Geplaatst op: 08-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Strand wordt podium voor ode aan Escher

Inspirerend onderdeel viering 125 jaar Escher

Strand wordt podium voor ode aan Escher
Lichtkuntst ter eren van Escher op het strand van Scheveningen. Foto: Alberto Novello

In de avonden van 21 tot en met 24 september zal kunstenaar JesterN, ofwel Alberto Novello, zijn twintig minuten durende kunstervaring BLACKLIGHT X live opvoeren in Scheveningen als ode aan het werk van M. C. Escher.

 

Novello is een internationaal gerenommeerd kunstenaar die speciaal voor het Escherjaar in Den Haag BLACKLIGHT X heeft ontworpen. Novello: "BLACKLIGHT X is een live voorstelling die de tijd vertraagt, als tegengif voor de hectiek van het moderne leven. Geluid stuurt de laserstralen aan, wat een synesthetische ervaring voor het publiek teweegbrengt, zo worden naast het zicht en het gehoor alle zintuigen geprikkeld.”

 

Canvas van 300m2

In BLACKLIGHT X smelten verschillende gekleurde lasers samen en vormen steden, bossen, fictieve architectuur en abstracte werelden. Deze worden geprojecteerd op een muur van gestapelde zeecontainers van zes meter hoog en ruim veertig meter breed. Dit levert een ‘canvas’ van bijna 300 vierkante meter op in de buitenlucht op het strand. De zeecontainers zijn allemaal eigendom van strandrestaurants en zullen na afloop van het strandseizoen, vlak na BLACKLIGHT X, worden gebruikt voor opslag van de afgebroken restaurants.

 

BLACKLIGHT X is van donderdag 21 tot en met zondag 24 september drie keer per avond gratis te bezoeken om 20.30, 21.30 en 22.30 uur. Het vindt buiten plaats, op het strand van Scheveningen, tussen strandrestaurants The Fat Mermaid en Sol Beach.

 

Esthetiek van het analoge

De Italiaanse Alberto Novello, ofwel kunstenaar en muziekartiest JesterN, staat bekend om zijn innovatieve gebruik van licht en geluid om zo deze twee elementen te verkennen en te verbinden. Hiervoor gebruikt hij vaak gevonden of analoge apparaten zoals oscilloscopen, oude gameconsoles, analoge videomixers en lasers.

 

Zijn optredens benadrukken de levendigheid en esthetiek van analoge apparatuur vergeleken bij digitale projecties. Daarnaast geeft zijn publiek stof tot nadenken wat betreft de sociaal-politieke impact van technologie en de waarde van het 'nieuwe' in vergelijking met het 'oude'.


Novello's werken worden wereldwijd tentoongesteld, waaronder in het Centre Pompidou in Parijs, de Biënnale van Venetië, het Museo Reina Sofia in Madrid en Bozar in Brussel maar ook op het Amsterdam Dance Event, New York Computer Music Festival en het Seoul International Music Festival.

 

Speciaal ontwikkeld

Organisator Heino Walbroek, voorzitter van Stichting Internationaal Vuurwerkfestival, zegt: "Novello werkt met laserprojecties op allerlei verschillende oppervlakten. Hij noemt zijn projecties ‘visueel luisteren’; een diepere manier om geluid te begrijpen door het te visualiseren met licht. BLACKLIGHT X is speciaal voor dit canvas en deze plek in Scheveningen ontwikkeld en werkt in harmonie met het lokale omgevingslicht.”

 

Het project is een productie van de Buitengewoon Scheveningen, gemeente Den Haag, SIVS, iqagency_ en Italian Institute of Culture. Het vindt plaats tijdens het jubileum van Escher; dit hele jaar viert Den Haag dat ’s Nederlands beroemdste graficus, M.C. Escher, 125 jaar geleden is geboren. Zie www.denhaag.com/escher voor meer informatie.

Trefwoorden: Escher, DMO, Den Haag, Scheveningen

CELTH

Trendrapport

||| Nieuws |||

04/12/23
Industry Fair NHL Stenden druk bezocht
Op woensdag 29 november bezochten ruim 1.000 NHL Stenden-studenten het WestCord WTC hotel in Leeuwarden voor de Industry Fair. De fair is een stagebeurs, waar studenten van drie vrijetijdsopleidingen zich oriënteren op een stageplek, maar ook kunnen netwerken met de bijna 100 aanwezige bedrijven.
30/11/23
Haalbaarheidsonderzoek dataportaal toerisme in Limburg
In opdracht van de gemeenten, Provincie Limburg en branchevertegenwoordigers in toerisme en recreatie, werken de Samenwerkende VVV’s in Limburg aan het inrichten van een dataportaal voor de vrijetijdsector in Limburg.
29/11/23
'Glamorous camping’ boekingsplatform Glampings.com haalt groeigeld op bij angel investors.
Glamping.com heeft een belangrijke seed-investering opgehaald om met extra geld en extra kennis sneller het platform naar een hoger niveau te tillen.
24/11/23
FECs met toekomstperspectief door nieuwe leisureconcepten
Op 12 december, tijdens de Praktijkdag FEC bij Playdome in Roosendaal, worden succesfactoren van combinaties in leisure van diverse kanten belicht.
24/11/23
Nederland telt 750 Green Key gecertificeerde bedrijven
Strandpaviljoen Dok 14 behaalt als 750ste bedrijf In Nederland de Green Key. Een geweldige mijlpaal voor de recreatiesector, die laat zien dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in deze sector hoog in het vaandel staan.
21/11/23
Retail Kappé wordt verkocht aan Schiphol Group
Schiphol en luchthavenretailer Kappé (15 winkels) bereikten een principeovereenkomst over ee...
21/11/23
Recreatie Vakbeurs groeit door naar 8.500 bezoekers
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs op 14, 15 en 16 november 2023 in Evenementenhal Hardenberg is bezocht door in totaal 8.472 recreatieprofessionals. Nooit eerder kwamen zoveel bezoekers op deze driedaagse vakbeurs af.
20/11/23
De Rooi Pannen lanceert specialisatie: e-leisure & events
In Nederland zijn er inmiddels meer dan twee miljoen gamers en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder zal groeien. Daarom lanceert De Rooi Pannen een specialisatie in e-leisure tijdens Breda Esports Conference, onderdeel van de Breda Game Week 2023, die op 20 november plaatsvond in Breda.

||| Agenda |||

24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...