Geplaatst op: 18-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

Jan Brands-Leever van Cultuurconnectie naar Idea

Jan Brands-Leever van Cultuurconnectie naar Idea

Jan Brands-Leever vertrekt op 1 december 2023 als directeur van brancheorganisatie Cultuurconnectie. Hij bekleedde deze functie sinds juni 2010 bij rechtsvoorganger Kunstconnectie, dat in 2015 onder zijn leiding fuseerde met de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten, resulterend in Cultuurconnectie.


De komende weken zal Brands-Leever nog werkzaam voor overdracht van werkzaamheden en een aantal lopende projecten afronden. Donderdag 30 november is zijn laatste werkdag bij Cultuurconnectie. Daarna zal Brands-Leever als directeur-bestuurder van KunstenHuis Idea in De Bilt, Soest, Zeist en Bunnik aan de slag gaan.


Het bestuur van Cultuurconnectie betreurt het vertrek van Brands-Leever en dankt Jan voor zijn grote inzet en bijdrage die hij de afgelopen jaren heeft geleverd voor Cultuurconnectie, haar leden en de branche. Zij is hem zeer erkentelijk voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling en positionering van Cultuurconnectie als dé brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk.

Het is nu aan het bestuur van de vereniging om te voorzien in de opvolging. Willem van Moort is voor de overbruggende periode bereid gevonden om als interim-directeur voor continuïteit te zorgen.

Jantien Westerveld, voorzitter: "Jan heeft een cruciale rol gespeeld in de vorming van Cultuurconnectie tot wat het nu is: een stevige organisatie met een stabiel aantal lidorganisaties en een gezonde financiële positie, die grote zeggingskracht heeft in lobby en beleidsbeïnvloeding en een onmisbare partner is voor kwalitatieve, toegankelijke cultuureducatie en cultuurdeelname in Nederland. Hij was onder andere medeoprichter van Platform ACCT het arbeidsmarktplatform voor de culturele en creatieve sector. Mede dankzij Jan is de maatschappelijke en politieke waardering voor ons werk weer gestegen en is de verbinding met de maatschappij en tussen de leden onderling vergroot. Ook ten tijde voor de corona-periode waarin een andere rol van de brancheorganisatie werd gevraagd doorstond de branche onder zijn vleugels de grote uitdagingen die er lagen. Grote waardering en dank gaan dan ook naar hem uit en we wensen hem veel succes in de toekomst.”


Jan Brands-Leever: "Na 13,5 prachtige, intense en intensieve jaren in "de mooiste baan van Nederland”, is het tijd voor een nieuwe wending in mijn carrière. Ik kijk met trots en een beetje weemoed terug. In 2010 leek de branche er nog redelijk stabiel voor te staan, maar toen viel Balkenende IV en trad Rutte I aan. Sindsdien is het eigenlijk nooit meer rustig geweest voor de cultuureducatie en -participatiebranche. We hebben samen stormen doorstaan en op het randje gelopen, maar we hebben ook schitterende oplossingen en nieuwe routes weten te vinden! Zoals een nieuw systeem voor kwaliteitszorg, de arbeidsmarktagenda, de brancheprotocollen en het Zoom-project tijdens corona, het is te veel om op te noemen. Er zijn helaas ook leden omgevallen en er zijn witte vlekken in Nederland ontstaan, maar er zal een nieuwe wind gaan waaien! Cultuureducatie en – participatie staan weer hoog op de agenda van politiek en samenleving. De drie overheden, onze collega’s in het veld, de maatschappelijke partners, de pers en allerlei belanghebbenden zien ons staan en willen samenwerken! Dat stemt me hoopvol voor de komende periode.”

Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: cultuur, management, beleid

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
14/05/24
Fatih Moskee bij Grootste Museum
Wat moet je doen om je merk op te bouwen? Bureau Kantar gooit er veel Engelse marketingtaal tegenaan maar komt met 3 eenvoudig klinkende vuistregels. Deze zijn gebaseerd op 6,5 miljard data. Het hangt van de uitvoering af, hoe goed je het merk opbouwt.
13/05/24
Exclusief voor leden
Hilversum openingsstad Open Monumentendag 2024
Mediastad Hilversum is dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle (openingsstad van vorig jaar) overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum.
03/05/24
Experience Center voor Giethoorn om drukte te spreiden
Giethoorn krijgt een nieuw Experience Center Oude Ambachten om de drukte van toeristen in het dorp beter te spreiden. De provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland stellen daarvoor 200.000 euro beschikbaar.
02/05/24
Aviodrome heeft de 200.000e bezoeker van de expositie 'Sneller dan het geluid' verrast met een speciale vlucht in een klassieke Fokker S.11.
De uitverkorene mocht naast de piloot plaatsnemen in de Fokker, een eenmotorig lesvliegtuig, voor een retourvlucht in de richting van Zeewolde.
26/04/24
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
De informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken zijn vernieuwd om de bijzondere status van UNESCO Werelderfgoed Hollandse waterlinies onder de aandacht te brengen.

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...