Geplaatst op: 19-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

R&T magazine september 2023 – interview Rob van Gijzel

R&T magazine september 2023 – interview Rob van Gijzel
Rob van Gijzel. Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported license Gemeente Eindhoven - Boudewijn van Lieshout.

We moesten met het redactieteam van R&T magazine de hoogste vorm van flexibiliteit opzoeken voor een bijzonder interview. We kregen Rob van Gijzel voor de microfoon. Van Gijzel is de voorzitter van de Taskforce Gastvrijheidssector. We hebben nog meer grote dossiers tegen het licht gehouden. Dinsdag en woensdag ontvangen de R&T-abonnees hun magazine.


Van Gijzel: overheid heeft gastvrijheidseconomie laten verslonzen

Rob van Gijzel was het die in de aanloop naar de provinciale verkiezingen artikel 22 van de grondwet in stelling bracht. ‘De overheid schept voorwaarden voor de vrijetijdsbesteding.’ Dat artikel wordt nu weer in stelling gebracht met het oog op de komende landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. We wilden hem in dit magazine hebben vóórdat de Toerisme Top plaatsvindt (25 september). Online bij NRIT is ook de visie van de voorzitter van Gastvrij Nederland geplaatst op dat artikel 22 en de wensenlijst gericht aan politiek Den Haag. Van Gijzel kan met zijn voorzitterschap veel sturen over de vragen wat er nodig is voor het gastvrijheidsdomein. Daarbij kent hij alle deuren en valkuilen in Den Haag door zijn lidmaatschap van de kamer (1989 – 2001). Als voormalig burgemeester van Eindhoven (2008 – 2016) weet hij ook heel goed hoe beleidsmakers omgaan met gastvrijheid, toerisme en recreatie. In dit magazine gaat Van Gijzel veel verder in wat nodig is om recreatie en toerisme weer een volwaardige plek te geven die het verdient in economische en maatschappelijke betekenis. gepresenteerd. De voorzitter vindt dat de overheid in het gastvrijheidsdomein de zaak de afgelopen decennia heeft laten verslonzen en pleit ervoor dat de overheid op alle niveaus haar rol weer pakt: landelijk met een Nationale Raad, provinciaal met programma’s en lokaal door in een triple helix van overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten zaken te realiseren.

Leidraad Ruimte voor Recreatie & Toerisme

Het interview met Van Gijzel raakt het grote debat van dit moment in de sector, de vraag naar ruimte voor recreatie en toerisme. Hoe kun je dat debat goed voeren? Als je goed onderbouwd veel weet van het ruimtebeslag en de vraag naar ruimte. Er is een tekort aan ruimte voor recreatie en toerisme. Voor de brede welvaart moeten we dat oplossen. De ‘leidraad Ruimte voor Recreatie & Toerisme’ laat zien hoe je ieder landschap kunt omzetten naar een vrijetijdslandschap.

Zorgen voor je destinatie – de Wadden

Toerisme doet heel veel voor destinaties. Wil je weten wat toerisme betekent voor de Waddeneilanden? Dat gaat voor die destinaties vele malen verder dan alleen een cijfer met een economische betekenis. Het zal zeker voor de vele beleidsmedewerkers R&T herkenbaar zijn en ook inspiratie bieden. Dit is net dat waardevolle artikel dat je wilt bewaren (liefst 7 pagina’s). Toerisme in de volle breedte van zijn betekenis komt voorbij, van inkomen voor eilanders tot de leefbaarheid in natuur, winkels, erfgoed en hoe je beslissingen neemt over routes en infrastructuur door de veranderingen in toerisme.

Expansie Huttopia

Nog zo een verhaal dat beleidsmakers en ondernemers raakt, de uitbreiding van Huttopia in Nederland. De keten van Franse campings opende officieel Huttopia De Meinweg. Dat is nogal een grote keten, met 95 miljoen euro omzet uit consumenten en 45 miljoen euro omzet uit het bedrijfsleven Achter dat openingsfeestje zit de trend dat Nederland aantrekkelijk is voor buitenlandse ketens. Er zit ook een lastig lokaal beleidsdossier achter over een camping in deplorabele staat met veel onrust bij de poort die een nieuw leven kreeg ingeblazen. Het is een voorbeeld hoe trends de kansen voor vitalisering van vakantieparken raken. De metamorfose werd mogelijk door de opening die het aflopende erfpachtcontract bood. Hoe het precies zit? Lees het zeker als je te maken hebt met het vitaal maken van parken waar nu weinig energie in zit.

Kanteling in provinciale akkoorden

Collega Ton Vermeulen nam de provinciale akkoorden door. Verrassend genoeg valt daar veel over toerisme, recreatie en destinatie te vinden. Deze akkoorden zijn ook bij elkaar gezet als inspiratie voor zowel beleidsmakers maar ook voor ondernemers. We zien als redactie een duidelijke kanteling. Vroeger vond je enkele woorden over toerisme, nu is het een belangrijk instrument in de ontwikkeling van provincies.

Captains of industry - Dave Storm

Zin in een flinke portie inspiratie? Lees het interview met Dave Storm, directeur Slagharen. Storm is deze keer de hoofdpersoon in de R&T serie ‘Captains of industry’. We kozen natuurlijk ook voor Dave omdat Slagharen dit jaar voor het eerst pas inspeelt op een groot kassucces bij andere parken, Halloween.

Perry Hobson debat groei en duurzame transitie

Tijdens het Trendcongres Toerisme & Vrije Tijd leverde een stevig debat op tussen de groei van toerisme en de duurzame transitie die zo nodig is voor het toerisme. Hobson gaat in op die twee kanten van toerisme.

Je vindt in R&T nog veel meer artikelen, zoals over het Hanzejaar. In de serie Project, staat het bedrijf De Beyaerd centraal. Leisurebrains gaat in op vitale vakantieparken. Hoe gaat dmo Breda Marketing om met het verhaal van de Oranjes in Breda? En er is aandacht voor het vervolg van Agenda Natuurinclusief.

Zet zeker weer ‘Zet je regio op de kaart 2023’ in je agenda. Deze gratis bijeenkomst over regionale ontwikkelingen en voorbeelden van de vrijetijdseconomie vindt plaats op de laatste dag van de Recreatie Vakbeurs op donderdag 16 november in Hardenberg. Het programma is bijna rond. Online via NRIT.nl starten we met de inschrijving. Daarbij geldt dat oude regel, ‘wie het eerst komt, krijgt zijn plek’. Na die bijeenkomst in de ochtend kun je gratis de beursvloer op.

Veel leesplezier, Marc Gerlings
(Hoofdredacteur R&T magazine)


Trefwoorden: R&T 4 - 2023, inhoud, debat, Van Gijzel, Dave Storm, Perry Hobson

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/05/24
De Digitale Spellenbox maakt vakanties nog leuker
Om families en vrienden weer samen te brengen door een gezamenlijke speelervaring te bieden is de Digitale Spellenbox ontwikkeld en vorig jaar bij een aantal Landal GreenParks geïntroduceerd.
23/05/24
88% klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform
Uit grootschalig onderzoek van Multiscope blijkt bijna negen op de toen klanten van plan om in de komende drie jaar opnieuw via hetzelfde vakantieplatform te boeken.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
03/05/24
Nederlandse camperaars gaan het liefst naar Zeeland, Noord-Brabant en Utrecht
Uit onderzoek naar campergedrag door Campercontact, een platform voor camperaars, blijkt dat Nederlandse camperaars het meest kiezen voor de schoonheid en diversiteit van eigen land.
26/04/24
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst
In 75 jaar Beerze Bulten is er heel veel veranderd, maar het park blijft zich ontwikkelen. Van een huuske en een waterpomp op een kale zandvlakte, naar een 5-sterren Vakantiepark met luxe faciliteiten.
26/04/24
Kom naar Buuten in mei
Buuten, een nieuw merk voor het oostelijke natuur- en recreatiegebied in Leeuwarden. Het gebied biedt een scala aan buitenbelevenissen voor toeristen, dagjesmensen en inwoners van Leeuwarden en omgeving en is 365 dagen per jaar toegankelijk.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...