Geplaatst op: 08-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Strand wordt podium voor ode aan Escher

Inspirerend onderdeel viering 125 jaar Escher

Strand wordt podium voor ode aan Escher
Lichtkuntst ter eren van Escher op het strand van Scheveningen. Foto: Alberto Novello

In de avonden van 21 tot en met 24 september zal kunstenaar JesterN, ofwel Alberto Novello, zijn twintig minuten durende kunstervaring BLACKLIGHT X live opvoeren in Scheveningen als ode aan het werk van M. C. Escher.

 

Novello is een internationaal gerenommeerd kunstenaar die speciaal voor het Escherjaar in Den Haag BLACKLIGHT X heeft ontworpen. Novello: "BLACKLIGHT X is een live voorstelling die de tijd vertraagt, als tegengif voor de hectiek van het moderne leven. Geluid stuurt de laserstralen aan, wat een synesthetische ervaring voor het publiek teweegbrengt, zo worden naast het zicht en het gehoor alle zintuigen geprikkeld.”

 

Canvas van 300m2

In BLACKLIGHT X smelten verschillende gekleurde lasers samen en vormen steden, bossen, fictieve architectuur en abstracte werelden. Deze worden geprojecteerd op een muur van gestapelde zeecontainers van zes meter hoog en ruim veertig meter breed. Dit levert een ‘canvas’ van bijna 300 vierkante meter op in de buitenlucht op het strand. De zeecontainers zijn allemaal eigendom van strandrestaurants en zullen na afloop van het strandseizoen, vlak na BLACKLIGHT X, worden gebruikt voor opslag van de afgebroken restaurants.

 

BLACKLIGHT X is van donderdag 21 tot en met zondag 24 september drie keer per avond gratis te bezoeken om 20.30, 21.30 en 22.30 uur. Het vindt buiten plaats, op het strand van Scheveningen, tussen strandrestaurants The Fat Mermaid en Sol Beach.

 

Esthetiek van het analoge

De Italiaanse Alberto Novello, ofwel kunstenaar en muziekartiest JesterN, staat bekend om zijn innovatieve gebruik van licht en geluid om zo deze twee elementen te verkennen en te verbinden. Hiervoor gebruikt hij vaak gevonden of analoge apparaten zoals oscilloscopen, oude gameconsoles, analoge videomixers en lasers.

 

Zijn optredens benadrukken de levendigheid en esthetiek van analoge apparatuur vergeleken bij digitale projecties. Daarnaast geeft zijn publiek stof tot nadenken wat betreft de sociaal-politieke impact van technologie en de waarde van het 'nieuwe' in vergelijking met het 'oude'.


Novello's werken worden wereldwijd tentoongesteld, waaronder in het Centre Pompidou in Parijs, de Biënnale van Venetië, het Museo Reina Sofia in Madrid en Bozar in Brussel maar ook op het Amsterdam Dance Event, New York Computer Music Festival en het Seoul International Music Festival.

 

Speciaal ontwikkeld

Organisator Heino Walbroek, voorzitter van Stichting Internationaal Vuurwerkfestival, zegt: "Novello werkt met laserprojecties op allerlei verschillende oppervlakten. Hij noemt zijn projecties ‘visueel luisteren’; een diepere manier om geluid te begrijpen door het te visualiseren met licht. BLACKLIGHT X is speciaal voor dit canvas en deze plek in Scheveningen ontwikkeld en werkt in harmonie met het lokale omgevingslicht.”

 

Het project is een productie van de Buitengewoon Scheveningen, gemeente Den Haag, SIVS, iqagency_ en Italian Institute of Culture. Het vindt plaats tijdens het jubileum van Escher; dit hele jaar viert Den Haag dat ’s Nederlands beroemdste graficus, M.C. Escher, 125 jaar geleden is geboren. Zie www.denhaag.com/escher voor meer informatie.

Trefwoorden: Escher, DMO, Den Haag, Scheveningen

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/05/24
De Digitale Spellenbox maakt vakanties nog leuker
Om families en vrienden weer samen te brengen door een gezamenlijke speelervaring te bieden is de Digitale Spellenbox ontwikkeld en vorig jaar bij een aantal Landal GreenParks geïntroduceerd.
23/05/24
88% klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform
Uit grootschalig onderzoek van Multiscope blijkt bijna negen op de toen klanten van plan om in de komende drie jaar opnieuw via hetzelfde vakantieplatform te boeken.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
03/05/24
Nederlandse camperaars gaan het liefst naar Zeeland, Noord-Brabant en Utrecht
Uit onderzoek naar campergedrag door Campercontact, een platform voor camperaars, blijkt dat Nederlandse camperaars het meest kiezen voor de schoonheid en diversiteit van eigen land.
26/04/24
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst
In 75 jaar Beerze Bulten is er heel veel veranderd, maar het park blijft zich ontwikkelen. Van een huuske en een waterpomp op een kale zandvlakte, naar een 5-sterren Vakantiepark met luxe faciliteiten.
26/04/24
Kom naar Buuten in mei
Buuten, een nieuw merk voor het oostelijke natuur- en recreatiegebied in Leeuwarden. Het gebied biedt een scala aan buitenbelevenissen voor toeristen, dagjesmensen en inwoners van Leeuwarden en omgeving en is 365 dagen per jaar toegankelijk.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...