Geplaatst op: 22-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Kies voor duurzaam hout

Dag van de biodiversiteit

Kies voor duurzaam hout

Vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit. Op dit moment is houtbouw helemaal hot. Hout wordt ingezet onder meer als oplossing voor circulaire accommodaties in vakantieparken. Als je in vakantieparken of andere parken met hout bouwt, kies dan de duurzame variant. 3 tips om je op weg te helpen.

1 - Kies het juiste hout voor het juiste doel

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk het passende hout voor het gewenste doel te kiezen. Sommige tropische houtsoorten hebben zeer interessante technische kenmerken die moeilijk te vinden zijn bij gematigde soorten: een groot deel van de tropische soorten is van nature zeer goed bestand tegen vocht en is dus zeer duurzaam zonder chemische behandeling. Dit maakt ze tot een bijzonder milieuvriendelijke materiaalkeuze voor buitentoepassingen, zoals terrassen. Sommige houtsoorten zijn zelfs bestand tegen tientallen jaren intensief gebruik zonder voorafgaande chemische behandeling.

 

2 - Koop gecertificeerd hout om ontbossing tegen te gaan

De keurmerken voor duurzaam beheer, FSC en PEFC/PAFC, garanderen dat het hout is gekapt volgens sociale en ecologische normen. Door FSC of PEFC/PAFC gecertificeerd hout te kopen, zoals het collectief Fair&Precious promoot, steunt men een economie die de ecosystemen en de bevolking respecteert: de certificering voor duurzaam beheer beschermt de biodiversiteit door een beperkt aantal bomen te oogsten, de ecosystemen de tijd te geven om zich te herstellen en de afbakening van niet-geëxploiteerde zones te respecteren. Resultaat is dat de populatie van bepaalde diersoorten, voornamelijk grote zoogdieren zoals gorilla's en olifanten, in sommige gecertificeerde bosconcessies groter is dan in natuurparken.

 

3 - Betaal de juiste prijs voor materiaal dat de biodiversiteit respecteert

Certificering brengt kosten met zich mee voor bosbouwondernemingen: naast de kosten van de procedures (ondersteuning, audits, enz.) om gecertificeerd te worden, leidt certificering tot een vermindering van de houtwinning om zo niet meer dan het natuurlijke regeneratietempo te kappen. Net zoals een biologisch voedingsproduct in principe duurder is dan hetzelfde conventionele product, is ook gecertificeerd hout duurder. Maar omdat het duurzaam is, kan het langdurig gebruikt worden en kan er dus op lange termijn geld bespaard worden. De betaling van een eerlijke prijs voor dit hout draagt bij tot het bestaan van een ethische en verantwoorde handel in tropisch hout en tot de beloning van een sector die zich inzet voor de bescherming van de biodiversiteit en respect heeft voor de bevolking, zowel de werknemers van de onderneming als de plaatselijke bevolking, die in of nabij de exploitatiegebieden woont.

De tips zijn gemaakt in samenwerking met het netwerk ATIBT.


Trefwoorden: biodiversiteit, duurzaamheid, hout, houtbouw,

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

08/06/23
Exclusief voor leden
Kan een reisorganisatie duurzaam gedrag bij haar klanten stimuleren?
Bijna 90% van de reizigers vindt het belangrijk dat ze met hun vakantie een positief effect hebben op de bestemming. Vaker kiezen voor de trein en minder vlees eten zijn maatregelen die de respondenten zelf nemen om hun vakantie duurzamer te maken. Ook gaat een deel bewust minder ver op reis of vliegt helemaal niet meer.
30/05/23
Primeur EuroParcs: zuivering zwembadwater in zeecontainer
Het nieuwe binnenzwembad op vakantiepark De Biesbosch van Europarcs wordt gezuiverd door een waterzuiveringsinstallatie in een zeecontainer naast het zwembadgebouw.
25/05/23
Exclusief voor leden
WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
23/05/23
Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.
22/05/23
Kies voor duurzaam hout
Vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit. Op dit moment is houtbouw helemaal hot. Hout wordt ingezet onder meer als oplossing voor circulaire accommodaties in vakantieparken. Als je in vakantieparken of andere parken met hout bouwt, kies dan de duurzame variant. 3 tips om je op weg te helpen.
01/05/23
Koninklijke Onderscheiding voor Anya Niewierra
Directeur Visit Zuid-Limburg ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding voor jarenlange inzet voor duurzaam toerisme in Limburg, Nederland en Europa.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.
21/04/23
Friesland hard op weg als meest circulaire regio van Europa
De gastvrijheidssector in Friesland bundelt de krachten en deelt kennis en ervaring om een duurzame vakantiebestemming te zijn. Vandaag was het Gastvrije Circulaire Congrestival in Leeuwarden met zo’n honderd betrokken partijen uit de provincie.

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd op maandag 25 september. De Toeris...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...