Geplaatst op: 08-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Trends in caravans en campers 2023

De vraag naar campers, caravans en mobiele kampeermiddelen blijft hoog. De marktomstandigheden veranderen

Trends in caravans en campers 2023
De groep van nieuwe kampeerders lijkt toe te nemen. Foto CARAVAN SALON

De 62e CARAVAN SALON in Düsseldorf werd afgelopen zondag afgesloten (25 aug – 3 sept 2023). Wat zie je daar voor trends als het gaat om caravans en campers? Heel veel en de markt verandert fors.

De organisatie was duidelijk blij met een nieuw record aan standhouders. "De belangstelling van de exposanten was opnieuw enorm en we zijn erg blij dat we het record van vorig jaar hebben bereikt en overtroffen”, zegt Stefan Koschke, projectdirecteur van CARAVAN SALON. Ruim 750 Duitse en internationale exposanten presenteerden zich op 250.000 vierkante meter in 16 hallen en op het buitenterrein van de beurslocatie in Düsseldorf. Wat betekent kamperen voor de gast van jouw camping?

Caravans belichamen individualiteit als geen andere vorm van vakantie. Voor camper- en caravangebruikers komt dit niet alleen tot uiting in de flexibele reisplanning, maar ook in de keuze van voertuig en uitrusting. Er is tenslotte een grote markt voor accessoires om kamperen makkelijker, comfortabeler en ook slimmer te maken. Bij die trends komt ook emotie om de hoek.

De branche biedt de groeiende caravangemeenschap een ongeëvenaard assortiment aan producten. Nergens is dit duidelijker dan bij de CARAVAN SALON, legt Daniel Onggowinarso, directeur van de Caravanning Industry Association (CIVD) uit: "Caravans en campers bieden vakantiegangers talloze mogelijkheden om hun eigen voertuig individueel te ontwerpen. Daarom vinden bezoekers van de CARAVAN SALON niet alleen een grote verscheidenheid aan voertuigen en constructies daarvoor, maar ook een enorme keuze aan accessoires. Dit begint bij de buitenzonwering en strekt zich uit tot het home entertainmentsysteem. Caravanvakantiegangers hechten bij het ontwerpen van hun voertuig veel belang aan individualiteit en hebben een bijzonder emotionele band met hun camper of caravan.”

Een duidelijke voorkeur is zichtbaar voor het interieurontwerp: helder, natuurlijk en multifunctioneel. De eisen van klanten zijn toegenomen als het gaat om de ontwerpen van het interieur van caravans en campers. De slaapkamer en woonkamer moeten modern ogen en van hoge kwaliteit in afwerking zijn. Een natuurlijk en licht interieurontwerp is erg trendy: de interieurs kenmerken zich door lichte, warme kleuren en natuurlijke houttinten. Je ziet dat kopers vaak kiezen voor kwaliteit omdat caravans en campers voor een lange periode worden gekocht. Het moet sterk zijn en lang meegaan. Voor meubels en stoffering worden duurzame materialen gebruikt.

Het technische ontwerp is gericht op een multifunctionele aanpak: bedden en badkamers hebben onderdelen die in- en uitgeklapt kunnen worden, werkbladen kunnen eenvoudig verplaatst worden en zitgedeeltes kunnen omgebouwd worden. Met een paar eenvoudige stappen kunnen de eigenaren de woonruimte veranderen naar meer open ruimte.

Het bedienen van de boordtechnologie via tablet of smartphone is al langere tijd de industriestandaar. Nu zijn er de eerste modellen die bediening via spraakinvoer mogelijk maken. Hierdoor controleer je eenvoudig het water- en gasniveau of schakel je de airconditioning en verwarming in.

Compactheid ontmoet flexibiliteit en comfort. Caravans bieden vakantiegangers veel flexibiliteit op hun vakantiebestemming en maken indruk met hun woonervaring. Maar het beeld dat caravans bedoeld zijn voor gezinnen, dat verandert. De markt biedt nu niet alleen caravans aan die gericht zijn op gezinsvakanties, maar ook modellen die dankzij hun grote opbergruimte en uitrustingsextra's gericht zijn op doelgroepen zoals actieve sportieve kampeerders.

Als het om campers gaat, is de keuze aan modellen nog nooit zo groot geweest als nu. Dat is de indruk op de beursvloer. Naast populaire klassiekers als alkoof campers en gedeeltelijk of volledig geïntegreerde modellen worden compacte campers steeds populairder.

Campers vormen het snelst groeiende segment en waren vorig jaar goed voor ruim de helft van alle nieuwe registraties, meldt de beursorganisatie. Een van de gewaardeerde kenmerken van deze voertuigen is hun gebruiksgemak en hun dagelijkse bruikbaarheid vanwege hun formaat. Als je prijs stelt op compactheid, hoef je niet per se de kleinste voertuigcategorie te kiezen: compacte, halfintegrale campers zijn trendy en combineren de voordelen van verschillende typen campers. Enerzijds kenmerken ze zich door hun overzichtelijke formaat en wendbaarheid. Dankzij slimme interieuroplossingen bieden ze ook veel ruimte en het comfort dat bekend is van volledig geïntegreerde modellen.

Nog een trend die bijdraagt aan de populariteit van de camper. Door de technische ontwikkeling verschilt de rijervaring nauwelijks van die van een normale auto, wat het voor caravaning-nieuwkomers de stap nog makkelijker maakt.

Bouwers zien hun kans. Door de grote vraag naar campers betreden steeds meer fabrikanten de campermarkt. Naast de Fiat Ducato en de identieke Citroën- en Peugeot-modellen maken modellen van Ford, Iveco, MAN, Mercedes, Renault en Volkswagen al lange tijd deel uit van het aanbod van veel camperfabrikanten. Het uitgebreide chassisprogramma biedt niet alleen extra mogelijkheden voor de klant, maar biedt fabrikanten ook nog meer ontwerpmogelijkheden.

De markt verandert in de post-covid periode. Dat is duidelijk te horen bij fabrikant van caravans, de firma Knaus. "De interesse in onze producten en de bezoekersstroom in de hallen waren zeer bemoedigend. Tegelijkertijd zien we na de oververhitte pandemietijden opnieuw een veelzijdig aanbod en daarmee ook een zekere normalisering van de markt. Dit blijkt ook uit de stabiele verkoopcijfers die op een hoog niveau liggen," meldt Gerd Adamietzk, Sales Director bij Knaus Tabbert.

Was er tijdens covid en het jaar erna nog een tekort aan materialen en langere leveringstijden bij toeleveranciers, dat verandert. Maar de vraag naar caravans en kampeerproducten ligt nog steeds hoog. Opvallend is het gestegen prijspeil maar die lijkt de consument nauwelijks te raken. Dr. Holger Siebert, CEO van Eura Mobil GmbH en Trigano Deutschland KG: "Terwijl men vorig jaar nog 1 tot 2 jaar moest wachten op zijn droomcamper, zijn de wachttijden nu 3 tot 12 maanden. Het feit dat de productiekosten - net als bij de bouw van huizen - aanzienlijk zijn gestegen en daarmee ook de prijzen van campers, heeft de interesse in mobiel recreëren nauwelijks beïnvloed. De klanten zijn geïnteresseerd en willen nieuwe mobiele recreatievoertuigen kopen. Bij sommige van onze merken, zoals Eura Mobil, Challenger of Benimar, konden we, ondanks prijs- en renteverhogingen, zelfs de goede verkoopcijfers van vorig jaar overtreffen."

Tot slot leidt de groei in de verkoop van caravans en campers tot een divers netwerk aan outdoor activiteiten. Deze nieuwe groep wil met zijn nieuwe kampeermiddel de vakantieomgeving verkennen. Daar zit een signaal in voor DMO’s, beleidsmakers en landschapbeheerders. Ute Dicks, CEO van de Deutscher Wanderverband (DWV): "CARAVAN SALON heeft ons dit jaar laten zien, dat er meer naar gecombineerde aanbiedingen van caravaning en campings met outdoor-activiteiten zoals wandelen en fietsen werd gezocht. Met ons kwaliteitsinitiatief ‘Wanderbares Deutschland' hebben we uiteraard veel te bieden, maar het zou fijn zijn, als veel meer bestemmingen zich zouden aansluiten."

CARAVAN SALON 2023 werd door 254.000 mensen bezocht. Dat betekent een stevige stijging, in 2022 kwamen 235.000 mensen op de beurs af.

Trefwoorden: trends, kamperen, camper, caravan

CELTH
 








||| Nieuws |||

26/07/24
Exclusief voor leden
Toerisme naar Parijs en de Olympische Spelen: Een kritische blik
Terwijl de Olympische Spelen in Parijs vanavondofficieel van start gaan, blijkt dat de stad te maken heeft met lege hotelkamers en een overvloed aan beschikbare tickets voor de wedstrijden. Wat is er aan de hand?
26/07/24
Exclusief voor leden
Holistische Harmonie: Roompot Hillview Resort Grandvoir
Het gloednieuwe Roompot Hillview Resort Grandvoir is onlangs feestelijk geopend. Het resort ligt in de Belgische Ardennen in de omgeving van Libramont. Voor het ontwerp is een beroemde interieurarchitect in de arm genomen die een holistische benadering heeft gekozen.
26/07/24
Woest 17 uitgeroepen tot Beste Paviljoen van Nederland 2024
Het Zeeuwse paviljoen Woest 17 is op 25 juli uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van Nederland 2024. Naast de hoofdprijs werden er ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Strandclub Horizon in Renesse werd uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer, Nederzandt in Zuid-Holland won de titel voor het Meest Duurzame Paviljoen en Oranje Buiten in Hoorn werd het Beste Zoetwaterpaviljoen van 2024.
25/07/24
Meer mensen verdrinken
In 2023 verdronken 98 Nederlanders, een stijging van 25 ten opzichte van het voorgaande jaar en iets boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Sinds 2022 voeren verschillende organisaties een campagne om het aantal verdrinkingsgevallen te verminderen.
25/07/24
Twee nieuwe parken voor TopParken
TopParken is de verhuur gestart van vakantiehuizen op twee nieuwste locaties, Resort de Brabantse Kempen en Resort Lexmond. Beide parken zijn recentelijk toegevoegd aan het portfolio van de vakantieaanbieder.
24/07/24
Goed derde kwartaal voor easyJet
easyJet heeft een prima derde kwartaal, dat op 30 juni eindigde, achter de rug. Het aantal passagiers groeide met 8% en de winst met 16%. Het ging ook erg goed met easyJet Holidays dat het aantal passagiers met 33% zag groeien en de winst met zelfs 49%.
22/07/24
Nieuwe internationale mascotte voor EuroParcs
EuroParcs heeft een nieuwe internationale mascotte, Yuki, geïntroduceerd. De mascotte werd voor het eerst onthuld op EuroParcs Zuiderzee in Biddinghuizen. Yuki is een magisch wezen dat ontworpen is om plezier te brengen aan de gasten van EuroParcs op een speelse en educatieve manier.
22/07/24
Exclusief voor leden
Opleving in Nederlandse  hotelvastgoedmarkt
In de eerste helft van 2024 is er een duidelijke opleving van activiteit bij vastgoedbeleggers in Nederland, met een bijzondere focus op hotelvastgoed. Waar in het eerste halfjaar van 2023 slechts 42 miljoen euro in hotelvastgoed werd belegd, steeg dit beleggingsvolume in het afgelopen halfjaar naar maar liefst 250 miljoen euro.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...