Geplaatst op: 29-03-2024
Publicatie: R&T 2024-1

Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in

Van duurzaam reizen tot data voor destinatiemanagement

Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in

Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

‘Transitie’ dat is het grote relevante begrip voor toerisme op dit moment. De markt voor vakanties en reizen lijkt groter dan ooit. De ANWB becijferde dat 9 op de 10 Nederlanders dit jaar met vakantie gaat (ANWB-onderzoek, gepubliceerd op 27 februari). Dat is ongekend hoog. Meteen betekent dat ook dat heel veel boekingen nog boven de markt hangen. Dat is de economische kant en steeds vaker wordt de maatschappelijke impact meegenomen door consumenten, bedrijven en overheden. De sector moet aan de bak om die enorme groei mogelijk te maken en duurzaamheid te vergroten. Ga er maar aan staan, dat zijn stevige uitdagingen.

Je wordt als gast van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd ontvangen in Vlissingen bij HZ University of Applied Sciences. HZ doet ongelooflijk veel pionierswerk in de toeristische sector. In de workshops komen twee projecten aan bod van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme die nationaal van belang zijn. De honderden gasten van de eerdere trendcongressen weten dat we voor interactie gaan. Dat gebeurt zeker bij de volgende HZ workshops.

3ST wat is dat?

In allerlei projecten vinden pilots plaats met het verduurzamen van toeristische bedrijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet alleen de koplopers meekrijgt, maar ook de rest van de sector? Dat vraagt om samenwerking tussen veel verschillende partijen. En dat zeggen we wel heel vaak, maar hoe krijg je dat écht voor elkaar? In het project 3ST, afkorting van ‘Speeding up Sustainability Skills in Tourism’ gaan 9 bestemmingen langs de Noordzeekust, van België tot en met Zweden, hiermee aan de slag. Ondersteund door de ‘theory of change’ wordt gewerkt aan het stimuleren van de duurzaamheidstransitie. Het onderzoek wordt geleid door HZ Kenniscentrum Kusttoerisme en HZ Kenniscentrum Ondernemen en Innoveren. Het project wordt mogelijk gemaakt door het Interreg North Sea Region-programma. Het is een grote inspiratiebron om transitie in te zetten en door te pakken. Hoe je dat doet, dat leer je op 18 april in Vlissingen.

Bewonersprofijt hoe bereik je dat?

In Nederland speelt de transitie in toerisme dat idealiter iedereen profiteert van het toerisme. Laten we beginnen bij de balans van toerisme en het draagvlak bij de bewoners. In alle Europese landen speelt dit thema en het wordt daarmee ook van invloed op reisbedrijven en accommodatieaanbieders. Zeeland heeft uitgebreide ervaring op dit gebied, zowel in onderzoek als in de praktijk met de lokale gemeenschappen. HZ biedt daarom de workshop ‘Bewonersprofijt – draagvlak – balans’. Maar wat is nu bewonersprofijt? En ja, je kunt het meten en erop sturen. Hoe, dat willen veel destinaties weten. Van destinatie tot touroperator, iedereen voelt de urgentie van bewonersprofijt vooral bij de nu al drukke toeristische locaties. Maar met de gazelleachtige groei van toerisme is deze kennis nodig voor heel veel plaatsen in Nederland en daarbuiten.

Riemer Rijpkema (Gastvrij Nederland)

Meer workshops zijn in voorbereiding, onder meer over data en toeristische ontwikkeling, over erfgoed en marketing en over de transitie met technologie. Wie ook naar Vlissingen komt is Riemer Rijpkema (voorzitter Gastvrij Nederland). Hij ontvangt het vernieuwde Landelijk Beroepsprofiel. Dat profiel is nagelnieuw, en wordt nu nog afgerond. Het beroepsprofiel van de hogescholen die toeristische opleidingen aanbieden weerspiegelt de grote veranderingen in de sector. Hoe kijken en handelen de young professionals toerisme die vanuit het HBO instromen bij de touroperators, accommodatie-aanbieders, beleidsmakers en attracties? Kortom, de nieuwe generatie die bij jou aanklopt. Kom luisteren, kijken en discussieer mee over het veranderende vak.

Ontvangst in De Lasloods

Je wordt ontvangen in De Lasloods in Vlissingen op 18 april. Het plenaire deel vindt plaats tussen ongeveer 10.30 en de lunch. In de middag vinden de workshops plaats in HZ. Deze bestaan uit 2 rondes. Rond 15.50 vindt de afsluitende netwerkborrel plaats. Voor docenten die aangesloten zijn bij de 5 partnerhogescholen vindt ook een eigen speeddate programma plaats. Dat programma was vorig jaar een succes en wordt herhaald. Wil je hierbij aanhaken, neem contact op met je coördinator van je eigen hogeschool voor de aanmelding op dat programma.

Er is plaats voor 225 deelnemers, meld je snel aan. De Lasloods kan het dubbele aantal aan maar de workshops niet. Heb je nu ook veel zin om kennis te verzamelen en mensen te ontmoeten bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024?

Schrijf je in op Toerismecongres.nl

Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024

Donderdag 18 april 2024

  • 2 key note sprekers en 7 interactieve workshops
  • Netwerken en Speeddates
  • Young professionals ontwikkeling

Tickets

  • Tot 31 maart Early Bird tarief € 170,- (boek meteen, mooie korting)
  • Na 31 maart Regular tarief € 197,50

"Doe mij zo’n ticket”

  • Boek je ticket op: Schrijf je in op Toerismecongres.nl
Link: https://www.toerismecongres.nl
Trefwoorden: toerisme. beleid, reisbranche, onderwijs, educatie, dagrecreatie, destinatie Nederland

CELTH
 








||| Nieuws |||

26/07/24
Exclusief voor leden
Toerisme naar Parijs en de Olympische Spelen: Een kritische blik
Terwijl de Olympische Spelen in Parijs vanavondofficieel van start gaan, blijkt dat de stad te maken heeft met lege hotelkamers en een overvloed aan beschikbare tickets voor de wedstrijden. Wat is er aan de hand?
26/07/24
Exclusief voor leden
Holistische Harmonie: Roompot Hillview Resort Grandvoir
Het gloednieuwe Roompot Hillview Resort Grandvoir is onlangs feestelijk geopend. Het resort ligt in de Belgische Ardennen in de omgeving van Libramont. Voor het ontwerp is een beroemde interieurarchitect in de arm genomen die een holistische benadering heeft gekozen.
26/07/24
Woest 17 uitgeroepen tot Beste Paviljoen van Nederland 2024
Het Zeeuwse paviljoen Woest 17 is op 25 juli uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van Nederland 2024. Naast de hoofdprijs werden er ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Strandclub Horizon in Renesse werd uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer, Nederzandt in Zuid-Holland won de titel voor het Meest Duurzame Paviljoen en Oranje Buiten in Hoorn werd het Beste Zoetwaterpaviljoen van 2024.
25/07/24
Meer mensen verdrinken
In 2023 verdronken 98 Nederlanders, een stijging van 25 ten opzichte van het voorgaande jaar en iets boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Sinds 2022 voeren verschillende organisaties een campagne om het aantal verdrinkingsgevallen te verminderen.
25/07/24
Twee nieuwe parken voor TopParken
TopParken is de verhuur gestart van vakantiehuizen op twee nieuwste locaties, Resort de Brabantse Kempen en Resort Lexmond. Beide parken zijn recentelijk toegevoegd aan het portfolio van de vakantieaanbieder.
24/07/24
Goed derde kwartaal voor easyJet
easyJet heeft een prima derde kwartaal, dat op 30 juni eindigde, achter de rug. Het aantal passagiers groeide met 8% en de winst met 16%. Het ging ook erg goed met easyJet Holidays dat het aantal passagiers met 33% zag groeien en de winst met zelfs 49%.
22/07/24
Nieuwe internationale mascotte voor EuroParcs
EuroParcs heeft een nieuwe internationale mascotte, Yuki, geïntroduceerd. De mascotte werd voor het eerst onthuld op EuroParcs Zuiderzee in Biddinghuizen. Yuki is een magisch wezen dat ontworpen is om plezier te brengen aan de gasten van EuroParcs op een speelse en educatieve manier.
22/07/24
Exclusief voor leden
Opleving in Nederlandse  hotelvastgoedmarkt
In de eerste helft van 2024 is er een duidelijke opleving van activiteit bij vastgoedbeleggers in Nederland, met een bijzondere focus op hotelvastgoed. Waar in het eerste halfjaar van 2023 slechts 42 miljoen euro in hotelvastgoed werd belegd, steeg dit beleggingsvolume in het afgelopen halfjaar naar maar liefst 250 miljoen euro.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...