderen. De ACM neemt belemmeringen weg en geeft ruimte waar het kan.
Trefwoorden: accommodatie, vakantiehuis, duurzaam, sustainable

CELTH
 


||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...