Geplaatst op: 22-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Kies voor duurzaam hout

Dag van de biodiversiteit

Kies voor duurzaam hout

Vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit. Op dit moment is houtbouw helemaal hot. Hout wordt ingezet onder meer als oplossing voor circulaire accommodaties in vakantieparken. Als je in vakantieparken of andere parken met hout bouwt, kies dan de duurzame variant. 3 tips om je op weg te helpen.

1 - Kies het juiste hout voor het juiste doel

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk het passende hout voor het gewenste doel te kiezen. Sommige tropische houtsoorten hebben zeer interessante technische kenmerken die moeilijk te vinden zijn bij gematigde soorten: een groot deel van de tropische soorten is van nature zeer goed bestand tegen vocht en is dus zeer duurzaam zonder chemische behandeling. Dit maakt ze tot een bijzonder milieuvriendelijke materiaalkeuze voor buitentoepassingen, zoals terrassen. Sommige houtsoorten zijn zelfs bestand tegen tientallen jaren intensief gebruik zonder voorafgaande chemische behandeling.

 

2 - Koop gecertificeerd hout om ontbossing tegen te gaan

De keurmerken voor duurzaam beheer, FSC en PEFC/PAFC, garanderen dat het hout is gekapt volgens sociale en ecologische normen. Door FSC of PEFC/PAFC gecertificeerd hout te kopen, zoals het collectief Fair&Precious promoot, steunt men een economie die de ecosystemen en de bevolking respecteert: de certificering voor duurzaam beheer beschermt de biodiversiteit door een beperkt aantal bomen te oogsten, de ecosystemen de tijd te geven om zich te herstellen en de afbakening van niet-geƫxploiteerde zones te respecteren. Resultaat is dat de populatie van bepaalde diersoorten, voornamelijk grote zoogdieren zoals gorilla's en olifanten, in sommige gecertificeerde bosconcessies groter is dan in natuurparken.

 

3 - Betaal de juiste prijs voor materiaal dat de biodiversiteit respecteert

Certificering brengt kosten met zich mee voor bosbouwondernemingen: naast de kosten van de procedures (ondersteuning, audits, enz.) om gecertificeerd te worden, leidt certificering tot een vermindering van de houtwinning om zo niet meer dan het natuurlijke regeneratietempo te kappen. Net zoals een biologisch voedingsproduct in principe duurder is dan hetzelfde conventionele product, is ook gecertificeerd hout duurder. Maar omdat het duurzaam is, kan het langdurig gebruikt worden en kan er dus op lange termijn geld bespaard worden. De betaling van een eerlijke prijs voor dit hout draagt bij tot het bestaan van een ethische en verantwoorde handel in tropisch hout en tot de beloning van een sector die zich inzet voor de bescherming van de biodiversiteit en respect heeft voor de bevolking, zowel de werknemers van de onderneming als de plaatselijke bevolking, die in of nabij de exploitatiegebieden woont.

De tips zijn gemaakt in samenwerking met het netwerk ATIBT.


Trefwoorden: biodiversiteit, duurzaamheid, hout, houtbouw,

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...