Geplaatst op: 21-03-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Klimaatdoelen verder uit zicht

Klimaatdoelen verder uit zicht
Afbeelding van Enrique via Pixabay

Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen moet de uitstoot van broeikasgassen onmiddellijk verminderen. Dat is de ongemakkelijke boodschap van het klimaatrapport van het IPCC.

Sinds het einde van de 19e eeuw is de aarde met 1,1 graad opgewarmd. Het is de snelste temperatuurstijging van de afgelopen 2000 jaar en de mens is daarvoor verantwoordelijk.

Over 10 jaar al 1,5 graad warmer

Naar verwachting wordt de 1,5 graden, het streefdoel van het klimaatakkoord van Parijs, over tien jaar al bereikt. Met het snel en vergaand terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en verwijdering van CO2 uit de atmosfeer kan op de langere termijn deze opwarming wel weer beperkt worden tot 1,5 graden. Sommige klimaateffecten, zoals het verder smelten van ijskappen en het stijgen van de zeespiegel, zijn echter al onomkeerbaar.

Miljarden mensen kwetsbaar

De klimaatverandering heeft wereldwijd deels onomkeerbare gevolgen voor mens en natuur waardoor 3,3 tot 3,6 miljard mensen in een kwetsbare context leven. Miljoenen mensen zijn hierdoor blootgesteld aan acute voedselonzekerheid en afnemende waterveiligheid, en in sommige regio’s zijn honderden soorten verloren gegaan. De meest kwetsbare mensen en ecosystemen worden daarbij onevenredig getroffen.

Grote reducties nodig

Om de opwarming ook op de lange termijn niet verder dan 1,5 graden te laten oplopen, en zo de Parijs-doelen te halen, zijn wereldwijd broeikasgasreducties nodig van circa 43 procent in 2030 en 60 procent in 2035 (ten opzichte van 2019). Vervolgens dient de mondiale CO2-uitstoot in 2050 netto nul en vervolgens negatief te worden, dit wil zeggen dat per saldo CO2 uit de atmosfeer moet worden gehaald. Volgens de onderzoekers zijn er voldoende betaalbare mogelijkheden in alle sectoren om de mondiale emissies voor 2030 met 50 procent te reduceren.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, klimaat

CELTH



||| Nieuws |||

17/06/25
Binnenlandse vakantiegangers stoten meer CO2-uit, eco-efficiency wel omhoog
De CO2-uitstoot ten gevolge van binnenlandse vakanties groeide in 2023 harder dan het aantal vakanties. De zogenaamde eco-efficiency verbeterde wel, van 2,24 verdiende euro naar 2,33 euro per kilogram uitgestote CO2. Dat blijkt uit een studie van de Breda University of Applied Sciences en NBTC.
06/06/25
Exclusief voor leden
JetCamp maakt duurzaamheidslabels voor Europese campings inzichtelijk
Steeds meer vakantiegangers kiezen bewust voor duurzame vakanties, maar wat betekent het eigenlijk als een camping ‘duurzaam’ is? JetCamp, het grootste zoek- en boekingsplatform voor Europese campings, brengt daar nu helderheid in. Het platform vermeldt voortaan bij steeds meer campings welke internationale duurzaamheidslabels zij voeren, zoals Green Key, EcoCamping, EU Ecolabel en ISO 14001.
02/06/25
Bewuster reisgedrag: 39% kiest voor dichtbij, lange verre reizen nemen toe
Volgens onderzoek van Riksja Travel kiezen steeds meer mensen voor bestemmingen binnen 6000 km en wie verder reist, blijft langer weg.
02/06/25
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen voor Europese uitbreiding
FlixTrain bestelt 65 nieuwe hogesnelheidstreinen. Met deze investering speelt FlixTrain in op de groeiende vraag naar snelle en betaalbare treinverbindingen.
02/06/25
APG investeert €250 miljoen in duurzame vliegtuigbrandstof SkyNRG
Pensioenuitvoerder APG investeert namens ABP tot €250 miljoen in SkyNRG, een Nederlandse pionier in duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, SAF). De investering ondersteunt de uitbreiding van SkyNRG’s activiteiten en draagt bij aan de wereldwijde verduurzaming van de luchtvaart.
26/05/25
Nieuwe route in Nationaal Park De Alde Feanen verbindt natuur, gezondheid en toerisme
Op 23 mei is in Nationaal Park De Alde Feanen een bijzondere nieuwe wandelroute geopend die bezoekers uitnodigt om bewust te vertragen, tot rust te komen en zich te verbinden met de omgeving. De minfulness Route.
21/05/25
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
13/05/25
Klimaatrisico’s voor toeristische bestemmingen ontrafeld
CELTH onderzoekt samen met de Travel Foundation en Risklayer de klimaatrisico’s die bestemmingen lopen. Inmiddels doen wereldwijd zes bestemmingen mee aan de pilot die nog open staat voor meer deelnemers.