Geplaatst op: 27-02-2023
Auteur: Marc Gerlings

EuroVelo 5 in ontwikkeling

EuroVelo 5 in ontwikkeling
De EuroVelo 5. Afbeelding: EuroVelo


De grote fietsroute EuroVelo 5 van Engeland, België, Luxemburg, Duitsland tot aan Rome is volop in ontwikkeling. Afgelopen vrijdag won het Belgische deel de prijs voor fietsroute van 2023. Maar hoe loopt die route? En bij de Belgen is er vaak tweestrijd tussen Vlaanderen en Wallonië maar deze fietsroute loopt slingerend door beide delen.

De EuroVelo 5 slingert van de pittoreske Vlaamse Ardennen via de lieflijke Condroz helemaal tot in het land van Bastogne. Dat is bij wielrenners bekend om de klassieker Luik – Bastenaken – Luik. Onderweg maak je ook kennis met het cultureel en historisch erfgoed van België. De afbeelding maakt het Belgische deel duidelijk en hoe de route door Europa loopt.

De keurmerken "Bienvenue Vélo" (Fiets Welkom) in Wallonië, het Vlaamse platform "Vlaanderen met de fiets" en het label "Bike Friendly" in Brussel staan garant voor een goed gefaciliteerde fietsvakantie in België. Onder dit keurmerk vallen accommodaties, fietsenmakers en -winkels, fietsverhuur, restaurants en toeristische attracties die afgestemd zijn op de behoeften van de fietser.


De EuroVelo 5 in België is 400 km lang en maakt deel uit van een netwerk van meer dan 5000 km regionale en internationale kwaliteitsfietsroutes. Tel je daar de bijkomende knooppunten bij op, dan kom je zelfs op bijna 30.000 km aan volledig bewegwijzerde routes. De EuroVelo 5 - Via Romea Francigena loopt ook na de grens door. De route is in totaal 3.200 km lang en doorkruist zeven landen langs 21 UNESCO sites, van Canterbury in het VK tot Rome en Brindisi in Italië.

Het Belgische deel is compleet. In de andere landen wordt nog gewerkt aan de route.

 

Trefwoorden: fiets, route, EuroVelo

CELTH
 








||| Nieuws |||

28/06/24
Noordwijk laat Beach Shuttle weer rijden
Op een van de eerste echte stranddagen heeft vandaag wethouder Theo Alkemade het officiële startsein gegeven voor de Beach Shuttle die tijdens de zomer van 2024 weer gaat rijden van en naar het strand in Noordwijk aan Zee. Het doel is de parkeerdruk in het dorp te verminderen.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
06/06/24
Duurzame energie voor Buitenplaats Beekhuizen  en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizen
Natuurvakantiepark Buitenplaats en Tennis- en Padelvereniging Beekhuizenb gaan samenwerken om duurame energie op te wekken.
06/06/24
Camperaars mijden hete vakantielanden
Nederlandse camperaars gaan de hitte in vakantielanden vermijden. Ze kiezen daarom in de toekomst voor andere landen en vinden dat campings te weinig doen.
29/05/24
Exclusief voor leden
Hoe duurzaam willen we reizen en wat is het tipping point?
Bijna driekwart van de reizigers is bereid om extra te betalen voor een ticket als dat geld wordt gebruikt om vliegen duurzamer te maken. Tegelijkertijd zegt 43% van de ondervraagden pas voor een treinreis te kiezen als dat goedkoper is dan vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Better Places.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
06/05/24
Luchtvaart moet van Europese toezichthouders stoppen met greenwashing
Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen moeten van de ACM en andere Europese toezichthouders stoppen met misleidende duurzaamheidsclaims. De luchtvaartmaatschappijen moeten voor 1 juni de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen