Geplaatst op: 26-01-2023
Auteur: Klaas van Erp
Maas RBM
Publicatie: R&T 2022-6

Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?

Overdrachtsbelasting niet-bewoners omhoog van 8 naar 10,4%

Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?

In de ruim 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren en aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt van allerlei ontwikkelingen doorgemaakt.

In de afgelopen jaren hebben we vaak onze visie gegeven op de markt van vraag- en aanbod van watersport- en verblijfsrecreatiebedrijven. Sinds COVID-19 is deze vraag historisch hoog te noemen, maar inmiddels zien we toch dat de vraag wat afneemt. De investeerders zijn toch wat voorzichtiger geworden. Redenen? Hogere rente, onzekerheid over de energieprijzen, minder chalet verkopen in 2022 en nog veel meer.

Last but not least zijn er voornemens om per 1 januari 2023 de overdrachtsbelasting te verhogen. Het kabinet wil zo de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren. Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen (beleggers) wil het kabinet verhogen van 8% naar 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning. Kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen, blijven 2% overdrachtsbelasting betalen.

Effect in recreatie

Deze verhoging zal wel degelijk effect hebben op de transacties van recreatie- en watersportbedrijven. Aangezien het hier vaak gaat om forse koopsommen, zal iedere koper tientallen duizenden euro’s zo niet tonnen meer kwijt zijn bij de aankoop van een recreatie- of watersportbedrijf. En waarvoor? Je krijgt er immers niks extra’s voor terug. Daarbij komt dat er geen enkele starter of doorstromer op de woningmarkt profijt heeft bij een hogere overdrachtsbelasting bij de aankoop van een watersport- of recreatiebedrijf. Het lijkt dus weer gewoon een ordinaire belastingverhoging die jaarlijks circa € 130 miljoen extra belasting in het laatje moet brengen, aldus de rekenmeesters.

Aandelen overdragen

Zij het niet dat tegenwoordig veel recreatie- en watersportbedrijven in een BV zijn ondergebracht, door de aandelen van deze BV te kopen in plaats van de onroerende zaken, kan de overdrachtsbelasting bespaard worden. Ik schrijf bewust ‘kan’, want dat is geen ijzeren gegeven. Het is namelijk erg afhankelijk van de samenstelling en de aard van het betreffende recreatie- of watersportbedrijf.

In R&T van mei heb ik een column geschreven over het fiscaal voorbereiden van een verkoop. Daarbij heb ik inzicht gegeven in de belastingdruk die bij de verkoper ligt, dat tijdig fiscaal voorbereiden van een verkoop verstandig is en dat de verkoper daarmee belasting kan besparen. Daar komt nu dus een extra onderdeel bij: hoe kan een transactie worden vormgeven met óók een zo minimale belastingdruk voor de koper.

Ook eens praten over de markt?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp
06-53424147 
Maas recreatie bedrijfsmakelaardij
www.maasrbm.nl

Trefwoorden: watersport, beleid, belastingen

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

01/03/24
Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
29/02/24
Exclusief voor leden
Schiphol opent nieuwe locatie voor taxidiensten (en later bussen)
Reizigers die van of naar luchthaven Schiphol reizen via een taxi-app zoals Uber of Bolt, kunnen zich vanaf nu laten ophalen op een nieuwe locatie dichtbij de terminal, aan de Koepelstraat.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
28/02/24
Europa-Park start busverbinding tussen camping en Rulantica
Voor Europa-Park-bezoekers die graag overnachten in de eigen tent, caravan of camper beschikt de camping van het park over zo’n 300 staanplaatsen. Met het online reserveringssysteem is iedere gast vooraf verzekerd van een eigen gemarkeerde plek. Nieuw is de start van een busverbinding van de camping naar waterpark Rulantica.
28/02/24
Zonnig voorseizoen stuwt toerisme Zeeland
Zeeland telde in 2023 opnieuw een recordaantal toeristische overnachtingen. In totaal bleven toeristen 13,5 miljoen nachten in de provincie slapen. Dit is 5% meer dan in 2022. De groei is vooral zichtbaar in de maanden mei en juni. In vakantiemaand augustus was er juist sprake van een kleine daling.
28/02/24
Toerisme Vlaanderen zoekt verbinding met andere beleidsterreinen
Toerisme Vlaanderen geeft een vervolg aan haar visie zoals die is verwoord in ‘Reizen naar Morgen’. Het agentschap nam daarin het voortouw in het zoeken naar een evenwicht tussen de meerwaarde van toerisme voor de bewoner, de bezoeker, de ondernemer en de plek.

||| Agenda |||

26/02/24
26/02/24 t/m 02-03-24: Vakantiebeurs voor mensen met een beperking
Van 26 februari t/m 2 maart 2024 organiseert het Vakantieschip voor de tweede keer dé aangepa...
12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...