Geplaatst op: 05-03-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ITB Berlin: Toerisme is booming

ITB Berlin: Toerisme is booming
Foto: Messe Berlin

Vandaag start in Duitsland de grootste vakantiebeurs van de wereld de ITB. Jaarlijks bezoeken bijna 100.000 vakgenoten uit de hele wereld deze beurs. Op de openingsceremonie sprak Julia Simpson, voorzitter en CEO van de World Travel & Tourism Council over een ongekende groei van de sector: "Vorig jaar zei ik hier op dit podium dat reizen terug is. Nu, slechts 12 maanden later, is het niet alleen terug, het is booming.

Ook in gastgastland Duitsland groeit het toerisme als kool: "Vergeleken met vorig jaar zien we nu al een groei met dubbele cijfers in bezoekersaantallen uit belangrijke bronmarkten zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Griekenland. Verder weg laten onze gegevens zien dat er dit jaar meer reizigers uit de VS Duitsland zullen bezoeken dan vorig jaar. In heel Europa zien we een enorme toename van het aantal internationale aankomsten. Het aantal aankomsten in Griekenland en Portugal is met meer dan 20% gestegen ten opzichte van vorig jaar en Spanje, de op één na populairste bestemming ter wereld, gaat ook een geweldig jaar tegemoet met nu al 13% meer aankomsten.

Toerisme geeft boost aan wereldeconomie

Volgens Simpson wordt 2024 niet alleen een topjaar voor het toerisme in Duitsland, maar voor Europa en de wereld. "Travel & Tourism zou in 2023 goed zijn voor 9,2% van het wereldwijde BBP of 9,5 biljoen dollar, en werk bieden aan 320 miljoen mensen. Dat is één op de 11 banen wereldwijd. En onze enorme bijdrage aan de wereldeconomie zal ook groeien.” En de groei is er volgens Simpson nog niet uit: "In 2033 zal meer dan een op de negen banen wereldwijd in deze sector te vinden zijn. In slechts negen jaar zullen we goed zijn voor 11,6% van het wereldwijde BBP. En in het komende decennium zal Travel & Tourism twee keer zo snel groeien als de economie in het algemeen.”

Toerisme voor het goede

Reizen is in de optiek van de WTTC een van de grote versnellers van wereldwijde ontwikkeling. "En toch kan de waarde van reizen en toerisme niet alleen in economische termen worden uitgedrukt. In een tijd van politieke polarisatie leidt het mensen naar een gemeenschappelijke basis.” Tot slot van haar toespraak zei Simpson: "Maar net zoals reizen het beste kan worden ondernomen met open ogen en geest, moeten we open ogen hebben voor de uitdagingen waar we voor staan. Uit gegevens van WTTC blijkt dat onze sector verantwoordelijk was voor 8,1% van de wereldwijde uitstoot in 2019. Daarom zijn de inspanningen van onze sector voor duurzamere brandstoffen zoals SAF, biodiesel en alternatieve scheepsbrandstoffen zo belangrijk.”

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, onderzoek

CELTH
 


||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...